其實個個男人都想要黃蓉咁嘅女㗎啦

 

冰雪聰明,美若天仙,仲要咁專一,本身更加係有錢有家世,娶咗個咁嘅女人真係飛黃騰達。

郭靖就係一個例子。

但係,你寫咗個咁完美嘅女神出嚟,要佢點出場好呢?佢點同男主角相戀好呢?好多小說入面都有啲咁嘅女主角,但係只有金庸寫得出黃蓉,點解?因為黃蓉有靈魂。

點解一個咁完美嘅女神要畀仔溝到?如果男主角死纏難打,咁就係狗公,男主角就乞人憎,而女神被狗公溝到呢?讀者就更加唔高興。

咁女神倒貼呢?屌!爛書嚟嘅!真係撕爛本書佢。

最好嘅係咩?機緣巧合之下,情投意合。一見鍾情?太低級喇,男嘅係狗公,女嘅唔高貴。男方同女方無論幾靚仔都好,一定唔可以單單因為樣而喺埋一齊,咁先畀到毒撚、毒西一啲幻想。而且金庸係何許人也?如果香港史上有一條友可以走出嚟大大聲講:「屌!你班毒撚都唔識溝女嘅!溝女邊使靠靚仔㗎!」嗰個一定係金庸。佢寫靚仔只係畀你班人意淫下咋(其實郭靖、喬峰、虛竹同埋韋小寶都唔係靚仔)!

所以女神點解會被人溝到?因為女神都係人,人就有心靈嘅弱點,對女人又好對男人又好,你捉住咗個弱點,你就俘虜咗佢,你叫佢去東佢就去東,中出就中出。即係話,喺呢個位到,女神同毒撚係平等㗎!不過毒撚個弱點就明顯咗啲咁囉!

所以黃蓉有個弱點,就係老母早死,老豆唔識教女,搞到佢覺得全天下間都冇人對佢好。

但係,對佢好就溝到佢?大把毒撚都溝到啦!

所以黃蓉好聰明,佢專登扮成個乞兒咁,睇下仲有冇人對自己好(中二病)。

平心而論,街邊有個咁串嘅乞兒,畀著你同我都走啦!

但係郭靖唔係一般人,如果嗰個時代有IQ test,佢可能同阿甘正傳入面嘅阿甘一樣係個弱智兒童。冇錯,郭靖就係武俠界嘅阿甘。

郭靖宅心仁厚,弱弱智智,對每一個人都冇機心,都咁好,佢當年可以為咗三唔識七嘅哲別挨打、仲差啲被人殺死,依家佢可以咁傻畀曬成副身家黃蓉有幾出奇?

成件事根本順利成章。

直情同你講:「世上只有郭靖溝到黃蓉。」你都覺得合理。

OK,你都係覺得郭靖配唔上黃蓉?

我畀個串柒柒狗公富二代同郭靖比,你寧願黃蓉被邊個溝到?

所以金庸真係好勁,完美示範咩叫用人物性格去帶動劇情。

但係依家嘅小說唯求速食,唯有用劇情帶動人物。

金庸嘅小說直情好似喺個虛擬世界入面,寫幾個人物,呢啲人物有自我意識同性格同能力值,金庸只係安排下佢哋嘅出場,成個故事就會好順利成章咁發展落去,佢根本唔使干預。

 

關於作者:哲學仔

哲學仔
一條哲學廢青

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。