周浩鼎你無做錯到!唔應該辭職!

 

心諗,鼎爺竟然辭去果個乜鬼調查委員會職務,有無搞錯呀?佢邊有做錯喎,做咩要辭職喎。

依家咁興睇咩不懂撤嬌的女人喇,個個又對咩辦公室政治黑幕津洋樂道又話好睇喇,咁就應該直頭撐鼎爺添啦,道理好簡單:

依家李慧琼子仲係今屆政府行會成員,鼎爺作為禮義廉第二梯隊,大有可能咁樣慢慢步入政治權力核心,雖然689即將卸任,但人地假假地都仲係國家領導人添,換句話說,一日未改朝換代,鼎爺一定當左689仍然係最大既老細(選民至係老闆?唔好傻啦!出糧果個先係呀),人地話要改,點會唔俾人改先?

第二,以紅筆改呢D政府公文,都唔係咩新鮮事,早係明朝就已經有批紅架啦,又稱為朱批,所有明朝咩內閣學士做左票擬,一概都係交由俾皇上老子作檢閱批示,直接畫係上面,做得唔好隨時人頭不保添呀,只不過係因為後來皇帝好似係唔係咁想做野,鍾意玩下虎豹別睡多D,所以先俾左後來識左字既司禮監做,即係公公喇。

正所謂國有國法,家有家規,689咁難得拎起支紅筆話要改野,即係幾乎對呀鼎爺既野耳提面命,佢唔恭恭敬敬,高呼萬歲?係奴才文化充斥既社會,出現咁既行為,亦好好好正常。依家辭職真係無奶油呢,大不了即刻開個記者會,高聲叫冤,話:

『我犯左所有打工仔都會犯既錯囉,但俾著你係我,咪又係會咁做!?』岔開一筆,我真係覺得禮義廉好無義氣囉。咁樣都拋低鼎爺唔理,同舊時既大家命運共同禮一吹雞就拉大隊一齊走人/撐人,完全唔同玩法囉。咁樣光速切割,真係快過衝鋒21。建制派都墮落了!!

 

關於作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 地鐵 by 李天恩
    生活在香港這樣的都市,女孩子們基本上都能從對方的衣著、裝扮、服飾及姿勢態度上得知許多資訊,從經濟狀況到住在哪一區,大致都能看得出來。我瞄了瞄自己的手腕,同時察覺那兩位女孩都偷偷督向我左手配戴著的卡地亞手錶,這隻手錶一般不是我這個年齡的女生有…
  • 我係搞手我係狗(二)——「啲女係咪處?」 by 霏子
    屌,我知你有畀錢,但都唔使咁過份,問埋我啲女係咪處㗎?我班女都係畀同一個價㗎咋,咁佢地係咪又可以要求你有超強御女術呀?呢條友真係當正我係媽媽生。最後,我冇追問佢嚟唔嚟,而佢都係嚟咗。…
  • 第一次約會?要唔要睇戲特登挨落佢膊頭,要唔要胸壓佢? by FAKE 文青
    首先要化個淡妝,所有大眼仔,濃妝not_ok…
  • 【網購】唔好再助長奸商,買物非所值嘅衫 by 夏長樂
    生氣的不是買到劣質衣服,而是覺得商家都當消費者是笨蛋嗎?值百多元的衣服賣百多元,很合理。值百多元的賣三百多,就不合理了,還不如去買淘寶,起碼可以以價判質,心裡有個底。…
  • 琴日我第1次約PTGF,有感而發(利申23歲男) by losing her was blue
    話說前日放假,無聊係IG到禁下ptgf呢樣野睇下。我就咁睇,行個街,睇場戲,全部都收人幾百蚊個鐘。但我見到個tag有成4萬幾個post。係個刻,我就知道,原來真係有人會幫襯。係到我想講句,多謝哂你班仆街毒撚/9公係到成日頂爛市,做壞規矩,寵…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。