【伊朗總統大選】香港票站投票要寫候選人全名. . . . . .

 

伊朗總統選舉週五舉行投票,伊朗駐港總領事館亦係海外票站之一。

合資格選民需要帶同護照抵達票站,然而選票最初望落去好似一本數薄咁。一半係有號碼,職員會登記選民嘅有關資料,並且需要打手印,避免重複投票。而另一半撕開就係選票。

 

伊朗大選選票,來源:維基百科

 

選票無印到任何候選人名字,而係俾空格俾大家填心儀候選人姓名,同埋法定編號。

伊朗駐港總領事法格雷博士 (Dr. Mehdi Fakheri) 向我地介紹道,點票時需要確保姓同名,以及候選人編號要 match,否則很可能當廢票,「我地收到候選人list,有時都發覺幾突愕,大家都唔知有啲候選人嘅中間名、或者父名等等,所以都要印出處理等大家參考。」

 

所以現場印有候選人全名,以及編號嘅「貓紙」公告

 

票箱(左下)

 

今次總統選舉最終有4人參選,民意調查顯示係溫和派嘅魯哈尼同保守派嘅賴以士之爭,總領事表示,根據現時選舉制度,如果無人係第一輪取得過半數選票,一個禮拜後將會有第二輪投票,第一輪得票最高二人對決,類似法國總統選舉嘅安排。

 

伊朗駐港總領事法格雷博士 (Dr. Mehdi Fakheri)

 

關於作者:寰雨膠事錄 Gaus.ee

寰雨膠事錄 Gaus.ee
正體中文最專業、有品味既國際新聞(回帶)放送會社,每小時22分提供更新

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 唔小心收左兵 by 熱豆腐仔
    有D女仔好慣性同你講野時候有身體接觸,真係好危險。巴打們稱呢一種女仔為魔性之女、毒撚剋星。比你有遐想既空間之餘,又唔會真係同你發展落去。對於抵抗力極弱既毒J同自信谷底男,真係死左都唔知咩事「乜我做左兵咩?」「你又係大意既」係呀,仲快過填fo…
  • 大陸親戚拜年,硬係鍾意隨時殺上嚟 by 余該隱
    「大個仔,應該要識唔好亂逗人哋啲嘢㗎喇。」Johnny一早排練好呢番說話,仲提醒自己要笑,唔好太掘,免得畀阿媽鬧返轉頭就霸氣盡失嘞。…
  • 好地地叫雞唔得咩? by 毛言地
    你以人道、慈善、救援等等咁光環咁人性嘅身份去到,居然迫受助人做啲最嘔心最可怕嘅行為去換取佢地本身就應得嘅嘢,仲要係靠咁多人捐嘅錢,包括埋飛過去張機票都係我地比(係啊,我有份捐架屌)。原來做慈善機構咁撚開心,唔單止公司包叫雞,仲要係迫啲良家婦…
  • 【引以為鑒】千奇百趣 Interview by HR 扮工週記
    應徵職位:初級廚師。我:「你之前多數煮開咩菜式?有無咩拿手菜?」應徵者:「其實我好少煮野食,因為怕接觸生肉。」…
  • 這連愛情故事也稱不上 by 偽述家
    成長了一點以後,我們在跌跌撞撞中摸索感情的一環,在不斷傷害亦被傷的經過,明白了自己需要什麼,想要什麼,甚至我們不能得到什麼。唱著紅豆,我們真的覺悟,沒有什麼會永垂不朽。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。