想上網快啲,我幫到你喎

 

我之前失業都一段時間,
嗰時每月要幫間劏房交租,
積蓄就有如滔滔江水向東流。

加上我學歷唔多,工種選擇有限,
唔係做苦力,就係做厭惡性行業。
後黎有個朋友介紹我做「企街」Sell寬頻,
點知伏到HI HI,仲搞到一身蟻。

開單追quota我當然預咗,
唔夠數俾老細問候亦唔係太大件事,
試問有邊個未俾人問候過。

之但係要我喺條彌敦道擺檔,
就真係等於攞咗我條命。

我試過喺冇單開嘅日子,
望住張白色表格由白雪雪變成黑猛猛。
明明見到啲師奶阿公阿婆,諗住開單實食無痴牙,
點知埋到位係咁打乞嚏講到1999,
最後俾人叫咪阻住條路。

宜家啲人咪成日話空氣污染好嚴重嘅,
係冇錯架喎,我企足6日,日日都咁多車,
你有冇試過成堆車塞曬,企隔離係咩感覺?
我試過無聊輕輕咁深呼吸,個感覺就好似有幾廿支煙隊住你噴。

我有時諗日日聞住啲車嘅廢氣,會唔會短命啲,
喺我未有答案嘅時候,我嘅身體已經向我發出清晰嘅信號,
首先我以前瞓覺未至於好舒服,但都一瞓到天光,
宜家我半夜一定咳到醒,仲要咳到就嘔,
你話唔關日日吸廢氣事都冇人信。

其次我以前日頭沖完涼係冇鼻屎嘅,
點知夜晚就抆到成舊鼻屎,仲要係深黑色,
你就知我喺條街吸緊幾多廢氣。

你可能會話辭職咪得囉,
大哥,我窮又冇本事,就要做住先架啦。
花咗大家啲時間聽我呻,
其實都係想大家黎搵我開單,我係戴住口罩嗰個。

 

過去五年,雖然空氣主要污染物濃度下降約三成,但路邊主要空氣的污染物二氧化氮(NO 2 )只錄得約8%的減幅。
與2016年比較,2017上半年,NO 2 更錄得2%的輕微升幅。

根據環保署數據,香港路邊空氣污染長期高於世衛水平兩倍以上,加上高人口密度、及城市街谷效應等,市民面對之健康威脅極為嚴重。香港每年因路邊空氣污染而死亡的人數,一直位居珠三角地區的前列。根據科大2016年的一份研究(註1),香港有773人及361人分別因呼吸道疾病及肺癌而提前死亡,是珠三角地區11個城市(包括廣州及深圳)之中最高。

註1:Lu, X., Yao, T., Li, Y., Fung, J. C., & Lau, A. K. (2016). Source apportionment and health effect of NO x over the Pearl River Delta region in southern China. Environmental Pollution, 212, 135-146.

 

關於作者:健康空氣行動

健康空氣行動
「健康空氣行動」是一個獨立的非牟利組織,於2009 年7 月成立,旨在教育公眾空氣污染對健康的影響。CAN 廣泛收集市民意見,藉此推動香港特區政府努力改善空氣質素。http://www.hongkongcan.org/chi/about-clean-air-network/

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 雞之報應 by 霏子
    二零一四年嘅春天,阿海同阿琪仲讀緊Year_One,阿海仲未識到Miki,同阿琪仲係好friend。嗰一年,佢地見證咗一場悲劇,阿海稱為「雞之報應」。 …
  • 地鐵 by 李天恩
    生活在香港這樣的都市,女孩子們基本上都能從對方的衣著、裝扮、服飾及姿勢態度上得知許多資訊,從經濟狀況到住在哪一區,大致都能看得出來。我瞄了瞄自己的手腕,同時察覺那兩位女孩都偷偷督向我左手配戴著的卡地亞手錶,這隻手錶一般不是我這個年齡的女生有…
  • 我係搞手我係狗(二)——「啲女係咪處?」 by 霏子
    屌,我知你有畀錢,但都唔使咁過份,問埋我啲女係咪處㗎?我班女都係畀同一個價㗎咋,咁佢地係咪又可以要求你有超強御女術呀?呢條友真係當正我係媽媽生。最後,我冇追問佢嚟唔嚟,而佢都係嚟咗。…
  • 罷買萬寧真的可以嗎? by Terence Yun
    或者有一些參考,就是日本麥當勞的經歷。當年因為福喜事件拖累,日本人不再喜歡麥當勞,對其感觀以及服務給予堅決的說不,使日本麥當勞經歷過最嚴重的業務衰退,曾經大蝕347億日元,關掉160家門市,寫下進軍日本45年來最慘的業績。但到去年,該公司業…
  • 世上有種自虐,叫stalk男友和他的前度 by 預妍
    為左可以stalk到想stalk既嘢,可以去到幾盡?有朋友試過開Fakeaccount去加男朋友前度既Facebook同IG,有朋友試過為左搵佢地相愛的經過由男朋友Facebook2015年即係依家碌到去盤古初開,有朋友為左stalk男朋友…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。