【DQ4】我律師老友話:「冇撚得打」

 

 

兩點先訓?值得咩?你又老又醜又殘,D網民咪又係笑鳩你?

尋晚兩點先訓,睇完判詞,問左三個律師朋友,冇得打。

律師朋友:原本係想寫無得打,結果都冇寫出來分享。費時了。因為法官只係用literal rule,即係字面解釋,已經夠將你DQ。後來再想一想,費時寫了。又話長他人志氣云云。

就算上到終院,法官都好難用完全新角度去解釋呢件事。

律師朋友:我old seafood老友說:當時,你班友贏左,囂張到暈,呢個政權來的,你只是贏立會選舉而已。有理無理就當自己真係贏老共,人地勸你唔好玩野,你又走去玩。依家衰左,仲可以賴邊個。


泛民歷史上有幾次都係咁啦:
第一次,係當時港同盟贏左立法局直選,馬丁操上去港督府,話要做行政局又話要分權,
畀人鬧佢幼稚,梗係乜都冇。
第二次,03之後,阿豬阿狗都贏區選,雞犬升天,地區工作唔借勢做,結果跟手果屆輸突。泛民就賴建制蛇齋餅,喂,當時選民畀晒機會你地泛民啦。
第三次,今次又係。網民嘈幾句,心紅,就去玩宣誓。依家仲輸埋。老友話,689條友,從來都係識得借勢去到盡的PK,佢響商場出晒名係咁樣。依家畀人玩死左。
輸左又要大家課金。屌。

另一個老友,又是律師,佢就直接好多:
明顯地四位就宣誓效忠有其別意,事前事後自己亦已申明別意;但又要處處辯稱已符合宣誓效忠,令自己陷入自相矛盾的局面。另外,就算基本法第26條保障被選舉權,但一部憲法整體看未必能拗第26條凌駕第104條。

呢個老友,有幾句講得更白:佢地唔該返去訓覺,冇撚得打,因為你對手係689。仲有,唔該同佢既選民道歉。

講呢D出黎,又話我鬧泛民。

又有人會同你講,意見係意見,事實係事實。

事實上,有很多畀泛民很多次機會既人,都覺得好失望。你想贏咩呢?你要贏既係咩呢?究竟你想點呢?係網上面,最多人講既就係:唔好嘈啦(個個變左黃X智),又或是「邊個叫/唔總辭,就係鬼」。我不是法律專業,但我有信得過既朋友,我都只可以話,法庭唔會同你搞政治,之前果個要將法庭擺入政治,佢就會咁做。用字面解,唔好同我講係對政權乜乜乜。

完。

 

原載於健吾BLOG

 

關於作者:健吾

健吾
宣揚仇恨一點也不有型。這個世界,幸好還有愛。健吾專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《人民大道中》、《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過十本,最新的是《日本亂象》(北京人民大學出版社)、《100個在情場止蝕離場的理由(上))、《京都--貼近生活之旅》(圓桌精英出版)、《健吾收音機III——說好的幸福呢?》(CUP出版)等等。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 何君堯家中藏中觀音像,廢老唔該學下網路自拍文化先衝出黎柒啦好冇? by 隨緣
    從遠古的陳冠希事件,到幾年前在台灣發生牛奶哥哥讓天菜寄住然後天菜在家中打飛機自拍片流出的事件。網民其實都知道,自拍,其實會流出很多個人資訊。這一刻你穿什麼?那一秒你在那兒?你家中有什麼陳設?在床邊有沒有一個透明魚缸是放安全套的?你家的畫是什…
  • 其實係旺中變咗,定係我哋變咗? by 小盛女
    有一日我竟然心血來潮想返去睇下懷舊下,我發現旺中原來已經唔同咗好多,最大分別係多咗好多嘢食(食評後補)。我見到好多衫都係細件到喊,根本無可能著到,而且啲款已經唔再啱我style,甚至無興趣揭嚟睇。後嚟終於見到有條連身裙幾靚,點知一拼上身,嘩…
  • 英國軍艦上的香港貓Simon——成船貓奴靠佢執番條命仔。 by 港識多史
    Simon是一隻來自昂船州的黑色貓仔,在1948年的時後,被一名英國皇家海軍紫水晶號巡防艦(HMSAmethyst)的水兵在昂船州發現。水兵不忍心Simon無家可歸,因為便偷偷把牠帶回軍艦上。…
  • 如果你哋兩位一早知道大陸人都唔買iPhone,你仲會唔會諗住炒? by 白木乩
    今次iPhone8面世,香港果農更加係無啖好食,即日跌穿機價,有收買店甚至打趣,iPhone仍有12蚊炒賣空間。但如果再睇睇昨日iPhone在大陸發售情況,就知道除了自用之外,根本唔應該大手買入。…
  • 「中學揀phy chem bio,大學揀BBA」 by 派拉特
    「先生,請問有咩可以幫到你?」我背後傳黎一把應該係屬於呢間服裝店sales既聲音。老實,其實係冇,你唯一可以幫到我既就係叫我位朋友快啲揀完套衫快啲埋單走人。正當我想hea應佢既時候……「咦?」我地兩人四目交投既一剎那,都異口同聲咁咦咗聲。小…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。