呢個世界真係咩人都有(員工篇)

 

 

情境一

「你洗碗要隔渣呀,唔係會整塞條渠㗎!」經理說。
「阿姐我洗咗碗咁多年使你教!我不嬲都係咁洗㗎啦,有乜問題呀!」洗碗火雞姐說。
「唔隔渣條渠會塞,塞咗係咪你通?」經理說。
「我唔撈呀而家!癡線!」火雞姐說,便即日遞上辭職信,提醒人事部姐姐一定要出糧畀佢。

P.S.其實到底係邊個癡線?

 

情境二

「你知唔知呀!我嗰日去餐廳食飯,竟然見到有塊膠布喺碟齋菜度!真係想作嘔!」朋友黑仔王說。
「下!塊膠布有無血㗎?」我說。
「我點鬼知呀!唔敢睇啦!嚇到傻咗!發誓以後都唔會再去!」黑仔王說。

P.S. 你以為咁樣好誇張?我聽過最誇張係食炒飯見到有隻銀牙,我唔係打錯字,唔係銀芽,係真係一隻銀色嘅牙!至於點解會跌落去,我都唔敢再諗…

 

情境三

「加加水吖唔該。」客人說。
「你叫我加水?你好無禮貌!我要報警!」侍應火爆姐說,然後不停指住個客嚟鬧。
「冷靜啲先,發生咩事?」經理說,並將將火爆姐拉埋一邊,想話將佢同個客分開。
「你做咩打我!我要報警!」火爆姐說。

無幾耐有兩個警察就到咗。

「不如開間房同你傾傾頭先發生咩事,始終呢度比較多人,會騷擾其他食客。」警察說。
「唔得!我就要喺呢度講!」火爆姐說。
「好,睇返cctv,見到呢位女同事無打你喎,只係將你拉埋一邊。」警察說,然後想搵其他人做證,但係個個侍應都突然變咗又聾又盲,咩都話睇唔到聽唔到。

最後火爆姐報咗幾次警,浪費警力,搞咗幾粒鐘先肯走,最後仲要大大聲話:「而家係我唔撈,唔係你炒我!」公司仲即刻出埋糧畀佢,費事有機會畀佢再返嚟搞搞震。

P.S. 其實佢係精神有問題定純粹想呃錢?

 

其實我經常都聽/見唔少呢啲其人怪事,通常都係以花生友心態,笑完就算,但其實有時諗返,真係完全唔明點解會有人咁諗同咁做,大家又有無遇過呢啲事?

 

 

關於作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 何君堯家中藏中觀音像,廢老唔該學下網路自拍文化先衝出黎柒啦好冇? by 隨緣
    從遠古的陳冠希事件,到幾年前在台灣發生牛奶哥哥讓天菜寄住然後天菜在家中打飛機自拍片流出的事件。網民其實都知道,自拍,其實會流出很多個人資訊。這一刻你穿什麼?那一秒你在那兒?你家中有什麼陳設?在床邊有沒有一個透明魚缸是放安全套的?你家的畫是什…
  • 其實係旺中變咗,定係我哋變咗? by 小盛女
    有一日我竟然心血來潮想返去睇下懷舊下,我發現旺中原來已經唔同咗好多,最大分別係多咗好多嘢食(食評後補)。我見到好多衫都係細件到喊,根本無可能著到,而且啲款已經唔再啱我style,甚至無興趣揭嚟睇。後嚟終於見到有條連身裙幾靚,點知一拼上身,嘩…
  • 英國軍艦上的香港貓Simon——成船貓奴靠佢執番條命仔。 by 港識多史
    Simon是一隻來自昂船州的黑色貓仔,在1948年的時後,被一名英國皇家海軍紫水晶號巡防艦(HMSAmethyst)的水兵在昂船州發現。水兵不忍心Simon無家可歸,因為便偷偷把牠帶回軍艦上。…
  • 如果你哋兩位一早知道大陸人都唔買iPhone,你仲會唔會諗住炒? by 白木乩
    今次iPhone8面世,香港果農更加係無啖好食,即日跌穿機價,有收買店甚至打趣,iPhone仍有12蚊炒賣空間。但如果再睇睇昨日iPhone在大陸發售情況,就知道除了自用之外,根本唔應該大手買入。…
  • 「中學揀phy chem bio,大學揀BBA」 by 派拉特
    「先生,請問有咩可以幫到你?」我背後傳黎一把應該係屬於呢間服裝店sales既聲音。老實,其實係冇,你唯一可以幫到我既就係叫我位朋友快啲揀完套衫快啲埋單走人。正當我想hea應佢既時候……「咦?」我地兩人四目交投既一剎那,都異口同聲咁咦咗聲。小…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。