乖啦你,聽我講咁做就啱喇。

 

 

今個月就生日二十六歲,無錢無樓無伴侶,亦無一份收入可觀嘅工,同好多人一樣,唔知自己做乜或者想/可以追求啲乜,日復日咁生活,希望四十歲就完結我嘅人生。

困左喺社會同父母嘅雀籠裡面,一直扮演平平無奇嘅角色,求學時期讀書中規中矩,無試過走堂無試過欠交功課無試過留班無試過記缺點無試過犯錯要見家長,更無試過食煙吸毒或者俾人搞大個肚,同時亦唔係成績彪炳、運動健將全校都識。整個讀書生涯,唔係最好果浸,亦唔係爛泥果班,而係可能有日你無返學,甚至失左蹤都無人知嘅果堆人,成績唔係好好又唔係最差,評語永遠都係乖巧,其實係最唔需要理嘅果啲學生或者女兒。我屌你,廿年喇,可唔可以唔好再叫我做乖孩子?

畢左業,大家繼續當你係乖孩子,一個永遠長唔大嘅乖孩子,以為你照舊唔需要理唔需要擔心。真係好唔好意思,你唔悶我都覺得攰,唔好再叫我唔好做乜做麥,廿幾歲人,正路係已經有足夠嘅分析能力,知道乜嘢值得做同對自己有無意義,講出黎純粹只係分享,唔係要俾任何人去批評我應唔應該去做,我好討厭呢種困左我十幾廿年嘅溝通方式。我樂意去聽晒又唔去反駁係我尊重嘅一種,但千萬唔好同我說教咁款,受夠。

如果我係想將兩個字刻喺我身上提醒自己係點樣喺呢幾年黎熬過嘅,我覺得不為過。我討厭我過去同我所經歷嘅嘢嘅同時,我多得佢地,令我成長好多好多,同時我好清楚知道,如果無果兩樣嘢,我一早已經誤入歧途,一早自甘墮落。每一日喺鏡見到嘅我,係過去磨練而成,而兩臂嘅字就會係提醒我自己過去係點樣行過,而且係點樣繼續活好將來嘅每一日。

大部分人都叫我三思,甚至叫我唔好咁做。其實點解啲人硬係要以關心、「為你好」之名控制人地做啲乜?因為你唔係「屬於」你,你係屬於呢個社會規範,你係屬於所有人。

「你諗清楚喎,成世架。」一個月後嘅今日落唔落雨,天文台用盡科學都唔能夠100%確定啦,你問我餘生肯唔肯定?唔好玩啦,但我至少肯定佢唔會變成我討厭嘅嘢囉。

 

 

關於作者:乜乜贊

九十後的怪人,點點情緒化,點點自大又點點自卑。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。