呢個實驗最緊要係心性——歐陽靖

 

想不到,竟然,在大陸的電視,再見到 MCJin。

我想起,2008年剛回港,最不知所以然的時候,多謝當時《信報優雅生活》的黃源順先生,找來享負盛名的又一山人先生,為我和歐陽先生,搞了這麼一場遊戲。

Freestyle?

當時,我的訪問,就是Freestyle。直至現在,都是。

 


 

MC Jin 歐陽靖,只是來了香港兩個月,仍是寄住在外公的家。但兩個月內,他已經佔據了所有雜誌:他雙親的故事,他的rap battle,他跟奧巴馬的相遇,我前前後後讀過五次。商台大力支持,人紅了,側田陳奕迅都喜歡他,狗仔隊即時緊盯,再順勢成為名牌時裝店的模特兒……這個在美國billboard賣兩萬多張的MC Jin(By the way,聽說William Hung都賣一萬多),就在這兩個月內被媒體捧成超級新人,火速成為年青人和大學生之間的偶像。

「你問我會不會怕跌得快升得快?不,是升得快跌得快?你問我香港人會記得我幾耐?我真係唔知。我邊會知?人生有咁多嘢要諗,我又要諗幾時結婚,幾時生仔,香港人會記得我幾耐呢個,一定排得好後。我邊擔心得咁多?」

歐陽靖,歡迎你,歡迎你來到把偶像當柴薪,極速燒過後就會他們棄掉的……香港。

我好不客氣。歐陽靖今時今日得到香港人對他的禮遇,是因為他rap贏了「黑鬼」,是第一個ABC (American Born Chinese) 在freestyle rap battle 中的第一個七連霸。Freestyle rap battle講求即時反應,我應該知道這個人頭腦轉得快的。他小時候做智力測驗:「我好記得,我有160分。不是很高吧?」說話快,有過度活躍症,沒有穿 上代言球鞋的歐陽靖說。

對不起,聽說IQ 在130或以上,就叫資優兒童。26歲的歐陽靖,其實是天才。他應該有一顆星星用他的名字命名,不用考試就升上大學,而且被人叫他做神童乜乜七七的。

 

香港仔 ABC

從頭到地把歐陽靖的rap聽過一次,他說他很喜歡中國文化,對香港娛樂圈有點微言,鍾愛周星馳、TVB和四大天王。但,他是從甚麼角度認識香港的?歐陽靖的香港身份和香港感情,是如何建立的?

「是我爸爸,我媽媽,我舅父仔都係香港人,我有首歌叫《1997》的,就是……」找來他的父親扮「巴士阿叔」,說「你有壓力,我有壓力,你搭我膊頭就好有 壓力……」歐陽靖認識香港的方法,是家人和媒體。但他的家人,1970年就離開香港了。聽他老爸說,他們以前是去啟德玩的。啟德?多麼Nostalgia 的名字。他愛聽四大天王,玩過Yes卡,沉迷TVB。「Universal (唱片公司)幾好架,每晚大概十點鐘左右就會放我走。」即是可以看到《溏心風暴2之家好月圓》:「我知道呀,都做左十一、二集,我都只係睇到三、四集。可 以呀,我覺得幾好睇。」他的廣東話流利得令攝影師又一山人氏問他:「你幾多歲的時候離開香港?」

在美國出生的歐陽靖,二十六年都在美國。他說他喜歡香港文化,proud of being Chinese。看來教育局最應該找歐陽靖為香港的國民教育做宣傳。反正,他們都想香港所有學生都proud of being Chinese。「在美國,我知道就算佢地話要幾平等平等,做黑人,就算佢地係社會上有幾高的地位,賺幾多錢,佢地見到白人,都係會覺得,咦?!係差啲 嘅。rap battle 果陣,啲黑人剩係識得攻擊我係中國人呢個身份。明明我係美國出世,不過佢地見到我呢個樣,就會話我係中國人,叫我make some rice,又話我矮。但呢個時候,你只有兩個選擇,一係就呢世都dup低頭,覺得自己好渣。一係就以自己係中國人身份,問返佢,你話我係Chinese, 你睇下你對鞋都係Made in China,就連啲黑鬼都噢~~~一聲的。我就要proud of 自己係Chinese。」

Sorry to say,proud of being Chinese,都是由外國人給我們的。由新精武門到歐陽靖,外國人的認同,都是尊嚴的來源。

 

娛樂圈 TVB

歐陽靖給我的外星人感覺,是他真心的喜歡TVB。在2008年都仍然有人真心喜歡TVB,真的很surreal。給林奕華聽到,一定會咬死你。
「我知道好多人都覺得唔明,點解我中意TVB。當年睇嘅電視劇,都係阿媽話,喂,租左TVB嘅劇呀!一齊睇啦。咁而家,我返咗嚟兩個月,做咗三次TVB既節目,可以去見到陳百祥,真係可以同佢握手,同佢講我細細個就睇你做戲。邊個會諗到,我會上到TVB?

「好多人都話TVB間公司衰。但TVB其實對我幾好。好多人都話你要TVB捧你,就一定要簽晒畀佢,佢就會捧你,但我冇簽,佢都畀咗好多機會我。而我上去 Rap啲咩,佢地都冇過問。當然,唔好講粗口,呢啲其實都好reasonable,最好如果有稿就畀返份佢地……就係咁多。其實,TVB都對我幾好。」

但,這個重要嗎?歐陽靖,你已經成功成為了明星。大抵你應該知道,你所鍾愛的香港,和我認識的香港,是有點歧異的吧?

「我大抵明白你的意思。其實,我都有嘢唔習慣。地鐵我都仲會搭,不過都會唔識搭。或者係,娛樂圈呢個style。好似,有一次,畀娛記圍,五、六個人咁 啦,佢地啲面口,真係衰到。我唔可以當佢地係journalist啦。行埋嚟,就講幾句,話,(扮八婆娛記聲)你係咪同側田好熟架?有冇見過阿嫂呀?阿嫂 好靚架啵!佢地根本唔係問我問題,而係講一啲嘢,等我畀反應。有時唔等,佢地又會自己答返。我就只可以答,我冇見過阿嫂,咩阿嫂呢?(再扮聲)冇理由架 喎,你地咁熟。咁JC呢?房祖名呀!有冇見過阿嫂呀!你哋一齊rap架嘛!咁你冇見過阿嫂呀哈哈哈哈…」歐陽先生的眼神聚焦了,說:「有啲嘢,我冇得控 制。」

老實說,其實我唔當你係Chinese。如果香港人當你是中國人,你一定沒有今天的地位。歐陽靖,呢個實驗,最緊要唔一定係記性,而係耐性,不要隨便亂了心性。

「其實我都係度做緊個實驗。其實我知道,我不用fans 佢地永遠都支持我。呢啲,我知道佢地一定會走。」

我們對看了一眼,忽然靈光一閃。各位看官,容許我寫一句英文。MC Jin不會看中文。I support you, as we know, there is always no shortage of bastards in Hong Kong.

 

原文刊於:《信報‧優雅生活》,2008年8月29日

 

原載於健吾BLOG

 

關於作者:健吾

健吾
宣揚仇恨一點也不有型。這個世界,幸好還有愛。健吾專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《人民大道中》、《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過十本,最新的是《日本亂象》(北京人民大學出版社)、《100個在情場止蝕離場的理由(上))、《京都--貼近生活之旅》(圓桌精英出版)、《健吾收音機III——說好的幸福呢?》(CUP出版)等等。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 何君堯家中藏中觀音像,廢老唔該學下網路自拍文化先衝出黎柒啦好冇? by 隨緣
    從遠古的陳冠希事件,到幾年前在台灣發生牛奶哥哥讓天菜寄住然後天菜在家中打飛機自拍片流出的事件。網民其實都知道,自拍,其實會流出很多個人資訊。這一刻你穿什麼?那一秒你在那兒?你家中有什麼陳設?在床邊有沒有一個透明魚缸是放安全套的?你家的畫是什…
  • 其實係旺中變咗,定係我哋變咗? by 小盛女
    有一日我竟然心血來潮想返去睇下懷舊下,我發現旺中原來已經唔同咗好多,最大分別係多咗好多嘢食(食評後補)。我見到好多衫都係細件到喊,根本無可能著到,而且啲款已經唔再啱我style,甚至無興趣揭嚟睇。後嚟終於見到有條連身裙幾靚,點知一拼上身,嘩…
  • 英國軍艦上的香港貓Simon——成船貓奴靠佢執番條命仔。 by 港識多史
    Simon是一隻來自昂船州的黑色貓仔,在1948年的時後,被一名英國皇家海軍紫水晶號巡防艦(HMSAmethyst)的水兵在昂船州發現。水兵不忍心Simon無家可歸,因為便偷偷把牠帶回軍艦上。…
  • 如果你哋兩位一早知道大陸人都唔買iPhone,你仲會唔會諗住炒? by 白木乩
    今次iPhone8面世,香港果農更加係無啖好食,即日跌穿機價,有收買店甚至打趣,iPhone仍有12蚊炒賣空間。但如果再睇睇昨日iPhone在大陸發售情況,就知道除了自用之外,根本唔應該大手買入。…
  • 「中學揀phy chem bio,大學揀BBA」 by 派拉特
    「先生,請問有咩可以幫到你?」我背後傳黎一把應該係屬於呢間服裝店sales既聲音。老實,其實係冇,你唯一可以幫到我既就係叫我位朋友快啲揀完套衫快啲埋單走人。正當我想hea應佢既時候……「咦?」我地兩人四目交投既一剎那,都異口同聲咁咦咗聲。小…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。