寫在公營醫療系統崩潰時

 

(photo via cc Flickr user Mark Hillary)

 

香港公共醫療制度超載、爆煲、崩潰,都講咗好幾年。當半緊急病人輪候急症室時間高達 15 小時,你知道有錢就去返睇私家,冇錢就買成藥自隊,再唔係就自求多福。

今日我半夜殺出九龍某公立醫院進行實地考察⋯⋯講下啫,其實係因為屋企有人病咗。一如既往,等嘅人多到企出門外,發燒、嘔吐嘅人以至嘔血嘅人都係要等,因為總有撞車、斷手斷腳嘅個案三五七時入 A&E ,而當值醫生護士嘅人手就係小貓三幾隻,於是分流後定義為緊急(第三級,據報 service pledge 係半粒鐘)嘅病人要等個幾兩個鐘都係等閒時,而今日我屋企人係等咗,四個鐘。

我唔怪醫生護士,佢哋都係人,都係逗份糧返工,都要放假,都會病,都係得一對手一對腳。我唔怪危殆、嚴重嘅病人 ad-hoc 入院,因為佢哋都唔想。

我怪嘅,係怪香港人口無上限嘅政策。一入病房,普通話人多過一半,有啲病人嘅樣真係鑿住「 I am Chinese 」,照顧病人嘅家屬,都係大媽咁嘅樣。我唔知佢哋已經係香港居民,定係專誠來港求醫,但當初邊個撚屌話香港發展醫療產業?冇咁大個頭,做乜戴咁大頂帽?

我怪嘅,係發展醫療產業但冇相應配套。醫生人數唔夠,護士又唔夠。然後私家醫院開完一間又一間,出手闊綽不在話下,公立醫院前線人員被高薪挖角,做乜仲要同你受氣受壓?天下兵器盡歸私家醫院所有,留守公營網絡嘅醫護人員工作量就百上加斤。然後你知道咩叫惡性循環。

所以我真係對公立醫院嘅前線醫護人員無可挑剔。盡忠職守嘅不在話下,即使有啲已經做到躁、打官腔話「好多人都等緊,你再等下」,我都覺得,只係個社會欠咗佢哋。

至於乘人手短缺之便,提倡引入「海外」,即係九成係大陸醫生嘅當權者,我知咩叫 hidden agenda ,亦都知佢哋唔志在,因為佢哋本身梗係睇私家醫院。事到如今,香港人可做嘅唔多,一係搵多啲,一係自己買醫療保險,一係病少啲。然後你發覺,長命百歲有時真係可以係一個詛咒。

 

 

關於作者:賴叔

賴叔
我誤判,我恐懼。為咗將錯就錯,用嘲笑化解恐懼,我決定承認自己叔叔嘅身份~

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。