一國兩制的最後花紙

八議員遭市民DQ挑戰

 

立法會釋法宣誓風波愈玩愈大,中共港共向香港人和販民主派示範什麼才是政治——得勢不饒人,只有你死或我亡,趕盡殺絕,梁游之死是熱身,DQ四人組是食髓知味,繼續玩下去就是以「不真心宣誓」呢把曉轉彎嘅刀劈哂所有非共匪族類嘅「被反對派」「被港獨派」,司法覆核當然也不是販民的特權,剃人頭者人亦剃其頭,販民玩呢招十幾廿年玩到爛哂,難道敵人就不懂偷師麼。

其實香港這個立法會哪有反對派?現在剩下那些不是忠誠反對派就是唔撚知佢騎邊幅牆嘅正白旗,港共繼續追打呢班跳牆的狗,隱藏議程當然不單那區區幾張可有可無的所謂議會反對票,而是殖民主要確保議會100%能在本屆任期內合法地敗盡香港庫房,用膝頭諗下都知道香港人主流對任何「合法做鳩任何人」的事都冇感,法治喎,「法」字一粒而已,現在政權依法治國,既合符雜種主旋律,又可拔除販民政棍眼中釘,仲有成班傻港豬豬支持政府依法守法,Why not both?

做人嘅嘢,錢唔係萬能,但冇錢就萬萬不能,所謂一國兩制基本法,只是廢紙一疊,外國勢力尚當敝國乃國際社會一員,難道真靠已經被中共滲沙淘空的所謂法治麼?香港庫房是中共垂涎已久的最後家當,君不見澳門殖民地年前已經合法地跪着雙手奉上整個庫房俾中共「代為投資終囯資產」麼?香港呢班販民政工作者扮撚哂嘢阻住大爺搵食,你搵食阻到咱搵食,當然欲除之而後快啦,你估共匪真係驚販民主派口中嘅「民主」能夠反攻大陸咩。

講到尾,販民主派求財,不會總辭,港共獻世派只是一批食死徒,也是為牠們根本不效忠的伏地魔求財而已。

泛民三十年來那種原教旨和理非議會抗爭,是次終於一鋪被共匪起尾注:任何(扮作)不舐共的政客/棍就算以票王票后身份入議會,港共政權都可以 objective 到不行的 subjective 莫需有藉口謕奪你議員資格,夾硬炒你魷魚還可追溯所有議會已出經費,加上共匪用公家錢告鳩你的官司纏身,在法在錢上迫死任何不跪的議員,由雨傘革命佔領者、本土反共行動者、雨蛋事件被捕者到今日呢班唔湊米氣嘅販民主派議員、法庭已是共匪用來解決政治問題的兵器,一本任佢搬龍門嘅基本法,就是壓死所有「愛國不愛黨但支持一國兩制」的扮反對派的五指山。

行政霸道,立法無道,司法失道,雜種所謂三權合作論已經進化到2.0,共匪連一國兩制最後一張包裝紙都不要了,匪類戴套強姦也嫌不夠爽,直接播種就是了,那些還在說補選要贏返六席的大言不慚政工作者,Fool you once, shame on them. Fool you twice, shame on you, OK?

 

關於作者:爽健

爽健
不求聞達於諸侯,只願笑傲賞江湖。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 何君堯家中藏中觀音像,廢老唔該學下網路自拍文化先衝出黎柒啦好冇? by 隨緣
    從遠古的陳冠希事件,到幾年前在台灣發生牛奶哥哥讓天菜寄住然後天菜在家中打飛機自拍片流出的事件。網民其實都知道,自拍,其實會流出很多個人資訊。這一刻你穿什麼?那一秒你在那兒?你家中有什麼陳設?在床邊有沒有一個透明魚缸是放安全套的?你家的畫是什…
  • 其實係旺中變咗,定係我哋變咗? by 小盛女
    有一日我竟然心血來潮想返去睇下懷舊下,我發現旺中原來已經唔同咗好多,最大分別係多咗好多嘢食(食評後補)。我見到好多衫都係細件到喊,根本無可能著到,而且啲款已經唔再啱我style,甚至無興趣揭嚟睇。後嚟終於見到有條連身裙幾靚,點知一拼上身,嘩…
  • 英國軍艦上的香港貓Simon——成船貓奴靠佢執番條命仔。 by 港識多史
    Simon是一隻來自昂船州的黑色貓仔,在1948年的時後,被一名英國皇家海軍紫水晶號巡防艦(HMSAmethyst)的水兵在昂船州發現。水兵不忍心Simon無家可歸,因為便偷偷把牠帶回軍艦上。…
  • 如果你哋兩位一早知道大陸人都唔買iPhone,你仲會唔會諗住炒? by 白木乩
    今次iPhone8面世,香港果農更加係無啖好食,即日跌穿機價,有收買店甚至打趣,iPhone仍有12蚊炒賣空間。但如果再睇睇昨日iPhone在大陸發售情況,就知道除了自用之外,根本唔應該大手買入。…
  • 「中學揀phy chem bio,大學揀BBA」 by 派拉特
    「先生,請問有咩可以幫到你?」我背後傳黎一把應該係屬於呢間服裝店sales既聲音。老實,其實係冇,你唯一可以幫到我既就係叫我位朋友快啲揀完套衫快啲埋單走人。正當我想hea應佢既時候……「咦?」我地兩人四目交投既一剎那,都異口同聲咁咦咗聲。小…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。