《猿人爭霸戰》唔係咩神作,但就係荷里活近年嘅良心之作

 

雖然唔係咩驚天地泣鬼神嘅燒腦神作,但我欣賞呢個系列,係因為佢有別於現今一般荷里活大片嘅「濫」:

同普通大片一樣,《猿》都有CG視覺效果,但呢個年代嘅觀眾唔多唔少都已經睇厭《變形金剛》、《超人大戰蝙蝠俠》嗰種狂轟濫炸,完全係將視覺同故事嘅莊閒關係掉轉晒。視覺效果係應該被用作協助講好故事而存在,呢套系列唔會見到幾多千軍萬馬來相見嘅視覺奇觀,猿人唔係征服地球,而係純粹為咗保衛自我尊嚴嘅反擊,場面亦都係經過角色之間嘅衝突而出現,見好就收,相當節制;當然動態捕捉技術常客Andy Serkis亦功不可沒,將主人公凱撒矛盾到極嘅一生,表現得幾乎無死角。

故事內涵以至處理亦都明顯係有用心之作,凱撒由溫室小花變成猿族領袖,由依賴人類到對人類死心,都係經過人類劣根性以及叛變者陷害嘅洗禮;人類想由醫治老人痴呆症進而妄想操縱自然法則,到頭來反被自己發明滅絕;編導亦喺不經不覺間已經將觀眾嘅代入感成功移情(冇人敢希望人類打贏猩猩啩?),系列著重凱撒經歷內心轉變多於展示一場大龍鳳,映射政治嘅主題亦夠深入淺出,亦係呢個系列其中一個可觀之處。而且亦見唔少向經典電影致敬嘅影子,由第一集《飛越瘋人院》(One Flew Over the Cuckoo’s Nest)、第二集《獅子王》(The Lion King),再到而家第三集嘅《現代啟示錄》(Apocalypse Now),都係別具心思。

但作為一套商業片,當然都有屬於呢個界別嘅主流規範及小通病,的確都令人感到有大成若缺嘅感覺。除咗某啲必然嘅主角光環,最明顯就係「思想西方化」,當猩猩智力提升到越嚟越接近人類,但溝通以至思維亦只能夠跟隨返人類主流思維,如果放低商業片包袱,其實設定上可以去得更盡;細節處理上,其實就算猴子猴孫一個簡單肢體語言,大可以嘗試俾觀眾更多想像空間去猜度。而第三集暫時都普遍被人詬病節奏慢,筆者呢點就有所保留。

冇錯,佢嘅成就未必及得上《魔戒》、《蝙蝠俠》呢啲史冊級嘅三部曲。但喺呢一個視覺垃圾充斥嘅年代,佢已經係一小道清泉,值得大家觀賞、咀嚼、反思。

 

 

關於作者:Hinnie @ 廢青吹戲台

Hinnie @ 廢青吹戲台
https://www.facebook.com/faichingblowfilms 每周,一晚,Facebook Live。兩個廢青同你有氣吹戲!

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 何君堯家中藏中觀音像,廢老唔該學下網路自拍文化先衝出黎柒啦好冇? by 隨緣
    從遠古的陳冠希事件,到幾年前在台灣發生牛奶哥哥讓天菜寄住然後天菜在家中打飛機自拍片流出的事件。網民其實都知道,自拍,其實會流出很多個人資訊。這一刻你穿什麼?那一秒你在那兒?你家中有什麼陳設?在床邊有沒有一個透明魚缸是放安全套的?你家的畫是什…
  • 其實係旺中變咗,定係我哋變咗? by 小盛女
    有一日我竟然心血來潮想返去睇下懷舊下,我發現旺中原來已經唔同咗好多,最大分別係多咗好多嘢食(食評後補)。我見到好多衫都係細件到喊,根本無可能著到,而且啲款已經唔再啱我style,甚至無興趣揭嚟睇。後嚟終於見到有條連身裙幾靚,點知一拼上身,嘩…
  • 英國軍艦上的香港貓Simon——成船貓奴靠佢執番條命仔。 by 港識多史
    Simon是一隻來自昂船州的黑色貓仔,在1948年的時後,被一名英國皇家海軍紫水晶號巡防艦(HMSAmethyst)的水兵在昂船州發現。水兵不忍心Simon無家可歸,因為便偷偷把牠帶回軍艦上。…
  • 如果你哋兩位一早知道大陸人都唔買iPhone,你仲會唔會諗住炒? by 白木乩
    今次iPhone8面世,香港果農更加係無啖好食,即日跌穿機價,有收買店甚至打趣,iPhone仍有12蚊炒賣空間。但如果再睇睇昨日iPhone在大陸發售情況,就知道除了自用之外,根本唔應該大手買入。…
  • 「中學揀phy chem bio,大學揀BBA」 by 派拉特
    「先生,請問有咩可以幫到你?」我背後傳黎一把應該係屬於呢間服裝店sales既聲音。老實,其實係冇,你唯一可以幫到我既就係叫我位朋友快啲揀完套衫快啲埋單走人。正當我想hea應佢既時候……「咦?」我地兩人四目交投既一剎那,都異口同聲咁咦咗聲。小…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。