女朋友叫我儲錢買樓,但最令我儲唔到錢既就係女朋友

 

 

「Happy birthday」

在法國餐廳吃過晚飯後,優美的小提琴聲傳來,還有那位拿著帳單的侍應,盛惠 3998 元。

「呢度四千,唔駛找」

既然今天是女朋友生日,我就大方一點,給了侍應兩元貼士。而在我結帳之時,她也沒閒著,她正忙於自拍放上網。

「下次唔駛食咁貴啦,你依家開始要勤力D儲錢,留到將來結婚買樓既時候用呀」

雖然這間餐廳是她訂的,但她還是體貼地叫我別亂花錢。為了配合氣氛,她還加了五百元,訂了一些寫上她的名字,只能用一次的生日氣球。

 

拍拖,對我來說是高消費活動。我每個月薪水超過一半都是花在女朋友身上的,高級西餐、米芝蓮星級餐廳、酒店自助餐,這些都不在話下。

就連那些成本不超過五元,售價卻要一百元的甚麼拉絲隱世紫薯,或者是那些標榜著「OL 讚激」,在佳寶可能只要二十元就能買到材料,但在韓國餐廳卻賣 388 元還要排隊一個小時才吃得到的韓式部隊鍋,只要她拉我去,我都會靜靜地看著她吃,幫她拍照打卡,然後拿出一張張沾滿淚水的鈔票去結帳。

 

看到新聞說香港人的拍拖花費是亞洲第二貴,我默默地按下了 like。然後,佢嬲咗我。

 

「就黎情人節啦喎,你打算送咩俾我呀」

情人節、聖誕節,就連萬聖節都要送禮物。每年可能只有清明重陽才不用送。

「情人節唔係應該女仔送禮物俾男仔,然後男仔係白色情人節回禮咩」

要女朋友送禮物俾你 ? 有無搞錯呀,你係咪男人黎架。平日開口閉口都說的甚麼男女平等、女權,通通拋諸腦後。她說那些要女朋友付錢的男人,是網上語錄寫的 「千萬別嫁的十種男人」 之一。

 

「喂,唔該係咪百佳,依家開房要幾錢呀」

「時鐘就一百八十,過夜就二百六十」

有時想爆房,但看看時鐘酒店的房價,再看看自己的錢包。只好忍住性需要,或者回家靠自己。

 

「大家兄弟,平平地食個打冷就得啦」

有時和兄弟們出來食飯,大家都會選擇吃便宜的。兄弟們,明白的。

「你睇下人地對女朋友幾好呀,成日都帶佢去旅行,真係羨慕呀」

每當有朋友在機場自拍,女朋友總是抱怨我一年帶她去一次日本一次韓國是不夠的。

看到報紙上寫著一位 90後公務員表示「月儲一半人工無難度」,再看看他在訪問中腼腆地說目前是單身。

哼,單身儲錢當然容易呀。

 

「我個經紀朋友好難先說服到人地業主減廿萬俾我地架,你依家先黎話唔買 ?」

「減咗價都仲要七百幾萬,佢仲好意思話係上車盤 ?」

政府高官常呼籲年輕人別一直想著要買樓,Oh come on,不要對我說,應該要對我女朋友說。有多少男人是自己想買樓 ? 又有多少是被女人逼買樓 ?

「咁依家樓價係咁貴架啦,一樣有大把人排隊買」

「但我依家 …. 真係無咁多錢呀」

「我同你講左幾多次,叫你唔好亂咁駛錢呀,你到底幾時先肯生性,我真係覺得好無安全感呀」

 

我想起了那些宅男朋友,他們沒有拍拖,消費少,長期都是月剩族,而我就月光族。現在想一想,原來有一種幸福叫單身呀。

 

 

關於作者:高教授

一個 90 後大學畢業生,社會上的新鮮人,自以為是經常以教授自居,用 90 後的角度探討千禧後的世界。
FB PAGE:https://www.facebook.com/professor.ko

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 好多謝啲網民haters 幫Emilia 宣傳裸體寫真 by Cmw Boni
    Emilia嘅plan由八蚊美金去到四十美金不等,值唔值就見人見智啦,我覺得呢個世界,明買明賣,當你地班友,又要睇又要罵,咁點解唔好好利用呢個勢去順便搵下錢,就算科學家都會搵下點樣儲起行雷啲電啦,將負面嘅嘢化為錢唔好咩。…
  • 【塔羅個案】名校老師婚外情的故事 by 神婆
    大家對老師嘅印象係乜嘢?係有教無類,抑或係道德端正?我中小學都有幸就讀風評唔錯嘅所謂名校,大部分老師教學用心,係我嘅榮幸。…
  • 【堪輿命理】用術數搵「淫娃」?! by 庵念慈
    所謂「淫」,其實正確去講,就係性需求比較大,主要由於人類要繁衍下一代,所以內在某種基因自然會推動自己去尋覓繁殖嘅目標,而以我觀人於微所留意到嘅特徵,歸納如下…
  • 分手後她振作起來 by 霏子
    分手後的一個月,她如常生活。只是,每一晚她也會寫一篇日記,記下自己的痛苦。然後,晚上又會夢見他。獨居的壞處是一個人容易胡思亂想,好處是哭了不必向家人交代。因此,她每天哭醒。…
  • 人到底值幾錢?我只係值萬五蚊一個月 by 小盛女
    「喂,阿A今日無化妝啊!你睇吓佢幾殘!」、「嘩,阿B使咪著啲咁貼嘅裙啊,都唔知搏咩!」、「阿C係咪同經理有路?成日一齊食飯嘅!」每天就只有這些事事非非,比小學雞更要小學雞,而這裡的同事就只會是同事,不再像以前在廣告公司般,同事既像朋友,更是…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。