你講到中國咁好,點解去旅行又唔認自己中國人?

 

 

之前sign up一個海外免費event,諗住去旅行多個節目。
為左方便,我幫埋其他人register。
registration時,要揀來自邊個國家。冇Hong Kong呢個option,只係得China。

有得揀香港,我一定揀香港。
不過 如果冇,我會以護照既country of issue,去揀個國家。

所以,我揀左加拿大。澳洲護照朋友就揀澳洲。
用BNO既朋友揀英國。

另外,有個用特區護照。佢覺得中國好富強,為國家成就而感到驕傲,proud to be chinese,去旅行一定用特區護照
我幫佢揀左中國。(特區護照個country of issue係中國)

人人都冇問題。除左來自中國果個,就好大反應。
話我玩野,叫我即刻改,唔想俾人當佢係大陸人。blah blah blah
對方就話:「你地個個唔係from加拿大,就係澳洲同英國。而我就from China。即係玩野姐。」(呢番說話,非常之睇唔起中國,說好了的proud to be chinese呢?)

認真的,如果真心為中國人身份而感到自豪,會因為from China而好開心。 
如果唔係,先會覺得係玩野。

我打趣:「其實係for reference only,根本冇人認真會睇,更加唔會有人理。是但啦。」
對方繼續唔忿氣:「你講得咁輕鬆,你唔寫你自己係from China?」
我終於直接講:「喂,係你成日都話proud to be chinese,為中國人呢個身份而感到自豪架喎。又係你同我講,中國其實已經進步梗,而且進步得好快。又係你話既,大陸好多叻人,好多人好優秀,呢點我都認同架喎。中國咁好,你做乜否定你自己係from China??」

講黎講去,佢話佢係為中國人呢個身份而感到自豪,為國家富強而自豪。 
不過,佢係香港人,唔可以話佢係大陸人。

我好亂,明明本護照,大大隻字country of issue係CHN(中國)。 
用得本特區護照,你就係from China架啦。

哎,做人有時好矛盾。一邊為中國而驕傲,又唔認自己係from China。
結果,我冇改。唔係我唔改,而係,根本唔知可以改個乜野國家?!
unless你有本BNO。

最後,個event去唔成,因為個trip都去唔成。(同呢件事無關)

 

關於作者:Anita M. Mok

Anita M. Mok

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 中學時,唔准我拍拖;工作後,唔准我單身。你到底想點呀? by 高教授
    「Ranee,琴日放學個時我見到你同隔離班個個阿 Sam 拖住手喎,你點解釋呀」解釋?與男同學拖個手都要解釋?要不要好像參觀完博物館之後那樣寫個五百字的感想,描述自己在過程裡學到的知識和深刻的體會呢?「你無說話好講啦嘛?好,我同你家長講」…
  • 人失敗到盡頭總要學會打飛機 by 田小姐
    我呢位朋友,大學畢業五年,一個月前搵到一份寫字樓工,月入唔夠一萬。早幾日成班朋友約出黎食飯,呢位朋友就話佢想辭職唔做,自己搞生意。我心諗,搞生意?你連自己嘅生活都未搞得掂喎!於是我就問佢:「你份工好哋哋做咩唔做呀?」佢「唉」左一聲,話:「我…
  • 【塔羅個案】個客自我介紹:「我覺得我係一個情場殺手」 by 神婆
    Lilian今年三十幾歲啦,佢都好直接咁同我承認「自己都唔細,唔係𡃁妹仔」,想知道自己黎緊一年到底會唔會遇到好姻緣,再順手問埋工作情況咁樣。我一路洗牌,一路循例問下Lilian嘅背景。「妳做邊行架?」「我本身做PR嘅,不過⋯⋯」Lilian…
  • 「我想結婚之後先搞,有錯咩?」 by 樂人
    點會有錯呢,我覺得堅持係好事,o岩架,千其唔好俾佢得手添呀,唔係好快趙完鬆!VV,你要醒水!呢啲咁嘅臭男人,我仲見得少咩!…
  • 周庭英文叻但冇品 by Terence Yun
    重點是取笑所謂人家的不足,是無品的。英文叻係咪一定好威呢?香港人還停留係黃子華楝篤笑當中英文叻是世界第一的境界,英文好就高人一等。所以為何食洋腸、ABC以及這麼多人要做偽ABC就是這個理由。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。