唔化妝返工原來都係一種罪

 

「Brenda,其實你返工有無化妝㗎?」腦細Michael突然問。
「我淨係查咗少少有色防曬咋。」我說。
「佢不嬲都無化妝㗎啦,80後青春吖嘛。」70後同事May說。
「下!乜你連唇膏都唔搽㗎?唔係掛?」90後同事Bibi驚訝地說,無啦啦佢又答嗲。
「我剩係返工無搽咋嘛。」我衝口而出地說,講完其實都知瀨嘢。
「哦,即係你唔尊重公司啦?」Michael說。
「梗係唔係啦,我專注喺我嘅工作度嘛,其實平時出去開會我都有化㗎。」我說。
「公司日日都好多internal meeting㗎喎,即係唔尊重公司內部啦?」Michael說。
「哎呀腦細唔好玩我啦。」我說。

雖則腦細係笑笑口講,半玩嘢成份,但係其實我都算半瀨嘢。因為公司嘅女同事十個有九個日日都會化妝返工,只係得我同小貓一兩隻係無化。以前我做PR,日日都要化妝返工,執靚個人,因為隨時都要去見客,正所謂唔打得都要睇得,但係而家轉咗做Marketing,基本上都唔使點見人,只係久唔久要出去開會,所以我就開始越來越hea,搽防曬就算。

須知道化妝其實真係一件十級煩嘅事嚟,首先每朝本身已經要做一堆護膚程序,即係洗面、搽爽膚水、面精華、眼精華、面霜、眼霜同防曬,然後先可以開始化妝。化妝又分好多部份,先查BB cream打底、再上粉、搽眼影、畫眼線、搽睫毛液、畫眉,最後查胭脂同乾粉定妝。你知朝早啲時間幾趕㗎啦,有時真係瞓得一分鐘得一分鐘㗎嘛,邊有時間搞咁多嘢,加上我又唔係熟手,最怕就係畫眼線,手要好定,畫得夠貼先好睇,有時唔小心震咗一下又要由頭再畫過。

好喇當我真係早啲起身搞呢場大龍鳳,其實夏天咁熱,基本上我化完妝,由屋企行去地鐵站已經溶咗一半,落地鐵行返公司又再溶埋嗰半,其實已經溶到所剩無幾,同無化無乜分別,咁我化嚟做乜呢?無錯我係可以返到公司先化,咁我食完個lunch咪又係溶晒。我係可以補妝,不過好煩囉。再者,落妝又係另一樣好煩嘅事,落得唔乾淨仲會好易起粒粒。我覺得最難落係眼線同眼線液,抹極都仲係黑色,而且我畫到好貼眼,好鬼難落。

其實返工化妝係咪真係咁緊要?我努力做好我嘅工作咪得囉。當然,我都明白有時化咗妝個人睇落係會精神啲,人係適當嘅時候亦都要包裝下自己,但係唔使日日掛?而且有時我覺得化咗妝但溶咗又或者係眼線花咗、睫毛液印到眼底黑咗,其實咪仲衰過無化。隨住年紀增長,我都知道終有一日我都可能會變成一個唔化妝就唔出得街嘅女人,但係唔係而家囉。

 

P.S. 其實我有條好蠢嘅問題想問,我見好多人都係烈焰紅唇咁款,開會有時會飲水或者食嘢,咁咪要抹咗啲唇膏先?定係有唇膏可以防水㗎?

 

 

關於作者:小盛女

小盛女

80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 好多謝啲網民haters 幫Emilia 宣傳裸體寫真 by Cmw Boni
    Emilia嘅plan由八蚊美金去到四十美金不等,值唔值就見人見智啦,我覺得呢個世界,明買明賣,當你地班友,又要睇又要罵,咁點解唔好好利用呢個勢去順便搵下錢,就算科學家都會搵下點樣儲起行雷啲電啦,將負面嘅嘢化為錢唔好咩。…
  • 【塔羅個案】名校老師婚外情的故事 by 神婆
    大家對老師嘅印象係乜嘢?係有教無類,抑或係道德端正?我中小學都有幸就讀風評唔錯嘅所謂名校,大部分老師教學用心,係我嘅榮幸。…
  • 【堪輿命理】用術數搵「淫娃」?! by 庵念慈
    所謂「淫」,其實正確去講,就係性需求比較大,主要由於人類要繁衍下一代,所以內在某種基因自然會推動自己去尋覓繁殖嘅目標,而以我觀人於微所留意到嘅特徵,歸納如下…
  • 分手後她振作起來 by 霏子
    分手後的一個月,她如常生活。只是,每一晚她也會寫一篇日記,記下自己的痛苦。然後,晚上又會夢見他。獨居的壞處是一個人容易胡思亂想,好處是哭了不必向家人交代。因此,她每天哭醒。…
  • 人到底值幾錢?我只係值萬五蚊一個月 by 小盛女
    「喂,阿A今日無化妝啊!你睇吓佢幾殘!」、「嘩,阿B使咪著啲咁貼嘅裙啊,都唔知搏咩!」、「阿C係咪同經理有路?成日一齊食飯嘅!」每天就只有這些事事非非,比小學雞更要小學雞,而這裡的同事就只會是同事,不再像以前在廣告公司般,同事既像朋友,更是…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。