睇新聞學「搬龍門」

 

唔知你有冇睇過無線電視新聞台製作嘅《睇新聞學英文》呢?由資深傳媒人褚簡寧Michael同靚女主播陳嘉倩主持,一個透過時事學習英文嘅節目。第一次睇呢嗰節目嗰時感覺都算可以,嘉倩BB提出係平日新聞中出現過嘅英文去請教Michael。兩人關係就好像師徒,由老行尊Michael帶住較新嘅陳嘉倩。我立即聯想到好多年前同樣由無線製作嘅《成語動畫廊》。動畫大師許誠毅有份建構出來嘅熊貓博士同機械人YY,令我係睇搞笑卡通片嘅同時學識咗唔少中國成語。

講番正題,有養眼嘅嘉倩BB同經驗豐富嘅Michael做一個節目本來冇咩好挑剔,正所謂美貌與智慧並重。但我睇多幾集就發現有啲唔對路。一個最簡單不過嘅老師學生設定,都比無線搞禍。亂搬龍門,做老師嗰個一時勁一時流,而學生就一時蠢一時醒。喺個節目裡頭耐不耐就會見到呀Michael會問番嘉倩轉頭,問佢某一句英文點解,但又唔係因為要考下嘉倩喎。這令到我覺得好無厘頭。

 

 

為咗證自己冇搞錯,真係無線一時一樣,老師同學生身份隨意對調,係寫呢篇評論之前我特登去咗嗰「賣TV輸吧」網再睇下呢個節目。唔知係好彩定唔好彩,一睇第137集「有志者高鐵可成」就見到Michael 問陳嘉倩點解會係 “Where there is a will,there is a way。 唔係When there is a will,there is a way。” 雖然語氣同用詞看來未至於好無知咁,但嘉倩BB後來答Michael “我冇錯呀,而係你記錯咗啦!”  真係戥Michael唔抵。一個寫了幾本《又中又英》教人英文嘅人,一個係英語世界打滾咗幾十年嘅人竟然會唔記得一句咁常出現嘅英文句子?太不可思議了。再加碼睇多幾集,又見到Michael問,咩係“Stonewalling”。又一個唔係難唔係新嘅字,我都唔知可以講咩好…

可能無線唔想嘉倩BB表現得太白痴,冇咗一個主播應有嘅學識,所以有咁樣嘅安排。但如果無線想嘉倩都有個專業啲嘅形象,好心一開始就唔好有學生同老師設定。就當係Michael同嘉倩一齊發掘啲佢地認為普羅大眾唔識嘅英文,然後作出解析就算。如果硬要嘉倩教Michael, 不如由佢教Michael啲比較新的潮語好嗎?

 

 

唔知你有冇聽過某某藝人因為驚破壞形象,所以不停要求導演改劇本令到自己不至於太無能,太低B,太樣衰等等,最後搞整套戲都不倫不類。這就是《睇新聞學英文》的問題,可能你會覺得做節目不同演戲,但其實所有創作都會涉及到角色和角色設定。既然你嘅劇本有博學老師同虛心學生,唔係要有咩喜劇效果的話唔該你寫番呢個老師同學生應有的行為出來兌現。角色連戲真係好重要,因為觀眾會憑此信服或者反駁你所建立的世界。

最後想說,無線抄自己嘢都抄得唔好,多年前的《成語動畫廊》比現在的《睇新聞學英文》做得好看好多。這簡直就係我從《成語動畫廊》中學回來的 “東施效顰” 的一個實例。

 

睇片:

對住嘉倩BB褚簡寧都要跪低-「有志者高鐵可成」

褚簡寧唔曉但陳嘉倩識嘅英文字-「Stonewalling」

 

 

關於作者:易嘉義

現在香港喺各方面都畀Bad Taste 入侵。我真係頂唔順。尤其係本人正正從事所謂嘅創意工業。與其碰到劣質創作而自己覺得不快勞氣,不如嘗試將我心目中嘅好嘢同大家分享,希望多啲人支持。而見到啲污褿嘢就叫大家避開抵制。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】著名大學 Year 1 學生問「我點先可以做到 Hall Queen」 by 神婆
    「我想做Hall_Queen,錢唔係問題,妳話我知點做。」Hall...Hall_Queen?我聽到呢句說話嘅時候,個心打咗個突,腦入面唔知點解諗起當年讀女校時,啲女同學曾經有一期好鍾意睇嘅《Gossip_Girls》。即係咁,如果做Hal…
  • 大齡單身女總要求:「還不快點介紹好男人給我認識?」 by 鵝鑾鼻燈塔
    我認識的朋友,雖未致於完全是重度宅男,而且有一份優厚的收入和專業資格,但生活極為規律,不煙不酒,不喜交際應酬,平時看看書跑跑步,也懶得出外旅遊,反而喜歡行山釣魚打橋牌,你問他們好不好,的確好仔!但這樣的生活,也悶過大佛寺了吧。和他們一起,如…
  • 溝女攻略,男仔最緊要「唔要面」 by 肥姨姨
    「點解條件咁好嘅自己依然單身,但係嗰班狗公竟然可以日日攬女,過得逍遙快活羡煞旁人呢?」好大嘅一個原因係因為狗公好「唔要面」。…
  • Final Year 的鬱燥 by 麥精維他奶
    大學四年,說長不長,說短其實真係幾短。上莊,玩Ocamp,時間稍瞬即逝。係不知不覺之間,大學嘅生涯就會黎到最後一年。係呢幾年間,大學校園無咩變過,但係身邊人會變,事都會變。一系列嘅轉變睇落好似好理所當然,但係又難以適從。心入面果一份不安,慢…
  • 韓國野根本係垃圾食物 by 賤咀男
    韓國本身係一個窮到燶嘅國家,所以正宗「韓國菜」又寒酸種類又少。來來去去都係果幾樣料、果幾種味,上面加果幾種蔬菜絲一D變化都冇。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。