【塔羅個案】你話想生仔我咪唔避孕囉,我家下有咗你就叫我落?

 

 

有讀者反映「神婆你次次寫啲故事都好戲劇性啊,係咪真架?」咁我一開始寫文嘅原意,其實就係想將啲比較令我難忘嘅個案同大家分享,不過既然有朋友想睇啲日常生活化啲個案,我諗起以下呢個故事。

Angel,三十出頭,做名店 Sales,不過本人對於名牌唔算好大興趣,電話殼同銀包都係蛋黃哥公仔造型;本人眼大大水汪汪,都算幾靚女,笑起上黎仲好甜,搞到我講嘢都忍唔住溫柔啲細聲啲,想鍚住佢吖嘛。

以上係我第一次見 Angel 時嘅印象,當時佢黎問工作轉唔轉公司好;女性客黎唔問感情問題比較少有,當時佢話「唔會呀,男朋友對我好好,我地同居緊,佢仲話想要有小朋友添!有咗就同我結婚,前排仲同我去睇嬰兒用品展。」Angel 嬌羞笑一笑,「我呢,因為身體唔係幾好,以前做婦科檢查,醫生話過我生小朋友可能會易有危險架!不過既然佢想要,我都好想同佢建立自己嘅家庭,所以最近睇緊中醫調養身體,同埋不設防架啦。」

雖然一日未結婚,我都覺得件事聽落無咩保障,不過個客自覺生活過得好,我無理由疑心重地諗埋哂啲唔好方面的。

所以到 Angel 第二次黎搵我嘅時候,我忍唔住鬧自己:係咪我諗嘢太居心不良呢?定還是我一早就應該提醒佢?如果唔係,件事或者唔會發生到咁嘅地步。

Angel 第二次黎搵我,已經係七個月後嘅事。佢面色好差,又或者咁講,係「氣色」好差,望落非常憔悴。我心中一沉,然後慢慢聽佢嘅故事。

七個月後嘅 Angel,同男友已經分咗手,嚴格黎講,係比個男仔飛咗。分手嘅時候,Angel 已經順利懷孕三個月。

「但係件事並唔係佢之前所講咁樣,佢知道我有咗之後,明顥冷淡咗好多,同埋係咁話未 Ready,唔夠錢之類。」Angel 臉色一片死灰,「我咁辛苦先有咗 BB,仲因為以為黎緊要陀仔,舖頭話升我,我都 Reject 咗。而家佢一句話唔想要,就⋯⋯」

「佢係咪出面有第二個?」我好狠心咁直接問出重點。男方由好想生仔,去到女朋友有咗就變臉話唔要,呢件事嘅落差太大了,咩經濟問題都係 bullshit,如果真係驚無錢,一開始點會咁講,仲同女朋友睇嬰兒用品展?

Angel 苦笑,「佢話無。咁件事拖到而家,個 BB 三個月了。」Angel 下意識摸吓個肚,我眼光飄開,有啲唔忍心望佢腹部隆起嘅部分,因為⋯⋯

三個月了,可以輕易話唔要嗎?咁生出黎,Angel 又可以點面對點照顧佢?

「⋯而喺上星期佢終於攤牌了,佢話唔想同我再住落去,因為層樓係佢租的,佢連行李都幫我執埋,我可以點?」

聽到呢度,Angel 忍咗好耐嘅眼淚終於流落黎,而我呢?

老老實實,我有啲淆,因為副牌開咗出黎,其實個男仔的確近期轉咗新工,或者公司多女同事啩?總之,雖然佢未正式同其他人開始,但個男仔就花多眼亂,想喺個森林度揀多陣先。

我諗咗一陣,用一個比較婉轉嘅方式同 Angel 講,「復合嘅事,相當渺茫,勉強留住之後都只會發生更唔愉快嘅事,倒不如諗吓自己接下來應該點做。」

「即係佢有第二個?」
「未有。」我唔想講大話,「將會有。」

Angel 好似想講啲咩咁,但最後都係閉上嘴巴,望住我淡淡苦笑一下,起身離去。

我知道講任何安慰嘅說話都是徒然,惟有默默目送 Angel 嘅背影離開。

一個月後嘅今日,我再收到 Angel 嘅短訊,佢選擇咗唔要個 BB,不過,佢本身體質都唔係好好,今次落咗仔之後,「醫生話唔建議我再懷孕了。」

醫學嘅嘢我唔識,婦科嘅嘢我都一知半解;但如果 Angel 係因為咁樣而失去為人母親嘅權利嘅話⋯⋯生唔生仔,係個人決定;但不能生小朋友,點諗,我都係為佢有啲心痛。

 

【塔羅牌個案分享】

 

關於作者:神婆

神婆
非典型占卜師,唔神秘,無形象,除了鐘意聽客人講故事,夜間興趣係打機睇動漫同撚貓。https://www.facebook.com/FortunaMessage

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 【朋友之道】點解我要你還番手袋俾我都要受你阿媽氣? by Anita M. Mok
    有個「朋友」黎到我屋企,好鐘意我D手袋。 問我可唔可以借俾佢,我借左3個俾佢用。用左半年至9個月,我叫佢還。佢好surprised,問我點解要還?! …
  • 點解班後生咁唔鍾意老一輩?因為廢中廢老其身不正。 by 清風
    搵工或者出嚟做臨時工時,成日都會見到啲其實真係冇咩料嘅老頂成日吹水吹到天花龍鳳,但永遠就唔會落手落腳淨係識尸位素餐,衰左就射波俾死貓人食;日光日白見人個時將「後生仔冇道德急功近利」掛喺嘴邊做衛道之士,但轉個頭夜黑飲左兩杯就大言不慚向人提出性…
  • 只知死亡花,不知彼岸花浪漫的香港人 by Sunshine
    相傳彼岸花係有段故的,有一對妖精,一個叫蔓茱,一個叫沙華;一個係花妖,一個係花仙,佢哋負責彼岸嘅開花,因為呢種花開花不見葉,開葉不見花,所以呢對妖精從來都不會相見。…
  • 廢青港大生被踢出校營商做生意 by Terence Yun
    近期有一個較新穎的是《雙商》,節目主要是講述一些年輕情侶如何營商做生意,把他們的經歷以故事敘述模式以及實況訪問拍攝,當中看倆人關係,存在何種的人生觀及其價值觀。最近一集是講述一對情侶如何由興趣變成生意,男主角原本在香港大學唸書但因為成績不佳…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。