iPhone 中文輸入法,聯想詞簡直去到黐線嘅地埗

 

用電話打字,輸入法好緊要。如果個輸入法估到你想打乜,應該可以慳返唔少時間。幾年前轉用 iPhone 之後,我覺得用電話打字快咗,爽咗,當時冇細心諗,其實應該係 iPhone 配詞做得好所以先會快咗。iPhone 嘅配詞有幾癲呢?我第一次留意到係打咗一個人名:曾焯文後面居然有配詞博士!

 

 

我心諗,嘩連香港嘅網民都喺配詞入面,噉其他詞語嘅狀況係點呢?首先試一試《靜夜思》先

「床前明…」會出「月光」
「疑是地…」會出「上霜」

 

呢啲小兒科啦。

唐詩有,粵語嘅歇後語又點呢?試一試歇後語成日出現嘅「阿崩」先。

(阿崩即係崩口嘅人,而家應該會叫兔唇。)

 

 

可惜阿崩唔識叫狗 …

人名又點呢?首先我試「劉德華」。如果有配詞,我打「劉」、「德」之後,應該會有華。可惜係冇嘅。跟住我再試「梁朝偉」「容祖兒」「陳奕迅」「薛海琪」都冇。老牌啲嘅「泰迪羅賓」都冇。

 

連 泰迪羅賓 都冇

 

噉我又諗,會唔會台灣嘅就得呢?於是我打「周杰」……結果係冇「倫」。

 

 

不過呢,國家名用台灣譯法又得㗎喎。好似我打「獅子山」會出「共和國」,但係「塞拉里昂」就唔得。

又會唔會係歌星嘅影響力太細呢?於是我打「李國」睇下佢出咩。配詞度係出咗「能」。自己打埋個「章」字,佢出咗「辭任」。「李國章」嘅配詞係「辭任」。好。

我都係唔甘心,再試下人名。網上搜尋最高嘅人名應該係日本嘅動作片女優。我試一試「川島和…」「麻美由…」「成瀨心…」都出到後面嘅字俾我。

 

 

噉試下國民偶像先。

 

 

居然連「山口百惠」都唔喺配詞入面。

我再試下一啲再出名啲嘅國民偶像。於是我打「三上悠⋯」

 

 

都係冇合適嘅配詞嘅 😢

但係打佢嘅真名呢?居然就出到嚟……

 

 

居然藝名冇,但係真名就有!

 

 

iPhone 個輸入法啲語料究竟邊度嚟,點樣整合,我真係摸唔透呀~

不過粵語嘅元素仲有好大進步空間。有心的話,應該可以整到一個更加啱香港人用嘅輸入法㗎。

 

關於作者:擇言

擇言
有廣東話相關嘅問題隨便搵我。 個人FB: 擇言 每個禮拜有15分鐘嘅話歡迎你加入粵典編輯組。 words.hk計劃: http://words.hkFacebook專頁

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 【朋友之道】點解我要你還番手袋俾我都要受你阿媽氣? by Anita M. Mok
    有個「朋友」黎到我屋企,好鐘意我D手袋。 問我可唔可以借俾佢,我借左3個俾佢用。用左半年至9個月,我叫佢還。佢好surprised,問我點解要還?! …
  • 點解班後生咁唔鍾意老一輩?因為廢中廢老其身不正。 by 清風
    搵工或者出嚟做臨時工時,成日都會見到啲其實真係冇咩料嘅老頂成日吹水吹到天花龍鳳,但永遠就唔會落手落腳淨係識尸位素餐,衰左就射波俾死貓人食;日光日白見人個時將「後生仔冇道德急功近利」掛喺嘴邊做衛道之士,但轉個頭夜黑飲左兩杯就大言不慚向人提出性…
  • 只知死亡花,不知彼岸花浪漫的香港人 by Sunshine
    相傳彼岸花係有段故的,有一對妖精,一個叫蔓茱,一個叫沙華;一個係花妖,一個係花仙,佢哋負責彼岸嘅開花,因為呢種花開花不見葉,開葉不見花,所以呢對妖精從來都不會相見。…
  • 廢青港大生被踢出校營商做生意 by Terence Yun
    近期有一個較新穎的是《雙商》,節目主要是講述一些年輕情侶如何營商做生意,把他們的經歷以故事敘述模式以及實況訪問拍攝,當中看倆人關係,存在何種的人生觀及其價值觀。最近一集是講述一對情侶如何由興趣變成生意,男主角原本在香港大學唸書但因為成績不佳…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。