無論點唔妥隔離team,咁樣公然開戰,你叫頂頭老細企邊面好?

 

公司有番咁上下大,人多左就有派系,有派系就有互相鬥爭,好正常。

《衝三小》係ViuTV 外判節目,而喺ViuTV 任職監製嘅Lee 先生,有咩原因會咁樣公然踩自己公司嘅節目呢?

真係耐人尋味。玩開網嘅我,呢生人好少喺出面打工,所以真係純粹齋睇表面證供,唔知會唔會係涉及乜嘢互相唔妥之類。

 

但無論點,呢啲嘢就一定會搞到老細唔開心。

喂阿哥,就係知道regular 嘅staff 做唔曬咁多野,先要諗啲外判手手段,幫公司做大個餅,講真,是咪會分薄左你條team 嘅資源,真係兩睇,呢筆錢俾埋你,你是咪就可以做到呢個節目出來呢,你每日都係得24小時喔?

如果老細咁做完,你真係心中有氣,咁你咪用已經有嘅資源,打多幾十座城俾自己管轄囉,玩過三國志又好,睇過史記又好,將在外嘅嘢,吹你唔漲架,唔通韓信揸住個帥印,自把自為打左N 個城池返來,劉邦未搞掂項羽之前,佢會同你攤牌咩?

 

我唔知啦,我就係一個被人破釜沈舟嘅人,係呀我嘅人生全部飯碗都被人打爛曬的,所以我已經慣左,唔會再諗住靠人養。

我唔知而家職場上嘅人咩心態,未打贏場戰役,就只係諗點樣打隔離嘅「同道」,但到最後,可能只係自己一個好少好無謂嘅鳩嘢,就搞到自己咁狼狽。

孔子話非禮勿言,我諗就係呢樣嘢。

 

關於作者:白木乩

白木乩

聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 新同事,唔識記住要問人呀! by 扮工室の膠秘s
    花生友:「喂新同事,你個email_id係咩啊?經理叫我send_email要cc你。」新同事:「無啊。」…
  • 真正既朋友係咁樣寫Postcard既.. by 港女友
    寄卡畀我既係中學既好朋友,而我印象中佢都唔係第一次令我發笑,有次寫左「朋友我當您一世朋友」,有次佢去左澳洲寄左張佢攬住樹熊既鋪卡畀我,我指係真係有佢個樣係鋪卡上面!我媽第一時間問:呢個人係您朋友呀?係。我諗澳洲同香港既郵差應該都想問我...…
  • 不懂得愛,不懂得我,別親我 by 焦總的蕉很腫
    有晚送佢返屋企個陣,佢拉左我去後樓梯,過程大家都好投入好激烈,第一次有人對我講老公我愛你,第一次有人對我講好鍾意我插係佢入面,第一次有人問我感唔感覺到我同佢合二為一。 …
  • 馮盈盈都叫唔造作,咁麥美恩叫咩? by 小盛女
    無可否認,人靚真的比較多著數,至少兵都可以收多一點,發姣都可以稱為不造作、率真。說句公道說話,盈盈都算靚,雖然比她有氣質/靚的藝人也大有人在,例如李佳芯、黃心穎等,但盈盈都叫做比上不足,比下有餘。靚也分很多種,清純的、詩文的、誘人的、可愛的…
  • 校友會上的野獸與餓狼 by 單字晴
    為什麼我會想起《美女與野獸》?因為我眼前確實有一些野獸,可惜伴隨野獸的不是貝兒,而是一隻隻餓狼。三大畢業的男生,即使沒有城堡,也有一隻「三斤釘的小船」,襯得起貝兒有餘。但「三高」中女卻不是清純的美人兒。所謂女人三十如狼,四十如虎,餓狼們遇上…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。