無論點唔妥隔離team,咁樣公然開戰,你叫頂頭老細企邊面好?

 

公司有番咁上下大,人多左就有派系,有派系就有互相鬥爭,好正常。

《衝三小》係ViuTV 外判節目,而喺ViuTV 任職監製嘅Lee 先生,有咩原因會咁樣公然踩自己公司嘅節目呢?

真係耐人尋味。玩開網嘅我,呢生人好少喺出面打工,所以真係純粹齋睇表面證供,唔知會唔會係涉及乜嘢互相唔妥之類。

 

但無論點,呢啲嘢就一定會搞到老細唔開心。

喂阿哥,就係知道regular 嘅staff 做唔曬咁多野,先要諗啲外判手手段,幫公司做大個餅,講真,是咪會分薄左你條team 嘅資源,真係兩睇,呢筆錢俾埋你,你是咪就可以做到呢個節目出來呢,你每日都係得24小時喔?

如果老細咁做完,你真係心中有氣,咁你咪用已經有嘅資源,打多幾十座城俾自己管轄囉,玩過三國志又好,睇過史記又好,將在外嘅嘢,吹你唔漲架,唔通韓信揸住個帥印,自把自為打左N 個城池返來,劉邦未搞掂項羽之前,佢會同你攤牌咩?

 

我唔知啦,我就係一個被人破釜沈舟嘅人,係呀我嘅人生全部飯碗都被人打爛曬的,所以我已經慣左,唔會再諗住靠人養。

我唔知而家職場上嘅人咩心態,未打贏場戰役,就只係諗點樣打隔離嘅「同道」,但到最後,可能只係自己一個好少好無謂嘅鳩嘢,就搞到自己咁狼狽。

孔子話非禮勿言,我諗就係呢樣嘢。

 

關於作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 【朋友之道】點解我要你還番手袋俾我都要受你阿媽氣? by Anita M. Mok
    有個「朋友」黎到我屋企,好鐘意我D手袋。 問我可唔可以借俾佢,我借左3個俾佢用。用左半年至9個月,我叫佢還。佢好surprised,問我點解要還?! …
  • 點解班後生咁唔鍾意老一輩?因為廢中廢老其身不正。 by 清風
    搵工或者出嚟做臨時工時,成日都會見到啲其實真係冇咩料嘅老頂成日吹水吹到天花龍鳳,但永遠就唔會落手落腳淨係識尸位素餐,衰左就射波俾死貓人食;日光日白見人個時將「後生仔冇道德急功近利」掛喺嘴邊做衛道之士,但轉個頭夜黑飲左兩杯就大言不慚向人提出性…
  • 只知死亡花,不知彼岸花浪漫的香港人 by Sunshine
    相傳彼岸花係有段故的,有一對妖精,一個叫蔓茱,一個叫沙華;一個係花妖,一個係花仙,佢哋負責彼岸嘅開花,因為呢種花開花不見葉,開葉不見花,所以呢對妖精從來都不會相見。…
  • 廢青港大生被踢出校營商做生意 by Terence Yun
    近期有一個較新穎的是《雙商》,節目主要是講述一些年輕情侶如何營商做生意,把他們的經歷以故事敘述模式以及實況訪問拍攝,當中看倆人關係,存在何種的人生觀及其價值觀。最近一集是講述一對情侶如何由興趣變成生意,男主角原本在香港大學唸書但因為成績不佳…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。