致 Uniqlo Hong Kong & Macau 公開信:響攝氏30度以上嘅天氣抽起短袖恤衫唔賣,力推冷衫Heatech係咩行銷策略?

 

今次真係比我見識倒Uniqlo與眾不同嘅行銷手法。話說尋日身水身汗我走入去鑽石山分店涼下冷氣,發現響而家夏天氣溫超過攝氏30度嘅情況下,呢間Uniqlo主打嘅竟然係冷衫同秋褸!雖然話中秋就到啫,都唔係叫人依個天時買件厚冷走出街下話?

更何況響氣候暖化底下,秋天其實只等如夏末,秋天衫響冬天著可能仲適合,換言之你而家九月中就賣定11月尾嘅衫,駛唔駛咁有市場前瞻觸覺?

跟住都算勒,你鍾意重點Sell有你嘅考慮,例如北歐同中國東北遊客可能黎香港掃定貨番家鄉著呢,係咪?點知行兩行,發覺唔對路,跟住再問一問售貨員,果然──為咗騰位置賣你啲冷衫同褸,竟然將所有男裝短袖恤衫抽起唔賣!

我記得睇過Uniqlo柳井正經營法則入面,有下面呢幾條:

第一條順應顧客的需求,創造顧客需求。
第四條勇於面對現實,適應時代發展,主動謀求變化。
第十六條培養敏銳的市場嗅覺,由內而外看問題。

我想問響大熱天時抽起夏天衫唔賣係屬於邊一條得出黎嘅經驗?

跟住一睇你地個網頁,果然舖天蓋地就係賣緊啲根本響大熱天時搏中暑先會買嘅產品。係咪Uniqlo啲錢實在太易賺、點做啲人都仆倒黎買,所以就亂黎都可以了?最近睇緊本書叫《日清食品:創新,才能獲得壓倒性的勝利》,入面就提到「日清杯麵依賴症」:就係因為日清自己發明嘅杯麵太成功,所以無人覺得再有改革需要,訓住響度賺錢就可以了,而家你地Uniqlo班領導層係咪都係咁諗?

如果係,我祝福你地前程錦繡啦,唯有

 

關於作者:無神論者的巴別塔

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 新同事,唔識記住要問人呀! by 扮工室の膠秘s
    花生友:「喂新同事,你個email_id係咩啊?經理叫我send_email要cc你。」新同事:「無啊。」…
  • 真正既朋友係咁樣寫Postcard既.. by 港女友
    寄卡畀我既係中學既好朋友,而我印象中佢都唔係第一次令我發笑,有次寫左「朋友我當您一世朋友」,有次佢去左澳洲寄左張佢攬住樹熊既鋪卡畀我,我指係真係有佢個樣係鋪卡上面!我媽第一時間問:呢個人係您朋友呀?係。我諗澳洲同香港既郵差應該都想問我...…
  • 不懂得愛,不懂得我,別親我 by 焦總的蕉很腫
    有晚送佢返屋企個陣,佢拉左我去後樓梯,過程大家都好投入好激烈,第一次有人對我講老公我愛你,第一次有人對我講好鍾意我插係佢入面,第一次有人問我感唔感覺到我同佢合二為一。 …
  • 馮盈盈都叫唔造作,咁麥美恩叫咩? by 小盛女
    無可否認,人靚真的比較多著數,至少兵都可以收多一點,發姣都可以稱為不造作、率真。說句公道說話,盈盈都算靚,雖然比她有氣質/靚的藝人也大有人在,例如李佳芯、黃心穎等,但盈盈都叫做比上不足,比下有餘。靚也分很多種,清純的、詩文的、誘人的、可愛的…
  • 校友會上的野獸與餓狼 by 單字晴
    為什麼我會想起《美女與野獸》?因為我眼前確實有一些野獸,可惜伴隨野獸的不是貝兒,而是一隻隻餓狼。三大畢業的男生,即使沒有城堡,也有一隻「三斤釘的小船」,襯得起貝兒有餘。但「三高」中女卻不是清純的美人兒。所謂女人三十如狼,四十如虎,餓狼們遇上…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。