2021年,Apple喺天橋底搞咗個發佈會。

 

時間:2021
人物:喬布甸與記者
地點:天橋底

 

「估唔到呢個天橋底咁靚。」我同隔離個女記者講。

「係喎,仲靚過會展。係熱咗少少啫。」女記者回應。

「Ladies and gentlemen,歡迎黎到iPhone XDD發佈會,快d搵個位座,發佈會就黎開始。」

記者們好快坐好。係,係有d熱。

「大家好,歡迎黎到iPhone XDD發佈會,今年Apple喺全球都會有發佈會,我喺香港區代表,喬布甸。」

記者們都拍哂手。

「介紹番,今年iPhone 又多咗三個新功能。包括I- chat,I-dinner 同埋 I-home。」

全場騷動。

「I-chat 主要應用係幫助大家喺日常生活同其他人交談。香港人日理萬機,冇可能成日應機,有咗呢個function,以後有人打黎搵你,iphone內置嗰個robot都會自動幫你同你朋友傾,等佢又唔駛等,你又唔駛諗。」

我舉手:「咁我地點知個robot會同個fd講乜?」

「你地唔需要知,分分鐘你老友都係用robot同你傾,所以,有得佢地自己傾。」

我隔離個女記者:「吓,咁我地點connect with friends?」

「你地都唔需要connect,你只需要同個robot connect,入d 設定比佢,例如你呢排開心定唔開心,個robot就會用呢個mood去展現比其他人睇。」

呢個時候,我同女記者都聞到有陣怪怪地嘅味。
「有少少臭喎。」我同工作人員講。

「邊有?」工作人員大力呼吸。

「第二個功能:I-dinner。都係果句,香港人日理萬機,社會要進步,梗係要爭取時間做野,同人食飯太浪費時間啦。所以以後,大家唔駛就時間同人食飯啦!有咗I-dinner,你scan低自己嘅影像,你禁個制,你嘅影像就會出現喺你老友面前同埋你d聚會入面,d影像仲會同你老友吹水,搞gag,包你老友唔會悶親,係咪堅正先。」

我:「吓,咁食飯仲有咩意思?」

「吓?食飯不嬲冇意思,而且浪費哂大家時間,所以呢個function,又唔駛浪費大家時間,又唔駛比飯錢,咁正,你仲想點!?」

我呆Q咗。

「最後一個啦,I-home!可以話係本年度最大發明。香港地少人多,有樓都比人買哂啦係咪先,所以,有咗I-home,你就算訓天橋底,都可以用iphone投射成間豪宅嘅影像出黎,咁就人人有屋住,個個訓豪宅啦係咪先。」

我:「我通你個櫃!」我衝出座位,上台一記左勾拳直撃喬布甸。

「點解嘅!?」

我打多幾拳,都撲了空。

「儍仔,我係電腦generate出黎嘅影像旁黎架咋。之前咪教咗你 I-dinner個function囉!我地又點會叫個人生勾勾過黎香港呀。」

「吓!?」

「你睇下呢個場,咪就係 I-room 投射出黎架囉,係咪好真呢儍仔!」

「我要寫衰你!!」我又打咗兩下撲空嘅重拳。

「儍仔,你係咪儍架。」喬布甸嘅影像慢慢消失,所有工作人員都隨之消失。

番到出版社,我一肚氣打算打番篇報導去插番iPhone XDD一獲。

點知一個鐘後,老細攞咗篇新嘅新聞稿出黎:「儍J,你可以執包袱啦,apple啱啱send咗個新function比全球雜誌社,以後禁個制,呀唔係,冇哂制啦,以後眨下眼,嗰日嘅新聞就會自動generate出黎,拜拜啦。」

我頹然,望住新聞稿上嘅headline:「iphone科技又下一城,明年將首推 I-parent 同 I-son。」

 

============================

 

我地追求嘅「方便」,一時三刻係幫咗自己,但係過多兩年呢,當「方便」變成一個一發不可收拾嘅概念,仲係咪我地想要嘅野?

電話連制都冇埋,下一代好快會話:「吓,咩叫做制呀,電話有個制咪好怪lor?」

好多嘅天荒夜談逐一落實,方便變成生產商嘅生財工具。方便沒問題,但係有d野,完全唔方便得。同朋友食飯,同家人聊天,關係要時間建立同支持。

「記住自己最重要嘅野,唔好咁容易令佢比科技取代。」係黎緊幾年必須深思嘅課題。

 

 

關於作者:Jayford Wong

Jayford Wong
Jayford Wong,28歲,中文大學畢業,現職國際會計師樓。曾奪青年文學獎、中文文學創作獎及城市文學獎。其中於第三十七屆青年文學獎更是第一位連奪新詩高級組、散文高級組及小小說公開組獎項。小說《麪包超人》於2015年出版。小說《屋村拳王》於2016年出版。小說《大內侍衞》於2017年出版。https://www.facebook.com/jayford.wong

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 【朋友之道】點解我要你還番手袋俾我都要受你阿媽氣? by Anita M. Mok
    有個「朋友」黎到我屋企,好鐘意我D手袋。 問我可唔可以借俾佢,我借左3個俾佢用。用左半年至9個月,我叫佢還。佢好surprised,問我點解要還?! …
  • 點解班後生咁唔鍾意老一輩?因為廢中廢老其身不正。 by 清風
    搵工或者出嚟做臨時工時,成日都會見到啲其實真係冇咩料嘅老頂成日吹水吹到天花龍鳳,但永遠就唔會落手落腳淨係識尸位素餐,衰左就射波俾死貓人食;日光日白見人個時將「後生仔冇道德急功近利」掛喺嘴邊做衛道之士,但轉個頭夜黑飲左兩杯就大言不慚向人提出性…
  • 只知死亡花,不知彼岸花浪漫的香港人 by Sunshine
    相傳彼岸花係有段故的,有一對妖精,一個叫蔓茱,一個叫沙華;一個係花妖,一個係花仙,佢哋負責彼岸嘅開花,因為呢種花開花不見葉,開葉不見花,所以呢對妖精從來都不會相見。…
  • 廢青港大生被踢出校營商做生意 by Terence Yun
    近期有一個較新穎的是《雙商》,節目主要是講述一些年輕情侶如何營商做生意,把他們的經歷以故事敘述模式以及實況訪問拍攝,當中看倆人關係,存在何種的人生觀及其價值觀。最近一集是講述一對情侶如何由興趣變成生意,男主角原本在香港大學唸書但因為成績不佳…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。