而家香港人就係淪落到連luxury 都賣得那麼賤

 

早幾日,有個前輩同我講,話好同意而家d人話,香港廣告冇晒品味,剩係得d識抄既人做野。點知前輩飲多兩杯,又塞錢入我袋。佢地話:而家d高檔書,剩係做埋晒d低檔野,香港冇晒luxury blogger。d人真係想睇下百幾萬幾錶有咩咁好,都冇人寫得出。寫食既呢?黎黎去去都係幾個寫埋晒d唔好食既野。去旅行呢?都係d癲閪係度跳黎跳去就話間酒店好靚好抵。賣黎賣去都係泳池好大張床好大間房好大,好似香港人個個都住劏房咁。屌那星,我屋企仲大過果d日本旅遊blogger 講果d service apartment啦,使撚睇佢?

其實都幾搞笑。明明係d應該好high end 既野,都可以賣到好cheap。好似最近,有個好紅既blogger 叫人妻先生,就婊到AE Card 個新廣告盡一盡,引用幾句

是咁的,睇U字頭個採訪貴賓室,睇到眼火爆,我只能套Kingsman的經典台詞:Manners Maketh Man(關門 + 開拖)。

咩事呀依家?行入個貴賓室度,飲一啖cocktail又放低,之後喺張bar檯度拎個蘋果拋兩拋。我想講,會唔會太輕佻了?如果你係想話俾人知有免費cocktail,其實只需要影個bar tender 搖雞尾酒再加文字就可以。當然,飲食記者採訪,試飲一啖好正常,之後會講返話好唔好飲、咩味。但你飲完一啖一聲不吭,就放低行左去,咁即係想點呢?我個人覺得呢件事極度不禮貌。

不禮貌?有什麼所謂?早兩天,隨緣看到這張卡擺鋪,我問他們那張白金卡需要什麼資格。原來你需要的資格是:年費7800港元一年,而且需要百萬年薪以上,抑或是持有1200萬以上的物業。原來,有這種收入的人,在這些人眼中,就是愛看這種沒禮貌沒質素的廣告嗎?

最搞笑的,那個賣卡的哥哥仔,看了隨緣,說會給我資訊,等了一天一夜都沒有。原來,我已被他們一口咬定,是沒資格的窮撚了。

一家信用卡公司,可以把自己算是 Premium 的東西賣得那麼賤,都真的只有香港的市場學大哥們才能做到。這就是香港的辣殺市場。

 

關於作者:隨緣

八十後公關公司小卒一名,渴望有一天,只是有人按讚,我就會飽。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。