即炒外傭原因可以有幾多款?最新原來係. . . . . .

FB某外傭群組截圖,唔知會唔會被人刪POST架)

 

香港人咁鍾意請外傭,咁請得外傭就一定有機會要炒外傭架啦,好多奇奇怪怪嘅炒外傭原因都聽過,煮嘢唔好食、太靚女勾引master 呢啲原因都好COMMON,原來而家有僱主又獻新猷——多暗瘡

 

CAP 圖中嘅僱主憂慮,外傭多暗瘡,唔想小朋友掂到佢,然後呢番說話搞到外傭唔高興,佢怕人搞佢個B 就要人即刻走,呢個連橫原因真係好詼諧。

其實暗瘡嘅成因好簡單,油脂分泌加上面上皮屑閉塞毛孔,缺氧細菌會喺毛囊滋生,嚴重就會引致免疫反應,發炎紅腫乃至流膿,咁就係暗瘡喇。

嗰啲細菌就成面都有的,但如果唔係喺毛孔閉塞嘅環境,空氣流通,佢就惡唔出啲咩,所以該僱主認為BB 掂到啲暗瘡會傳染定咩呢?我真係睇唔透。

至於用護膚品有無用?其實係無嘅。上面都講,暗瘡成因係毛孔閉塞,再搽嘢咪塞上塞?正確方法係多洗面多針清黑頭白頭,同埋少食煎炸辣野。

 

然後佢另一個顧慮,就係自己得罪左人之後,對方會對佢嗰B 做出啲咩,呢個我唔評論啦,可能佢平日都搞得人多,有咁嘅諗法好正常(好似係)。

Anyway,無論任何原因,按照勞工法例,任何僱傭關係都可以即時終止嘅,就算係合約訂明嘅通知期之外都得,但最緊要嘅就係,係喺員工有嚴重犯錯先可以即炒,而如果鬧到上勞資審裁處或更高級嘅司法機構,呢個「嚴重犯錯」嘅舉證責任,就係由僱主一方提出。

而如果唔係嚴重犯錯,咁咪補錢囉。外傭點算?訂機票+香港暫時住宿嘅酒店囉。下面都有網友答曬了:

 

 

關於作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 愛男友,請愛埋佢屋企人 by 小盛女
    「有無人要食麵啊?幫你地夾。」Mike大喊。「使乜幫佢地夾,佢地無手o架?」Brenda黑面說。Mike即時怔了一怔,他從沒想過這麼簡單的舉動會令Brenda爆seed。「都係順便姐,大家一家人,我幫你夾埋喇。」Mike盡量壓抑自己的情緒,…
  • 應如何對待男友嘅朋友? by 小盛女
    晚飯後她又教大家玩大學時O-Camp的集體遊戲,很快便和Mike的朋友們混熟,特別是男性朋友。玩遊戲少不免有些身體接觸,Mike都一一看在眼裡,他最怕就是看到這些疑似抽水的行為,出聲唔係唔出聲又唔係,自己女友又鬼死咁主動,同人玩得鬼死咁盡興…
  • 【偽影評】 《棟篤特工》:電影的隱喻? by 馮志豪
    作為大學主修哲學的子華神,不少演出都是借故事諷時事,甚至有時直接觸及政治神經,例如他在楝篤笑中曾經說過 : 「知唔知一國兩制最偉大地方係乜?就係肯承認佢自己個制真係嚇親人!」和「全港市民熱烈慶祝『收返』!」等,令中在笑中帶來一點思考。…
  • 我可以肯定,大部分人並不適合一個人旅行。 by 達米安
    獨自一人在舉目無親的地方會令人變得緊張,因為無論遇上甚麼難題,發生了甚麼意外,都不會像在家鄉一樣有家人朋友的支援,也沒有了對公共系統的熟悉,所有後果都得自己承受。更甚者,當在語言不通的地方時,連如何向路人求助,都可以是一個難題。只要不是太缺…
  • 25歲以後 by 小盛女
    當我永世做Marketing,由assistant升到officer再升到senior又甚或是咁好彩升到manager,人工都可能只有2、3萬,日日做到隻狗咁,到頭來首期都儲唔到,真係諗起都一額汗,最後我想了十萬九千次,只有兩個辦法可以解決…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。