講飲講食,好過講辦公室政治

 

好多人話辦公室係一個做嘢嘅地方,千祈唔好(亦唔應該)諗住可以係度識到好朋友,所以倘若你真係喺公司結交到好友,咁就真係要恭喜你呀,你係比較幸運嘅一個。

雖然自問唔係一個好熱衷於在工作地方交朋友的人,但係都幸運地認識到幾個好人,最重要係大家係唔同team,所以冇乜衝突。其中一個係外籍嘅西班牙人,我哋嘅友誼係由講飲講食開始。

當我知道佢係有西班牙來的時候,我就好雀躍,原因係之前一年我去過西班牙的阿利坎特 (Alicante)出席一個朋友的婚禮,當然順道留低玩幾日啦。

The blessings of rice and rose petals 😍 . . .

Helena Tomás(@helena_tomas_photography)分享的貼文 於 張貼

除了他們的婚禮,讓我念念不忘的就是去他們其中一間酒吧,食到地道的八爪魚tapas,叫Pulpo a la gallega ,之後一直搵唔返同樣嘅味道。自己亦都嘗試煮過,但我相信我將八爪魚火候拿捏得不夠準,成隻縮了水⋯

Las cosas buenas que nos da nuestro trabajo en . .. …

Enrique Fernández(@enriquefm)分享的貼文 於 張貼

呢種傳統的西班牙菜當然難唔到我個同事,仲比咗個視頻食譜參考我參考。終於有一次佢煮完順便帶一啲俾我食,令到我非常感動,唯一係Pulpo a la gallega呢一個名我成日都讀唔到比佢笑。

 

自此我哋就以食會友,一有機會就約埋一齊去搵好嘢食。我哋的共同愛好就係食海鮮,而佢亦係環保愛好者,早前喺健康海洋節2017 download 咗個餐廳list,而呢個list 將會係我哋嘅這兩個月的飲食指南!(笑)

有好嘢食之餘又可以提高環保意識,何樂而不為。最重要係可以同我這好友同事講飲講食,遠離辦公室政治。

 

關於作者:Lily Zhao

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。