夢之謎

 

之前睇中醫,話最好十一點前瞓,基本上係無可能,可以十二點前瞓已經好好,可惜唔知點解最近呢兩晚都失眠,平時我好少會咁樣,碌嚟碌去都瞓唔著真係好慘。其實近呢幾個月都晚晚發好多夢,搞到瞓極都好攰,有人話多夢係因為瞓覺前玩手機,又有人話係因為枕頭唔啱,最多人話係精神緊張,咁我唯有今晚瞓覺前試下睇書同拉根放鬆下睇下會唔會好啲。

講開發夢,我成日都會夢見自己甩晒啲牙,一係就畀人望住我去廁所、跌落深淵(會有一下離心嚇到醒咗)、食自助餐(次次都係夾勁多嘢食但未食就醒咗)、被人/怪獸追殺等等,都唔係啲咩好夢,我上網查過,話係因為壓力大,但我又唔係好覺平時有啲咩事係好大壓力,可能係潛意識影響。

有人話放隻公仔喺床頭,你瞓著咗嘅時候佢就會守護你,趕走啲夢魔,所以我床頭都有隻粉屁桃,但當然係無用啦哈哈。有時又會發啲好唔開心嘅夢,例如係已故嘅親人,醒咗會發現眼角仲濕濕哋。有次發夢比人追殺,嚇到醒咗,但好快瞓返於是又入返同一個夢,之後又突然醒咗,我死都撐大對眼唔瞓住,因為唔想再入返個夢度。

「呢個情境我發夢夢過㗎!點解會咁嘅?」男友Mike突然驚訝地說。
「咁搞笑?不過其實我都試過咁樣,好神奇,究竟呢個係預知夢定叫夢境成真?」我說。
「我都唔知,其實原本我已經唔記得咗個夢,但係而家呢個畫面又令我諗返起。」Mike說。
「即係你命中註定要同我周圍食好西㗎喇哈哈!」我說。

好奇一問,其實大家又發過啲咩夢?

 

 

關於作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 「廢青」之煉成 by 金仔
    「係喔,就到六點,你要走啦呵?」。那位妹妹不知天真還是「串」,「係呀,就夠鐘。」朋友無言。到了六點,那個妹妹準時離開會議室。朋友第二天跟她照肺,想知道她每天準時下班會不會有什麽特殊理由,會不會需要上課或家裏有什麽事等等。只見那妹妹很鎮定的回…
  • 大齡單身女總要求:「還不快點介紹好男人給我認識?」 by 鵝鑾鼻燈塔
    我認識的朋友,雖未致於完全是重度宅男,而且有一份優厚的收入和專業資格,但生活極為規律,不煙不酒,不喜交際應酬,平時看看書跑跑步,也懶得出外旅遊,反而喜歡行山釣魚打橋牌,你問他們好不好,的確好仔!但這樣的生活,也悶過大佛寺了吧。和他們一起,如…
  • 【真人真事】對那個關係中最受傷的女子,抱歉我連半點愧疚也沒有。 by 綠茶婊
    「點解你明知佢有另一半,仲要癡埋去。」當他的女朋友問我這個問題時,我沒有絲毫猶豫地回答,「你怎麼不去問他,在我靠近他的時候,為甚麼他沒有推開我」。…
  • 中共十九大嘅文宣話我知,佢哋真係想搶年輕人支持。 by 容樂其
    中共係好針對而家嘅80、90、00年輕人,喺媒體上去「做工作」。是的,係「做工作」,呢個係好中共嘅說法,照字面解就得,真係落手去針對年輕人做啲嘢。先唔講是否成功,至少係中共係出擊,要搶呢堆人嘅支持。…
  • 鬼叫我炒散!千祈唔好同朋友講人工! by 余該隱
    嗰晚我哋七個圍內最熟嘅中同去烚下烚下,嘆住冷氣,一張圓枱,大家迫埋圍威喂。成幾個月冇見,第一時間梗係交換下近況啦,邊個邊個又轉咗工,邊個邊個終於拍拖。我最簡單,咁多年都係得一句:「都係咁啦,炒緊散囉。」畢咗業幾年,我仲未返過全職,一日到黑返…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。