新房你地做緊乜?

 

走咗去睇Shaft同新房昭之班底嘅《煙花》動畫,套戲對於我嚟講係有少少失望。

首先劇情係女主角及川奈砂因為佢阿媽改嫁就要搬屋離開小鎮,臨走之前同男主角典道同祐介對賭,邊個游水贏咗就要聽對方指示。結果祐介贏咗女主角就約祐介佢睇煙花,但最後祐介就失約。故事去到呢度就無乜問題,做得尚算正常,但係之後就有少少尷尬。

當男主角典道無意中攞到女主角奈砂嘅玻璃球,劇情開始急轉直下。回到過去的情節拖沓同無謂,某幾段情節譬如女主角喺電車唱歌等情節基本上無咗對動畫劇情係無影響。而男主角典道同女主角奈砂一齊私奔,有點不合情理。中段動畫係被男主角幾次擲玻璃球回到過去嘅情節,令到套動畫節奏好拖,似唔夠片長喺度塞啲多餘情節入去。如果大家想睇男女主角細膩情感的描寫,呢套動畫似乎無乜,唯一叫做有意思嘅情節係女主角奈砂講佢自己身世,只係延伸不足。

動畫畫功就略嫌普通,未夠之前Shaft套《傷物語》咁精緻。格硬將物語系列的電波風塞入去呢套《煙花》動畫,確實有少少「水土不服」。呢個問題到咗動畫後段,電車兀然駛咗去無盡頭嘅鐵軌,同埋男女主角到咗沙灘四周天空變咗玻璃罩嘅樣係同戲唔多夾。結局似乎太反高潮,睇完令到人不知所措。

男女主角配音真係唔得!尤其係男主角典道嘅配音,把聲太沉完全唔似一個中學生,女主角CV似想學花澤香菜把聲但唔多似,尤其被佢阿媽捉走嘅配音唔夠感情。反而其他配角配得稱職,而花澤香菜淨係配老師呢個無關重要嘅角色實在令我大惑不解。如果女主角CV換花澤香菜或者其他物語系列CV好似齋藤千和,而男主角CV再換第二位好啲嘅人,成套動畫會更加令人投入到。

總括而言,《煙花》動畫實在唔太得,如果因為岩井俊二原作、你的名字班底或者新房昭之個名入場睇嘅人可能會失望。

 

 

關於作者:粗人敵卡

粗人敵卡
一個要將別人忽視的事寫出來的九十後寫手,閒時看電影、讀小說、聽音樂等等,夢想做一個通俗小說作家

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 港島人同九龍人,有鬼分別咩! by 小李子
    筆者係地道九龍人,由細到大讀書做嘢都係九龍區,冇乜必要好少喺港島區留連。 但自從上個月搬咗去上環做嘢,我就發覺港島人真係零舍唔同,係零舍串呀! 行去中環食lunch,個個西裝友都好似特別白鴿眼咁, 連翠華個阿姐都特別惡! 但我到最近機緣巧合…
  • 我可以肯定,大部分人並不適合一個人旅行。 by 達米安
    獨自一人在舉目無親的地方會令人變得緊張,因為無論遇上甚麼難題,發生了甚麼意外,都不會像在家鄉一樣有家人朋友的支援,也沒有了對公共系統的熟悉,所有後果都得自己承受。更甚者,當在語言不通的地方時,連如何向路人求助,都可以是一個難題。只要不是太缺…
  • 【塔羅個案】基督徒黎開牌問:「我個仔契比黃大仙好唔好?」 by 神婆
    「我想問下個仔契比黃大仙好無呀,」Angela個樣好認真,「會唔會以後條路易行啲?」…
  • 【偽影評】 《棟篤特工》:電影的隱喻? by 馮志豪
    作為大學主修哲學的子華神,不少演出都是借故事諷時事,甚至有時直接觸及政治神經,例如他在楝篤笑中曾經說過 : 「知唔知一國兩制最偉大地方係乜?就係肯承認佢自己個制真係嚇親人!」和「全港市民熱烈慶祝『收返』!」等,令中在笑中帶來一點思考。…
  • 25歲以後 by 小盛女
    當我永世做Marketing,由assistant升到officer再升到senior又甚或是咁好彩升到manager,人工都可能只有2、3萬,日日做到隻狗咁,到頭來首期都儲唔到,真係諗起都一額汗,最後我想了十萬九千次,只有兩個辦法可以解決…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。