【外賣仔日記】foodpanda 更新?所謂嘅「動態送餐時間」就係負15分鐘去到負30分鐘都得

 

之前蘋果副刊有篇文(其實似係鱔稿多啲), 話食物外賣平台Foodpanda(俗稱熊貓)做緊rebranding,個app更新咗,又話新增咗「即時跟蹤訂單」功能,又話加入咗好多新嘢咁。我想問下有乜嘢你係「更新」咗?之後呢篇嘢令我最罄嘅係蘋果同時用兩間公司叫同一間餐廳嘅同一款食物去做比較,然後話兩邊結果唔同,暗示到熊貓好似好啲咁。我寫呢篇嘢唔係想幫邊一間公司,亦唔係想踩低熊貓,而係想講,沒有誰比誰好。

「即時跟蹤訂單」擺明係見到其他公司有呢個功能,你加返入去你個系統入面,懶係勁咁,同iphone 8 有無線充電係同一個道理嚟,係咪應該掉返轉話你終於都有啦?另外話加入食物相片,咪又係抄人哋,uberEATS 無咩?同埋點解你個app無得預訂外賣響稍後時間先送嘅,要人上返去你個網站,同埋你有好多嘢都叫人上返去你個網站,咁我想問你個app用嚟做咩架?

你聲稱你個「動態送餐時間」加入更多資料,仲舉例話加入車手的過往表現,地區即時以及常態交通狀況等,令顯示嗰個送遞時間更加準確,蘋果嗰篇文仲話實際測試真係好過Deliveroo。我想問,你熊貓係咪顯示咗個時間響食客個app到就唔會改先?你話加咗料令送遞嗰個時間更加準確?即係係咪每遲一分鐘就響個app入面顯示嗰個時間加一分鐘呀?同埋你加咗料肯定會令你嗰個送遞時間更加準確?同埋點解唔講埋餐廳嘅出餐表現呀?因為你計唔到呀,到最後嗰時間你點加料都係廢架。

 

三間公司,每間最少有兩個外賣仔響到 😂佢連堂食都唔係點做得切 😂

Posted by 外賣仔 遊歷記 on 2017年10月22日

 

嗰日我響中環一間漢堡包店等緊出餐,同一時間三間公司嘅外賣員都響餐廳等緊出餐,每一間都最少有兩個外賣員響度等緊餐,重要有幾個人手上係有兩張外賣單,加埋現場最少有超過10張外賣單響度,仲未計嗰啲親身嚟你間鋪嘅客,你當啲餐廳係神仙嚟架?啲食物係變出嚟?現場啲外賣員嚟到都係要等呀,咁樣嘅情況你點預計到時間呀?你呢個情況可以出到個準確送餐時間比個客?

熊貓,Deliveroo,uberEATS 個外賣員app,熊貓係唯一一間有一個送貨時間響入面,嗰送貨時間係以倒數形式顯示,由一個正數嘅時間一直去到負數嘅時間(負數嘅時間即係指個單外賣嘅送遞時間比預計遲緊幾耐),但係個時間其實係廢架,同埋外賣員唔使跟嗰時間架,遲咗無後果架,熊貓嘅外賣員收到張外賣單嗰陣有時已經係負緊時間,講緊嘅係由負15分鐘去到30分鐘都有,主要原因外賣員接到張單已經負數時間嘅係因為唔夠人送呀,連搵人送外賣你都未安排到,你張外賣單快極咪餐廳煮好咗,擺響度等外賣員嚟攞,件外賣郁都無郁過,你點嚟準確時間呀?同埋有啲外賣員接到張單係已經負緊時間,去到餐廳竟然係連煮都未煮,個外賣員係乜都做唔到,只可以等餐廳出餐,睇住個時間係咁負上去,咁我想問下你如何俾到送遞時間嗰客呀?除非係咁改啦。

 

仲有,蘋果同時用兩間公司叫同一間餐廳嘅同一款食物去做比較,暗示話熊貓平啲,又快啲。蘋果你呢篇嘢接近讚到熊貓天上有地下無咁濟,然後懶係客觀去試吓叫外賣,然後話熊貓好啲,其實熊貓同袋鼠都有最低消費架,唔過最低消費條線都係要俾附加費架,只不過附加費條線熊貓係80蚊,Deliveroo係85蚊,你特登嗌80蚊嘢,唔過Deliveroo最低消費門檻,被收55蚊附加費,梗係貴過熊貓好多啦,同埋又話熊貓送貨快過Deliveroo,你寫完一篇接近同廣告無分別嘅文章之後嚟話做測試?話送貨快好多?我想講,從前有三隻蝦……

最後,我想問幾個個問題呀,如果個外賣員響運送途中倒瀉咗啲食物,個外賣員係揸電單車嘅,食物一直放咗響車尾箱,去到你面前先發現,又或者中途已經發現倒瀉咗,你估下熊貓會唔會係最快處理到?你又估下派錯咗張電單車手嘅外賣單俾步兵,搞到要外賣員佢哋要花時間處理,而令到送遞延遲,熊貓定袋鼠機會率大啲呢?你可唔可以用熊貓叫完嘢食之後再響同一張外賣單上面加嘢食?同埋我想問,熊貓,你個live cs,響邊個國家架?同埋你個cs做到即時處理?

foodpanda 係咪真係咁好?都係個句,從前有三隻蝦……

 

專題:【外賣仔日記】

 

 

關於作者:外賣仔

外賣仔

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 雞之報應 by 霏子
    二零一四年嘅春天,阿海同阿琪仲讀緊Year_One,阿海仲未識到Miki,同阿琪仲係好friend。嗰一年,佢地見證咗一場悲劇,阿海稱為「雞之報應」。 …
  • 地鐵 by 李天恩
    生活在香港這樣的都市,女孩子們基本上都能從對方的衣著、裝扮、服飾及姿勢態度上得知許多資訊,從經濟狀況到住在哪一區,大致都能看得出來。我瞄了瞄自己的手腕,同時察覺那兩位女孩都偷偷督向我左手配戴著的卡地亞手錶,這隻手錶一般不是我這個年齡的女生有…
  • 我係搞手我係狗(二)——「啲女係咪處?」 by 霏子
    屌,我知你有畀錢,但都唔使咁過份,問埋我啲女係咪處㗎?我班女都係畀同一個價㗎咋,咁佢地係咪又可以要求你有超強御女術呀?呢條友真係當正我係媽媽生。最後,我冇追問佢嚟唔嚟,而佢都係嚟咗。…
  • 罷買萬寧真的可以嗎? by Terence Yun
    或者有一些參考,就是日本麥當勞的經歷。當年因為福喜事件拖累,日本人不再喜歡麥當勞,對其感觀以及服務給予堅決的說不,使日本麥當勞經歷過最嚴重的業務衰退,曾經大蝕347億日元,關掉160家門市,寫下進軍日本45年來最慘的業績。但到去年,該公司業…
  • 世上有種自虐,叫stalk男友和他的前度 by 預妍
    為左可以stalk到想stalk既嘢,可以去到幾盡?有朋友試過開Fakeaccount去加男朋友前度既Facebook同IG,有朋友試過為左搵佢地相愛的經過由男朋友Facebook2015年即係依家碌到去盤古初開,有朋友為左stalk男朋友…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。