精神科病人強制入院,定非法禁錮?

 

 

先利申:三年級醫學生,有明顯利益衝突,下文客觀與否是自行定奪。

而家制度之下,一個病人經兩個醫生各自診斷後,相信佢係患上精神科疾病,病情嚴重,以致病人自身健康或者他人安全受到危害既時候,可以向法院申請,係經法官或裁判官同意後將病人強制留醫治理。

最近就見到有公眾人物質疑咁樣做同非法禁錮、剝奪人權無異,要求改革精神病患強制入院制度。

 

先諗一個問題:

如果有一個思覺失調既病人因為佢既病而相信自己心口入面比仇家裝左監聽器,而堅持想攞刀捅落自己到,呢個時候你覺得醫生有冇權強制制止佢咁做?

答案一:唔好理佢啦,由得佢死/呢個係佢既自主決定,醫生冇權禁止

如果你係咁諗既話,認為醫生係可以任由精神科病人受病情支配,傷害自己既話,咁我相信我都無法說服力。但如果你認為救病人係醫生係職責既話,你可以繼續睇落去啦。

 

無可否認,強制入院係損害左病人自主。但呢個決定係基於一個前設,就係病人因為病而失去左一個正常健全既成人作出決定既能力。正如一個三歲小朋友或者一個昏迷,醫生係無辦法將進行醫療程序既決定權交比病人一樣。

你睇到呢度呢度可能好嬲:「X你咩?我有啲唔開心啫,你當我三歲小朋友!?咁大個人我自己唔識幫自己做決定?我仲生勾勾行得走得你當我暈左﹗?」

遺憾既係,而家社會上仍然有好多人低估左精神病,唔視精神病同其他疾病一樣。佢地仍然相信「佢只係自己一時諗唔通/呢排太大壓力啫」,相信只係病人自己諗法既問題,「放鬆多啲,諗多啲開心既嘢就冇事架啦」。但現實係已經已經有種種科學研究證據支持精神病背後係有特定病理轉變、身體機能既病變引致(例如抑鬱症可以由缺少單胺類精經遞質引致,或者多巴胺傳導過強可以引致思覺失調),病人因為呢啲腦部既失調而不自控地有偏執既念頭,例如被害妄想或者自殺念頭。相信大家都聽過有精神科病人會好似聽到腦入面有一把聲不停鼓勵佢去了結自己生命,而病人自身無論幾努力都好難驅趕到呢個念頭。正正係因為咁,病情嚴重時候,病人所作出既決定已經唔可以再視為係佢地既自由意志,而係病魔既控制。

 

醫生有責任保護病人儘量免受疾病既殘害。如果你並冇生理上既疾病既,例如SM愛好者只係因為個人喜好而主動比伴侶打傷身體,醫生冇權亦冇義務去禁止你。但如果你係因為身體機能既病變,確診患上精神病既話,醫生呢個時候就有責任照顧好你既健康。

可能有人會質疑,咁醫生點分辨嗰一位先生/小姐係純粹唔開心、亂諗嘢,定真係好似我講咁係因為身體有病而無法自控呢?背後理據何在呢?以抑鬱為例,現時標準需要病人符合失眠、無法專注、體重下降、反覆自殺念頭等最少五樣症狀,持續最少兩周以上,亦要排除其他疾病或者藥物影響既可能性先可以判定病人患病,可算相當嚴謹。

當然,我明白絕對唔會100%每一個判症都準確,唔會100%每一個病人都真係會受惠於強制治療。但呢個正正就係精神科診症既難處。我地只能夠按現有既科學研究、臨床數據,為病人提供最幫到佢既管理方案。係過往大眾冇咁明白精神病原來亦同其他病一樣,有病理成因、亦需要醫治,呢點亦成為其中一個原因,精神病係診症以至治理原則方面可以算係比其他系統既疾病落後,亦都絕對有進步既空間,可以為病人做得更加好。我衷心希望係未來會有更多呢方面既科研、更多知識既探索,老套啲講句,去為世界上病人謀福祉。

 

PS:當然,係醫學以外,更加要諗既係究竟呢個社會發生左咩鬼嘢事,搞到咁多人(接近)精神崩潰,以致有人話係一個痴線既社會,唔癲先係正常。呢個係一個時代既悲哀,亦係我地呢一代無論老幼要正視既問題。作為一個年輕人,我幾時都提醒自己,儘量、盡力留一個最美好既社會比我地既下一代。共勉。

 

關於作者:WCP

中六學生,普教中學生關注組成員

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 唔小心收左兵 by 熱豆腐仔
    有D女仔好慣性同你講野時候有身體接觸,真係好危險。巴打們稱呢一種女仔為魔性之女、毒撚剋星。比你有遐想既空間之餘,又唔會真係同你發展落去。對於抵抗力極弱既毒J同自信谷底男,真係死左都唔知咩事「乜我做左兵咩?」「你又係大意既」係呀,仲快過填fo…
  • 大陸親戚拜年,硬係鍾意隨時殺上嚟 by 余該隱
    「大個仔,應該要識唔好亂逗人哋啲嘢㗎喇。」Johnny一早排練好呢番說話,仲提醒自己要笑,唔好太掘,免得畀阿媽鬧返轉頭就霸氣盡失嘞。…
  • 好地地叫雞唔得咩? by 毛言地
    你以人道、慈善、救援等等咁光環咁人性嘅身份去到,居然迫受助人做啲最嘔心最可怕嘅行為去換取佢地本身就應得嘅嘢,仲要係靠咁多人捐嘅錢,包括埋飛過去張機票都係我地比(係啊,我有份捐架屌)。原來做慈善機構咁撚開心,唔單止公司包叫雞,仲要係迫啲良家婦…
  • 【引以為鑒】千奇百趣 Interview by HR 扮工週記
    應徵職位:初級廚師。我:「你之前多數煮開咩菜式?有無咩拿手菜?」應徵者:「其實我好少煮野食,因為怕接觸生肉。」…
  • 這連愛情故事也稱不上 by 偽述家
    成長了一點以後,我們在跌跌撞撞中摸索感情的一環,在不斷傷害亦被傷的經過,明白了自己需要什麼,想要什麼,甚至我們不能得到什麼。唱著紅豆,我們真的覺悟,沒有什麼會永垂不朽。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。