喜感

小城小事 / 最新文章綜覽

 

 

燈光亮起,一眾演員從後台走出來謝幕。

「你個角色真係勁好笑囉,尤其個主角笑你冇女果幕真係笑到我標眼水!」朋友一邊擦著眼邊的笑淚一邊拍打身前的肥強。

「好好笑咩?我呢套正劇黎喎,臨尾仲要比個主角出賣去左坐監喎……」肥強投訴。

「Sor,我真係唔記得,因為你太有喜感,比人背叛呀坐監呀呢啲野太唔襯你,你都係去台邊食住支雪條做傻仔啦,哈哈哈哈」

是的,這就是肥強的人生。不論他如何認真也好,總是有一種令人想笑令人覺得他很鳩的感覺。

最離譜的一次,是他在踏單車時嚴重炒車,整隻右手前臂都被紅紅的血掩蓋。但他的朋友第一件事不是幫他止血,反而是在旁邊大笑。第二件事亦不是幫他止血,而是拿出手機zoom近他那跌破的傷口。

肥強也認命了,既然自己如此有喜感,做一個令人發笑的開心果也不錯。

不過,肥強偶爾也想認認真真的做一次正劇。雖然他不是Batman,沒有那種父母自幼雙亡的典型悲劇背景,但他認為自己的人生經驗足以讓他做好一個正劇角色。

結果機會來了,一套正劇在招募演員,肥強看中了其中一個角色。

「角色:

呀明-男主角,視覺年齡25歲,身高約175cm

性格:沉穩、成熟、有理想

背景:在一次外展工作時找到了真正的夢想,但女朋友卻持相反意見,結果二人大吵一場……」

肥強心想,自己人生一直在追求理想中浮浮沉沉,這個角色跟他十分相似,相信自己一定能好好發揮。

到casting的那天,肥強完美地把角色演繹出來,事後跟導演編劇們在小房間中討論。

「其實呢,我覺得你做得好好,所有感情都做得好到位,尤其係講自己追理想果幾句獨白真係引起左我地既共鳴。」導演對肥強的演繹十分滿意。

「機會終於黎喇,我可以證明比大家睇我係可以幾認真喇!」肥強帶點一吐烏氣的心想。

「不過,唔好介意我坦白,你個樣比人感覺好有喜感,一唔講野果陣硬係有一種好fun既感覺,所以去到有啲沉默位會令到個氣氛帶唔到出黎。但係我地有另一個角色,雖然佢係配角,但都有好重戲份。個角色係男主角個老死,成日係到講笑氹人開心,對男主角既心理變化都起左一個好重要既作用。你會唔會考慮下呀?」

「哦,咁呀,我再諗下丫,我再覆你丫好唔好呀?」說罷,肥強走出房間,離開大廈。

這時肥強再也忍不住,眼淚就像決堤般湧出來。

其實他不介意做配角,他介意的是為甚麼總是要做一些搞笑的角色,不能讓人看看自己最真的一面。難道自己的演技不能戰勝自己給人的感覺嗎?

最後他推辭了遵演,沒有參與該套演出。

三個月後,舞台劇公演,肥強是其中一個座上客。

「垃圾」這是肥強在看完該劇的感想。

男主角空有外表,動作生硬,情感層次單調。

但世界就是這樣運作的。即使你多有實力多認真也好,你給人的感覺總是大於一切。

膚淺?世界就是這樣運作的。

關於作者:九妹

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】「我想分手,佢話唔好,不如去開房;然後我覺得佢仲愛我」 by 神婆
    Sally壓低聲線,「我當時話,如果你呢兩年唔娶我嘅,就分手啦!你都唔愛我嘅!結果佢聽完,同我講,唔好分手啦,不如咁,我,我同你去開房好無?神婆,妳明唔明我嗰刻嘅心情?」…
  • 毒理學家:香港係冇黑色嘅蛇嘅! by Fava Bean
    「唔⋯⋯病人冇影相⋯⋯佢話佢係黑色。」「喔。」毒理學醫生頓了一頓,突然語出驚人地說:「首先,香港係冇黑色嘅蛇嘅!」我不由得大為震驚,感覺人生迄今的世界觀被徹底刷新了,長居在此多年,連香港有蛇都不知道,更遑論會知曉此地沒有黑色的蛇!我兀自沉溺…
  • 從無綫台慶睇老屎忽點摧毀一個電視台 by 清君
    這些年來,你講得出有幾多個大台主持?阿旦、曾志偉、阿叻、Liza、Do姐,較後生的可能要數崔建邦了,或者我算漏不少人,但來來去去都是那一撮人。昨晚一開show,就是Liza、曾志偉和阿叻引領,有前輩坐鎮當然係坐定笠六,但不放手給後生揸大旗,…
  • 你會同另一半講你嘅性史嗎? by 我從不穿睡裙
    講曬出黎,對方真係完全無野,完全接受倒,覺得呢D過去左既野係唔重要的話,我真係恭喜你。但萬一,對方聽完之後唔係咁既話,你要小心了。…
  • 廢青的一天 by 木人里
    「我到底做緊咩?我到底做緊咩?我到底做緊咩?我到底做緊咩?幾時放工?幾時放工?幾時放工?幾時放工?幾時放工?幾時放工?下又叫我?我未回氣呀﹗幾時放工?幾時放工?屌你老母都唔撚講道理架﹗幾時放工?幾時放工?你條死老野識條春咩?幾時放工?幾時放…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。