【港女邏輯】無論發生咩事男朋友都要同我道歉

情愛點滴 / 最新文章綜覽

 

 

近排有位好友K同佢男朋友因為各自審美觀不同而爭執,K就覺得個女嘅唔靚,男朋友就認為個女嘅靚,延伸落去K就認為男朋友平時都有讚自己靚,咁係咪即係佢同個女仔一樣咁醜樣呢?再諗多兩諗,本身已經唔多嘅自信又再低啲。

咁其實就真係好小事,審美觀呢啲嘢個個唔同,有分歧咪去接受囉,唔需要下下逼人認同你嘅。之後K又話接受唔到男朋友嘅態度blablabla:

「我想佢無論發生咩事都say咗sorry先,可以傾但唔係當下,一定要道咗歉先!」

我當堂打咗個突,佢港女唔係第一日嘅事,但呢個statement已經超越咗港女嘅層次。小姐,你係咪韓劇睇得太多成日ff一有爭執男朋友就會攬住你講句對不起我愛你⋯⋯

由細到大我對道歉嘅理解係人做錯事先要道歉,但係對方同自己審美觀唔同係無錯嫁,道乜撚嘢歉?K話男朋友態度唔好好似唔想解決問題咁,其實成件事好簡單,就係大家審美觀唔一樣,係無問題嫁。例子說明,K鍾意食牛扒佢鍾意食意粉,男朋友話自己鍾意食牛扒係錯一定要同佢一樣食意粉。掉轉係K都心諗做乜鳩啦⋯⋯想人認同自己嘅咪send多啲丁圖俾佢睇培養下囉,潛移默化呢家嘢,明啦。

另一樣就真係邏輯問題,男朋友讚自己同個女仔靚,但因為自己覺得個女仔醜所以自己都係一樣醜,我打完都唔知自己打咗啲咩。即係咁,男朋友係覺得K同個女仔都係靚女,但K因為自己覺得個女仔醜所以自己又醜,自信心就因此被男朋友打擊。成個推論根本唔合理,覺得醜嘅人係K自己唔係男朋友。其實自信心呢樣嘢人地可以俾到就當然好,但始終都係由自己建立會更加實在同堅固。如果有一日俾自己自信心嘅人消失咗,自己嘅自我價值就會隨之崩塌。

但係點解佢會咁無自信呢?我地朋友圈中都覺得佢其實幾好嫁,穩定收入家庭尚算和睦外型仲要唔差又有愛佢嘅男朋友,不過佢自己就覺得人生無乜由自己建立嘅achievement,好似無乜嘢令自己自豪咁。好認真咁講,我覺得佢所謂achievement唔係真係要自我認同,而係想其他人認同佢。但係呢個世界總有人唔喜歡自己,係沒有辦法去please所有人,就好似歷史上嘅偉大人物評價再高都總會有haters;就算俾你呢一刻可以取悅到大部分人,難保有一日會由高處跌返落嚟,由人氣而來嘅自信心係K身上我覺得真係唔會太長久。與其花盡心機去取悅其他人尋求他人認同,不如擇個良辰吉日審視下自己嘅人生,睇清楚自己優缺點。我諗學下點樣少啲同人比較,多啲欣賞自己嘅美好同接納自己唔係一個完美嘅人去建立自己自信會比起做一個KOL有效。

當然,係佢學習欣賞自己之前我諗佢都係唔好睇咁多韓劇同埋港女語錄會更加實際。

 

關於作者:珠蟹

珠蟹
平凡兼無深度90後mk妹,積極尋找人生意義中。希望透過分享自己想法,一齊思考人生。https://crabslife.wordpress.com/instagram: pearl_crab

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 唔小心收左兵 by 熱豆腐仔
    有D女仔好慣性同你講野時候有身體接觸,真係好危險。巴打們稱呢一種女仔為魔性之女、毒撚剋星。比你有遐想既空間之餘,又唔會真係同你發展落去。對於抵抗力極弱既毒J同自信谷底男,真係死左都唔知咩事「乜我做左兵咩?」「你又係大意既」係呀,仲快過填fo…
  • 大陸親戚拜年,硬係鍾意隨時殺上嚟 by 余該隱
    「大個仔,應該要識唔好亂逗人哋啲嘢㗎喇。」Johnny一早排練好呢番說話,仲提醒自己要笑,唔好太掘,免得畀阿媽鬧返轉頭就霸氣盡失嘞。…
  • 好地地叫雞唔得咩? by 毛言地
    你以人道、慈善、救援等等咁光環咁人性嘅身份去到,居然迫受助人做啲最嘔心最可怕嘅行為去換取佢地本身就應得嘅嘢,仲要係靠咁多人捐嘅錢,包括埋飛過去張機票都係我地比(係啊,我有份捐架屌)。原來做慈善機構咁撚開心,唔單止公司包叫雞,仲要係迫啲良家婦…
  • 【引以為鑒】千奇百趣 Interview by HR 扮工週記
    應徵職位:初級廚師。我:「你之前多數煮開咩菜式?有無咩拿手菜?」應徵者:「其實我好少煮野食,因為怕接觸生肉。」…
  • 這連愛情故事也稱不上 by 偽述家
    成長了一點以後,我們在跌跌撞撞中摸索感情的一環,在不斷傷害亦被傷的經過,明白了自己需要什麼,想要什麼,甚至我們不能得到什麼。唱著紅豆,我們真的覺悟,沒有什麼會永垂不朽。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。