點解你地要咁樣對保方?——寫在意大利出局後

享受人生 / 最新文章綜覽

 

終於,所有我稍為捧下嘅球隊,全部都係外圍賽就出局。2018年嘅世界杯,好似只係知道邊隊係冠軍就得。

估唔到,保方職業生涯最後一年,要過得咁淒涼。祖雲達斯打唔出應有表現,要狂㩒佢平安鐘不在話下,居然,居然,居然,最後一次打世界杯嘅希望,都斷送係自己主場。點解你班仆街要咁樣對保方?

先唔講球證先生點樣顛覆我對足球規則理解(要計十二碼嘅話,唔多,合理嘅起碼每隊各兩個),同首回合一樣,意大利一開波就瘋狂兩翼斬中時,你明白,雲杜拿所謂424,從善如流地轉換至352,只係換湯唔換藥,前場依舊係零配合。全場波,除左上半場最尾一段小高潮以外,意大利攻勢都係疲弱得令人窒息,令人躁底。

完左場波,好多問題係心底,但全部都搵唔到人解答。點解意大利要係對瑞典呢啲北歐隊,踢到90年代嘅英格蘭咁?唔通意大利前鋒有空中霸王?有人好善頂?兩邊橫出波好高質素?北歐人生得特別矮?

點解要出一個係曼聯連波皮都摸唔到嘅達米安;要出一個啱啱傷好,第一回合已經敗家嘅比洛迪;要出一個係祖雲達斯坐多過踢嘅貝拿度斯治,而放棄一個意甲榜首,炙手可熱,可以射破曼城嘅恩薛尼呢?

最諗唔明係,點解雲杜拿呢啲垃圾仲要獻世?

 

 

香港地好多人已經唔睇意大利波好耐,覺得意大利波悶、意大利波冇星,意大利波假(意甲又名意假)。自從捧祖記,睇多左意甲後,意大利國內其實有好多有能力,有潛質嘅球員,唔係真係坊間所講青黃不接得咁緊要。雖然垃圾雲杜拿嘅責任不可推卸,但球員嘅表現一樣係差,係你地親手斷送一個可以令自己更上一層樓嘅舞台。

最後,係fb見到保方賽後訪問流下男兒淚地告別意大利國家隊,真係好心噏,滿以為可以以世界杯作為告別保方嘅最後舞台,可惜事與願違。感謝咁多年黎你為意大利嘅付出,你永遠係我心目中最好最好嘅門將。

 

關於作者:阿享

一個戒緊牛肉,但打邊爐仍然會忍唔住既耶青。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 愛男友,請愛埋佢屋企人 by 小盛女
    「有無人要食麵啊?幫你地夾。」Mike大喊。「使乜幫佢地夾,佢地無手o架?」Brenda黑面說。Mike即時怔了一怔,他從沒想過這麼簡單的舉動會令Brenda爆seed。「都係順便姐,大家一家人,我幫你夾埋喇。」Mike盡量壓抑自己的情緒,…
  • 應如何對待男友嘅朋友? by 小盛女
    晚飯後她又教大家玩大學時O-Camp的集體遊戲,很快便和Mike的朋友們混熟,特別是男性朋友。玩遊戲少不免有些身體接觸,Mike都一一看在眼裡,他最怕就是看到這些疑似抽水的行為,出聲唔係唔出聲又唔係,自己女友又鬼死咁主動,同人玩得鬼死咁盡興…
  • 【偽影評】 《棟篤特工》:電影的隱喻? by 馮志豪
    作為大學主修哲學的子華神,不少演出都是借故事諷時事,甚至有時直接觸及政治神經,例如他在楝篤笑中曾經說過 : 「知唔知一國兩制最偉大地方係乜?就係肯承認佢自己個制真係嚇親人!」和「全港市民熱烈慶祝『收返』!」等,令中在笑中帶來一點思考。…
  • 我可以肯定,大部分人並不適合一個人旅行。 by 達米安
    獨自一人在舉目無親的地方會令人變得緊張,因為無論遇上甚麼難題,發生了甚麼意外,都不會像在家鄉一樣有家人朋友的支援,也沒有了對公共系統的熟悉,所有後果都得自己承受。更甚者,當在語言不通的地方時,連如何向路人求助,都可以是一個難題。只要不是太缺…
  • 25歲以後 by 小盛女
    當我永世做Marketing,由assistant升到officer再升到senior又甚或是咁好彩升到manager,人工都可能只有2、3萬,日日做到隻狗咁,到頭來首期都儲唔到,真係諗起都一額汗,最後我想了十萬九千次,只有兩個辦法可以解決…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。