限制使用音響設備會唔會係解決菜街噪音既方法呢?

 

(photo via cc Flickr user Наталія Сосна)

 

菜街行人專用區的街頭表演以往由個體主導,帶小型樂器做唱歌表演,經過一輪軍備競賽之後就演變成以一班人為主,仲配備大班音響,聲勢浩大云云,有演出者更聲言「講真太細聲聽的人又聽唔到,咁我哋唱黎做咩呀?」受罪既故然係菜街沿線居民,坦白講,好聽既歌日日咁輪住我我都會有受唔住既一刻架,不堪入耳個啲更加唔洗講,面對噪音問題,限制唔俾佢地用音響可唔可行呢?嗱不如先睇下現行噪音管制個成效係點先:

《噪音管制條例》係有既,有冇檢控過?都有既,根據立法會上政府回答議員嘅文件,檢控數字低到得個位數,問題在於政府亦未有完整指引幾多分貝為之噪音,而執法人員亦未有相關的測音設備以去調查,咁執法個尺度就變得主觀,衍生既舉證同檢控亦唔容易,而點樣有效解決居民免受噪音污染之苦?要求環保署完善條例4及5的準則可能係可行之法,但環保署係佢個網頁都講到明將個波射返俾執法部門,嗯很好,場波未踢完。

而睇返啱啱份文件,行人專用區係邊個部門負責管理呢?政府部門就淨係得運輸署有介紹乜野係行人專用區,但眾所週知運輸署又只係管車流同人流,而行人專用區內既其他活動係文件入面話推返俾相關既部門處理,而呢啲表演活動唔屬於康文署權責範圍,係噪音執法成效低、互不統屬、冇例可循既情況下,造成今日軍備競賽既場面。

如果有人急市民所急,要求立例係行人專用區內限制使用音響設備究竟可唔可行呢?限制唔俾用大型擴音器、音響、連大型屏幕都計算入內,一見到有人用就罰錢,舉報他人用音響,成功罰款有獎金收既,重賞之下必用勇夫,我敢肯定呢個滅聲計劃一定有效過全城中伏個個LOL。

唔用咪,咁話之佢地唱到喉嚨聲沙都唔會有好大噪音啦?唔帶喇叭唱歌/表演音樂都可以俾行人聽到架,咁樣又唔算打壓藝術表演自由姐,簡單講,依家唔係唔俾佢地發展,只係限制大殺傷力武器,咁又可唔可行呢?但係依家輿論聽落好多都係一刀切要求取消行人專用區,嗯,斬腳趾避沙蟲咁一定係冇問題啦~但咁真係倒退囉~有啲仲話要搞表演發牌制度,咁只會淪為另一個圍爐架咋,冇用架。

要解決噪音問題,就係從根源入手,按魚蛋論,大家都冇咪用、冇喇叭用咁夠唔夠公平呢?大家不妨討論下~

 

 

關於作者:武士亭

漢江泄對家

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 唔小心收左兵 by 熱豆腐仔
    有D女仔好慣性同你講野時候有身體接觸,真係好危險。巴打們稱呢一種女仔為魔性之女、毒撚剋星。比你有遐想既空間之餘,又唔會真係同你發展落去。對於抵抗力極弱既毒J同自信谷底男,真係死左都唔知咩事「乜我做左兵咩?」「你又係大意既」係呀,仲快過填fo…
  • 大陸親戚拜年,硬係鍾意隨時殺上嚟 by 余該隱
    「大個仔,應該要識唔好亂逗人哋啲嘢㗎喇。」Johnny一早排練好呢番說話,仲提醒自己要笑,唔好太掘,免得畀阿媽鬧返轉頭就霸氣盡失嘞。…
  • 好地地叫雞唔得咩? by 毛言地
    你以人道、慈善、救援等等咁光環咁人性嘅身份去到,居然迫受助人做啲最嘔心最可怕嘅行為去換取佢地本身就應得嘅嘢,仲要係靠咁多人捐嘅錢,包括埋飛過去張機票都係我地比(係啊,我有份捐架屌)。原來做慈善機構咁撚開心,唔單止公司包叫雞,仲要係迫啲良家婦…
  • 【引以為鑒】千奇百趣 Interview by HR 扮工週記
    應徵職位:初級廚師。我:「你之前多數煮開咩菜式?有無咩拿手菜?」應徵者:「其實我好少煮野食,因為怕接觸生肉。」…
  • 這連愛情故事也稱不上 by 偽述家
    成長了一點以後,我們在跌跌撞撞中摸索感情的一環,在不斷傷害亦被傷的經過,明白了自己需要什麼,想要什麼,甚至我們不能得到什麼。唱著紅豆,我們真的覺悟,沒有什麼會永垂不朽。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。