【塔羅個案】「我想分手,佢話唔好,不如去開房;然後我覺得佢仲愛我」

 

大家睇我啲個案分享嘅時候,應該唔多唔少會認為文中嘅主角都係傻豬豬或者唔夠醒目;不過,又好老實講,無論男女,陷於一段關係入面嘅時候,總會有失去理性嘅時候,輕則係做啲唔 Make Sense 嘅嘢,嚴重嘅咪分分鐘搞到見血(不過,我就好彩無遇上過啲咩命案 Case⋯Touchwood)

今次嘅故事女主角 Sally,廿歲出頭,同個同年紀男朋友拍咗一年幾,已經驚男朋友仲未提出結婚,驚自己嫁唔出;從而再衍生啲負面諗法,例如係男朋友唔上進,唔愛自己,甚至會唔會識第二個女仔等等。

咁大家又唔好覺得 Sally 傻豬豬住,佢第一次拍拖,對於關係或者感情,當然都仲會有大量不切實際同埋唔成熟嘅想法。咁佢原本就黎問「男朋友仲愛唔愛自己」,開牌出黎,無話愛唔愛嘅,個男仔都仲未定性,Sally 對佢黎講,係一個相處算係開心嘅對像,不過最近 Sally 比緊壓力佢,所以有少少想逃避。簡單黎講,係啲好常見嘅情侶相處問題……咁當然啦,廿幾歲仔就比女朋友 Chur 結婚,唔好玩啦,最起碼一點:邊有錢呀?

咁 Sally 聽到之後好失望,或者佢原本想聽到啲好浪漫嘅答案啦,不過我都有同佢講,其實現實入面兩個人相處,真係無咁多 Fantasy 架,唔會有咁多「非妳不娶」,唔會有咁多「命中注定」。因為 Sally 言談之中有透露自己都幾鍾意睇韓劇,咁少女心真係比平常人多咗少少嘅。

Sally 結果都係無問「分唔分手好」呢個問題,因為佢好驚自己都唔細(重申:佢廿歲出頭),飛咗現任,就要做姑婆啦;所以佢都係想考慮多一陣。

兩個星期後,Sally 聯絡我想預約占卜,不過今次想問工作。見面嘅時候,我就好奇問一句「咦?今日唔駛問感情?同男朋友無事啦?」

Sally 露出一個好甜嘅笑容,「神婆,我有聽妳講,去同男朋友講出我嘅憂慮,當時我心諗,如果佢仲係吊兒郎當嘅,我就算啦。點知……」Sally 壓低聲線,「我當時話,如果你呢兩年唔娶我嘅,就分手啦!你都唔愛我嘅!結果佢聽完,同我講,唔好分手啦,不如咁,我,我同你去開房好無?神婆,妳明唔明我嗰刻嘅心情?」

Errr……開、開房?咪住,咁同分手有咩關係?應該有咩心情?我有啲唔識反應,惟有拎起杯熱茶呷咗兩啖,示意 Sally 繼續講。

「佢話帶我去開房呢一下,我覺得佢仲愛我。」Sally 雙眼散發住神采,「我無諗過佢會咁樣挽留我。」

即係咁。如果正常女仔講緊分手,而個男朋友嘅反應係「不如開房囉」嘅話,我諗正常嘅反應,應該係躁底,或者覺得個男仔想執多劑……總之唔慌好嘢。好似 Sally 咁認為「開房=愛」我諗我都好難遇上第二個。

定還是 Sally 份人好原始,覺得男友「用行動表示愛」係最真摯嘅方式呢?咁……是但啦,個客開心咪得,本身個男仔又的確唔係玩佢嘅。不過我最後都係忍唔住同 Sally 講,「妳對愛情嘅睇法都幾唔同,一般人聽到男朋友分手時嗌開房,未必會好似妳咁開心。」

「真係架?我呢個諗法特別咩?」Sally 傻裡傻氣咁笑住,「如果妳想寫,妳可以寫架!」

……咁我真係寫架啦,多謝 Sally 提供素材,祝妳同男朋友開心啦:)

 

【塔羅牌個案分享】

 

關於作者:神婆

神婆
非典型占卜師,唔神秘,無形象,除了鐘意聽客人講故事,夜間興趣係打機睇動漫同撚貓。https://www.facebook.com/FortunaMessage

我有回應

睇完文有嘢想講?入嚟Gööp嘅「輔仁文誌」社群講兩句啦!可以匿名發言﹑即時睇文,輔仁專屬嘅討論空間。

即上iOS App Store/Google Play下載「Gööp」手機程式,碌緊手機嘅讀者可以立即開啟
註冊成為用戶後,輸入社群邀請碼: vjmedia 即可加入,入面見!

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。