【塔羅個案】問牌最緊要聽話:個客成功創業仲越做越大!

文教 / 最新文章綜覽

 

做塔羅最開心嘅情況係咩?當然就係個客開完牌、聽完建議之後認真做,然後將成功嘅故事同我分享返;平時負面嘅故事寫得多,今次同大家分享一個令我本人超級振奮嘅個案!

年中唔少朋友會黎問事業,有人想知前程,有人想知自己營營役役為咗咩?咁搵錢生活當然係主因,不過,如果可以唔駛打工,自己做老闆,甚至將自己興趣或專長演變成事業,咁就算工作辛苦,工作上得到嘅滿足感都會多啲。

William 本身做地產,因為要還大學學費又要養家,一直努力工作,三十出頭已經賺緊可觀年薪。不過,佢坦言自己並唔算特別鍾意自己份工,「純粹係賺到錢,不過無特別大滿足感。」

William 自細有個興趣,就係研究軍事模型,戰艦同模型飛機嘅嘢我當然唔熟(我只會砌高達模型⋯),但見到 William 一講起點樣用細部零件去改造模型時、嗰副眉飛色舞的模樣,我會心微笑,因為言談之中,我絕對感到佢對呢方面嘅知識同熱愛。

「屋企環境好咗,我都有積蓄,如果辭職,轉行全力做模型方面生意,可行嗎?」William 提出問題時十分緊張,而佢嘅眼神充滿住期待。咁當然,轉行創業唔係一件易事,我都擔心 William 會搵唔返而家嘅收入,但係開牌出黎,我都即刻笑出聲。

問題嘅答案,係一對正牌皇帝,正牌世界。以問事業前程成功與否嘅問題黎講,應該唔會有更好嘅牌。

不過,配合其他牌嘅建議,要壇生意成功,大前題係,William 要有破斧沉舟嘅決心,無得做住而家份工黎做,要做,就要全心全力去做。

William 當時有啲遲疑,雖然我嘅牌講到好肯定,但係如果真係搞模型而辭職嘅話,佢嘅賭注好大;一來屋企人唔太贊成,二來佢辭咗職嘅,想再入行,就一定坐唔返而家嘅位,搵唔返而家嘅人工。

「要做,就要有決心,三個月內你要決定,如果唔係,就請放棄創業念頭,專心現有工作好了。」

當時聽完我嘅建議之後,William 並無馬上回應,相信佢都有好多個人考量;而事後基於職業措守,當然我亦唔會擅自追問客人嘅近況。

兩星期前,我再次收到 William 嘅占卜預約,問題係:「業務擴展到做埋歐美市場是否好選擇」。

原來 William 真係下定決心,兩個月內完成手頭工作,完全辭職;同時同一個朋友夾份搞咗間網店,喺大陸搵廠做件,再轉售亞洲各地,服務仲包埋幫人訂模型;網站上仲會分享改造模型嘅心得,內容我睇過,圖文並茂,文字平易近人,新手都不難學習。

而喺大半年後,William 唔止賺緊錢,仲計劃將生意範圍擴闊至歐美地區。「嗰邊好多軍事模型同好架!」William 笑言,「因為偶爾會識到啲外國同好,咁我覺得有得做。」

William 嘅實力當然係事實,不過佢都絕對係幸運嘅一群,喺咁短時間內做到咁好成績,我真心佩服,亦為佢高興!不過,歐美市場就唔係佢呢一刻要做嘅事,黎緊九個月,我都建議佢按兵不動較好,「賺多啲資金先至重點出擊,花多少少時間理解嗰邊市場先,咁先包你穩賺。」

William 嘅回應令我好感動架,佢話「因為妳嘅建議,我先有決心同信心搞得成呢個生意,係好忙,但我做得好開心,」William 呢個時候拎咗盒包朱古力出黎,「小小心意,多謝妳嘅鼓勵;今次妳叫我唔好,我都會絕對信任妳。如果之後件事真係如妳所講,我再請妳食更大盒嘅朱古力!」

朱古力嘅價錢同份量並唔重要,重要嘅係 William 對我嘅信任,要知道好多時候,塔羅牌唔會問完就幫你解決問題、唔會改變命運;如果得嘅,我就唔係神婆,係神仙啦!不過,客人對我完全信任,又肯跟足建議去做,最後得到理想成果,絕對係我做呢份工嘅最大滿足。

我當時都係放棄份穩定收入嘅工作黎轉行創業架~期待 William 下次嘅好消息,老套都要講句「共勉之」!

 

【塔羅牌個案分享】(事業篇)

個客問創業,我話佢未 Ready 佢唔聽,而家蝕到入肉叫我救佢

佢話兩個月過去都未搵到工,要求我道歉

 

關於作者:神婆

神婆
非典型占卜師,唔神秘,無形象,除了鐘意聽客人講故事,夜間興趣係打機睇動漫同撚貓。https://www.facebook.com/FortunaMessage

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 人失敗到盡頭總要學會打飛機 by 田小姐
    我呢位朋友,大學畢業五年,一個月前搵到一份寫字樓工,月入唔夠一萬。早幾日成班朋友約出黎食飯,呢位朋友就話佢想辭職唔做,自己搞生意。我心諗,搞生意?你連自己嘅生活都未搞得掂喎!於是我就問佢:「你份工好哋哋做咩唔做呀?」佢「唉」左一聲,話:「我…
  • 愛男友,請愛埋佢屋企人 by 小盛女
    「有無人要食麵啊?幫你地夾。」Mike大喊。「使乜幫佢地夾,佢地無手o架?」Brenda黑面說。Mike即時怔了一怔,他從沒想過這麼簡單的舉動會令Brenda爆seed。「都係順便姐,大家一家人,我幫你夾埋喇。」Mike盡量壓抑自己的情緒,…
  • 應如何對待男友嘅朋友? by 小盛女
    晚飯後她又教大家玩大學時O-Camp的集體遊戲,很快便和Mike的朋友們混熟,特別是男性朋友。玩遊戲少不免有些身體接觸,Mike都一一看在眼裡,他最怕就是看到這些疑似抽水的行為,出聲唔係唔出聲又唔係,自己女友又鬼死咁主動,同人玩得鬼死咁盡興…
  • 「我想結婚之後先搞,有錯咩?」 by 樂人
    點會有錯呢,我覺得堅持係好事,o岩架,千其唔好俾佢得手添呀,唔係好快趙完鬆!VV,你要醒水!呢啲咁嘅臭男人,我仲見得少咩!…
  • 【年輕新貴】識打工一定係做半更保安 by 鵝鑾鼻燈塔
    看更呢樣野,做得真係好足,而且唔需要太多體能訓練,單係實踐呢方面抱負,門檻又低,已經贏左。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。