【此情不再】那些年,我可以帶朋友去三門峽打野戰?

回眸歷史 / 最新文章綜覽

 

 

仲記唔記得玩三國志七可以帶朋友去三門峽打野戰?

三門峽喺邊呢?就係今日一個叫三門峽市嘅地方。不過就得返市名係叫三門峽,原有嘅峽谷已經變咗水庫。而我比較傾向叫個市區做返原名陜縣。

 

 

當年中共起三門峽大壩,聽晒蘇聯專家話,一改千古治河宜疏不宜堵之玉律,要閘斷黃河嚟永治黃河,仲話可以喺河渭合流處形成個超大規模嘅水庫用嚟發電。

因為預定庫區好大,好多農田,工農代表嘅中共就好好心咁以地換地,用河西、渭北嘅荒土交換秦川沃野,28萬秦人北遷。

結果,大壩落成開始蓄水,都未蓄到預定水位,就已經引發洪災,差啲連西安都浸埋。大壩急急改建,減少蓄水量,本嚟已經超資結果再使突,唔止達成唔到原有功用,仲製造咗班流民。

原來預定庫區嘅農民去到中共應許畀佢哋嘅地方,發現根本就荒蕪到點耕都嘥氣。知道庫區大幅縮水,想返去原鄉,但一方面部分耕地畀水浸過一輪開始鹽化,沃土變廢陶;另一方面呢啲土地一開始就畀地方政府收歸公有,根本就冇可能畀返佢哋。

 

 

至於黃河呢?就由會泛濫變成會斷流。

幾年之後就係文革。文革之後,中共本嚟都有撥錢撥地畀返呢班人,不過八十年代係個貪污嘅年代,地同錢都冇100%落到佢哋袋。

呢28萬秦民及其後人,睇怕到今日都有唔少人仲做緊流民……但佢哋又要準備畀人「清走」嚕。

 

 

關於作者:薰華

薰華

塵世中一件無名廢青,除咗偏見同口水就冇嘢多。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【塔羅個案】名校老師婚外情的故事 by 神婆
    大家對老師嘅印象係乜嘢?係有教無類,抑或係道德端正?我中小學都有幸就讀風評唔錯嘅所謂名校,大部分老師教學用心,係我嘅榮幸。…
  • 黃于喬(Emilia Wong) 收費裸照爭議給了我一點點的倫理學實踐。 by 司徒曉生
    亞里士多德(Aristotle)的德行論(Virtue_Ethics)強調的是行事的人是依照他的良好人格去行事,實踐道德上應該做的事,而培養人格重於大眾的價值觀。人生的目的就是成為一個有道德的人。雖然這個涉及循環論證(因為甲等於乙,所以乙等…
  • 好多謝啲網民haters 幫Emilia 宣傳裸體寫真 by Cmw Boni
    Emilia嘅plan由八蚊美金去到四十美金不等,值唔值就見人見智啦,我覺得呢個世界,明買明賣,當你地班友,又要睇又要罵,咁點解唔好好利用呢個勢去順便搵下錢,就算科學家都會搵下點樣儲起行雷啲電啦,將負面嘅嘢化為錢唔好咩。…
  • 夜半,被彈鐘的第一個人 by 余該隱
    「呢度三千蚊,我哋之間就咁算。對唔住,你令我諗起一個人……」Sally眼定定望住三張金牛,佢唔係未試過俾人彈鐘,但喺半夜三點,俾人彈鐘仲要收足錢,就真係第一次。…
  • 唔通波大著衫會柒啲架? by 堂前燕
    話戴咗呢隻bra令個胸集中啲睇落去大啲,聽到真係笑到我gapgap聲,個pad仲大過你個胸睇落緊係大架,你唔好話塞兩個手球落去,大過杉原杏璃都得啊。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。