同事送聖誕禮物,先知咩係「廿四孝男/女友」

 

 

「拜──Jessica跑咁快做咩呀?」May姐望住Jessica嘅背影,垂低揮到一半嘅手。

辦公室情報大使Mandy表情不懷好意,「佢約咗『另一半』呀嘛,次次都九秒九仆去㗎啦。」

Jessica捧住包裹,見路人好似凍結咗咁慢吞吞,就摩打腳頻頻爬頭。

「駛乜咁心急啫,咪要啲男人等下囉,應份嘅。」May姐紅眼喇,日復日、年復年嘅疲累,令佢雙眼充滿紅筋,令佢忘記咗嗰份衝勁。

佢同老公早喺廿幾年前──拍拖兩周年,已經好似老夫老婦咁相處喇。叫老公等?老公睬佢都傻啦,邊似得Jessica同男友拍咗拖成五年,仲咁Sweet呢。

「仲話約咗『另一半』在先,嚟唔到我哋嘅飯聚,真係廿四孝女友喎。」Mandy笑騎騎,但喺側邊一路冇出聲嘅Emily就暗地苦笑。

唉,早知都學Jessica推咗呢次應酬啦。Emily為免俾班同事話唔合群,先決定放棄一晚自由。

「咁都得?要個女朋友咁頻撲,你哋估Jessica男友會唔會好大男人呀拿?」May姐大擔推測,佢覺得每件違反「常理」嘅事情背後,都需要一個解釋,而冇幾多人會覺得「係愛呀哈利」呢個解釋夠晒充分。

「睇嚟都似喇。」寒冬下,Emily呵出一口白煙,眼前嘅景物一瞬間變得模糊。

聽講,唔想成為是非主角方法一:一齊講其他人是非。

Mandy左望右望確認安全後,終於忍唔住爆響口:「上星期,阿Roy見到Jessica同個女仔喺街邊拖到實,仲有Goodbye Hug添……」

就算Jessica嘅身影神早就被人潮淹沒咗,但佢嘅存在感依然好高。

May姐瞪大對眼,「吓?Jessica邊似Les呀?佢咁乖乖女。」

「咁Les都有好多種㗎嘛。」

Emily失笑,「阿Roy講嘢都好信?我夠撞過Jessica同個男仔睇戲啦。」

「哎?係咪幾有型靚仔嗰個呀?」閱人無數嘅May姐甚至未用腦,已經將成件事梳理好:「靚仔冇本心,Jessica肯定係為咗箍住個男仔,先咁肉緊。」

上一秒仲散播謠言嘅Mandy,即刻嚟個智者分析:「我都估係流料㗎喇。佢頭先咪拎住個包裹嘅,係限量版遊戲機喎,實係俾佢男友──」

May姐大奇:「都未到正日就送聖誕禮物喇?」

Mandy忟憎地將聲線吊高四度,「其實我都唔明啲男人點解咁鍾意打機,我條佬又係咁。」

沉默嘅Emily不幸被散打槍射中,但佢一諗到自己死慳死抵,上星期終於都買咗個35吋曲面防藍光電競Mon,不禁飄飄然。

之但係,佢先唔會為任何人辯護,僵化嘅思想點會因為佢講幾句說話而改變?

Emily佩服自己嘅冷靜同超脫,隨口話:「係喎,乜又聖誕喇?完全唔知送咩禮物好添。」

Mandy瞇起眼,咧起棚牙譏笑,「你有冇後知後覺啲呀?我哋公司啲聖誕廣告都Loop咗成個月喇啵。」

沿途各式店舖嘅門面,正好為遲鈍得冇諗過要買禮物嘅人,慷慨送上琳瑯滿目嘅「禮物建議」。呢種最後通牒實在偉大,成功爭取維護唔少段關係。

May姐同Mandy忽然變身禮物品評家,Emily揞口扮咳,掩飾一個唔得體嘅喊露,佢好掛住鮮有重覆嘅遊戲劇情。

「睇下!」呢個時候,Mandy猛然發現新大陸,指住十一點鐘嘅方向。

Jessica喺冇幾遠,佢身邊有個女仔,佢將包裹遞俾對方,見對方凍到震,仲將頸巾除埋俾人,之後佢哋兩個就拖住手繼續行。

「吓?原來係堅料呀!」Mandy好興奮,May姐則一臉茫然。

到達飯聚地點,點完餐,Emily聽到May姐同Mandy仲興致勃勃繼續話題。

「咁我明白晒喇,Jessica肯定係做『男』嗰個啦。」May姐咬牙切齒,終於搵到一個自己覺得合理嘅答案。

「咦?咁佢咪係『廿四孝男友』先真?」Mandy好滿意自己嘅幽默。

舊同事Joanna好有心,專登嚟聚舊,「點呀你哋?講緊咩咁開心呀?」

大家寒暄幾句,May姐就話:「我哋有個新同事,佢原來搞基㗎。」

「真係㗎?」離開公司半年嘅Joanna,都對全然陌生嘅「同事」好感興趣。

睇怕呢單「猛料」,會越傳越勁,最後傳返入Jessica對耳度,或者佢受唔住壓力,就會辭職。

Emily乜都冇講到,用理性過濾咗一切可能「禍從出口」嘅說話。

佢有換過彩虹頭像,但冇興趣抱不平。佢只係諗到,如果少咁個幫手,啲嘢就要自己做返晒喇。

熱盤陸續上枱,蒸氣將一切燻得朦朦朧朧,Emily副眼鏡直頭白濛濛一片。

聽講,唔想成為是非主角方法二:一切言論,不代表本人立場,或者直頭,冇任何立場。

 

 

關於作者:余該隱

余該隱
以小說、散文和歌詞,書寫世界的荒謬和美麗,書寫人生最想被看見和躲起來的時刻。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 雞之報應 by 霏子
    二零一四年嘅春天,阿海同阿琪仲讀緊Year_One,阿海仲未識到Miki,同阿琪仲係好friend。嗰一年,佢地見證咗一場悲劇,阿海稱為「雞之報應」。 …
  • 地鐵 by 李天恩
    生活在香港這樣的都市,女孩子們基本上都能從對方的衣著、裝扮、服飾及姿勢態度上得知許多資訊,從經濟狀況到住在哪一區,大致都能看得出來。我瞄了瞄自己的手腕,同時察覺那兩位女孩都偷偷督向我左手配戴著的卡地亞手錶,這隻手錶一般不是我這個年齡的女生有…
  • 我係搞手我係狗(二)——「啲女係咪處?」 by 霏子
    屌,我知你有畀錢,但都唔使咁過份,問埋我啲女係咪處㗎?我班女都係畀同一個價㗎咋,咁佢地係咪又可以要求你有超強御女術呀?呢條友真係當正我係媽媽生。最後,我冇追問佢嚟唔嚟,而佢都係嚟咗。…
  • 罷買萬寧真的可以嗎? by Terence Yun
    或者有一些參考,就是日本麥當勞的經歷。當年因為福喜事件拖累,日本人不再喜歡麥當勞,對其感觀以及服務給予堅決的說不,使日本麥當勞經歷過最嚴重的業務衰退,曾經大蝕347億日元,關掉160家門市,寫下進軍日本45年來最慘的業績。但到去年,該公司業…
  • 世上有種自虐,叫stalk男友和他的前度 by 預妍
    為左可以stalk到想stalk既嘢,可以去到幾盡?有朋友試過開Fakeaccount去加男朋友前度既Facebook同IG,有朋友試過為左搵佢地相愛的經過由男朋友Facebook2015年即係依家碌到去盤古初開,有朋友為左stalk男朋友…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。