【立法會補選】既然任亮憲都選得港島,工黨港島唔想全滅好快啲出黎參選

政治 / 最新文章綜覽

 

上文提到,港島選戰本身以為毫無懸念的反對派與建制派兩營對壘,據最新消息所指,前社民連及人民力量成員,有「維園阿哥」之稱的任亮憲正積極考慮參選港島區補選,兩派陣營對壘的局面可能有變,以任亮憲出身背景及狙擊對象黎講,他的基本盤介乎基層至中產,政治光譜偏向民主派及對民主大黨無好感的選民,而呢一班選民於港島區確實不在少數。假若任的取態再向中間靠攏既話,工黨啲票睇怕係港島補選後鎅到乜都冇。

 

新東個位未deal 好,班人就已經同你暗渡陳倉

當新東工黨郭永健仲同緊其他飯民泥漿摔角既時候,唯獨人社立場完全寂靜,佢地聲稱尊重初選結果,但係前人社職員去港島鎅票既時候,佢地連張割席聲明都冇張,即係點?前有周庭提款機,後有阿哥鎅你票,工黨港島開了黃大仙乎?就算初選俾你deal 到出郭永健,新東雙工黨席位啦,你2020都要嘔返個席出黎,但係港島啲票你就由佢自動落戶人社?啲票走左仲識搵返你工黨?who are you?

 

單靠麥區議員攞議席你係對佢太樂觀定係玩鳩佢?

由工黨何秀蘭俾雷動炸到稀巴爛既時候,工黨港島最為人熟悉都僅僅得返西灣河麥德正,由佢掛banner 事件都知佢成個西灣河睇哂,但單靠一丁友咁樣去重奪何秀蘭個位,又唔係補選期間提高下知名度既話,到2020個陣工黨對呢位副主席充滿信心定係虎落平陽我真係唔知佢地乜play。

 

「政治倫理」定「政治輪你」

泛民話按照政治倫理應讓路俾眾志,但係雷動炸死何秀蘭個筆又點計?所謂既政治倫理又點計?工黨俾雷動玩到兩席摺埋,到之後有機會有補選就連有多一個平台宣傳既機會都要統一口徑,俾上家諸死仲要供下家莊食糊,呢啲政治倫理真係你跟埋我個份。

港島個局玩到咁,最後邊個嬴都好,對公民兩大黨都唔會有大損失,因為佢地1人1席張飛數埋夠數有突,攞到2席仲bonus 添,所以呢個補選要撐邊個佢地都無所謂,「一席已袋,理L 得你」,之但係冇席仲要跟佢地主旋律跳舞既我真係睇唔透,依家仲多條友擺明車馬鎅你票都仲跟?希望工黨有所覺悟啦~港島冇工黨代表勞工既話~有事唔通要搵梁耀忠?

 

 

關於作者:武士亭

漢江泄對家

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 琴日我第1次約PTGF,有感而發(利申23歲男) by losing her was blue
    話說前日放假,無聊係IG到禁下ptgf呢樣野睇下。我就咁睇,行個街,睇場戲,全部都收人幾百蚊個鐘。但我見到個tag有成4萬幾個post。係個刻,我就知道,原來真係有人會幫襯。係到我想講句,多謝哂你班仆街毒撚/9公係到成日頂爛市,做壞規矩,寵…
  • 雞之報應 by 霏子
    二零一四年嘅春天,阿海同阿琪仲讀緊Year_One,阿海仲未識到Miki,同阿琪仲係好friend。嗰一年,佢地見證咗一場悲劇,阿海稱為「雞之報應」。 …
  • TVB 是大到不能倒 by 阿享
    香港有咩企業唔可執笠?公營企業,港燈、中電,煤氣?四大發展商?港鐵?港交所?你依家要我答,通通唔係。TVB先係最香港大唔能夠執笠嘅企業。…
  • 【塔羅個案】你身邊有無日日覺得自己懷才不遇嘅人? by 神婆
    你唔知道自己鍾意、擅長做咩唔緊要,起碼你要話到比我知你討厭、抗拒做啲咩,咁我先可以用最少嘅問題引導到你去較清晰嘅方向;如果你咩都「唔知呀」咁,老老實實,你可能問好多問題都問不出個究竟。 …
  • 點一根煙,記梁天琦 by 程悅
    作為投過他和梁頌恆的新界東選民,我總想找回那夜曾支持他的六萬多人,大家現在是意氣消沉得不欲說話,還是早已恨透他的「懦弱」,變成在連登為他入獄而喝采的人?我寧願相信,大家只是對現實無語,像面對抑鬱病人,了解的盡頭反而吐不出半句安慰說話。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。