我係一個好仆街嘅主人

 

通常小學畢業都會去下camp,但係好可惜我哋學校無呢啲,只係成班同學仔去海洋公園食lunch,我記得我最好嘅朋友婷婷一見面就送咗份禮物畀我,仲千叮萬囑我要返到屋企先可以拆,又話唔知過咗今日之後幾時先有機會再見面,後來我食食下飯發現大髀涼涼哋,於是打開個袋睇,原來份禮物已經滲緊水,張花紙都霉晒,我唯有被逼拆開份禮物嚟睇。

「吓!烏龜!?」我驚訝地說,呆望住嗰半個水樽入面嘅龜仔喺度爬來爬去。
「係呀,我知你之前隻龜仔死咗好唔開心,所以特登買畀你㗎。」婷婷說。
「點解你唔一早話我知呀,而家濕晒喇。」我說。
「我諗住畀個驚喜你吖嘛,鍾唔鍾意呀?」婷婷說。
「鍾意!」我笑說。

話說我好細個嘅時候屋企養咗一大一細嘅烏龜,細個唔識嘢,成日用手指搞到啲水有漩渦再掉隻細龜入去氹氹轉,覺得好好玩(千其唔好學!),唔知係咪因為咁所以佢好快就死咗,媽咪亦都將隻大龜送咗畀人,諗住從此唔再養烏龜,但係估都估唔到婷婷會喺畢業嘅時候送一隻畀我,於是我屋企又無啦粒多咗隻龜仔。

最初我都有好好照顧佢,餵佢食嘢,但係耐咗我就好少理佢,變咗父母照顧,直至我發現佢開始唔食嘢,隻眼成日合埋,我先開始識驚,上網查先知原來佢患咗蒙眼症,我想帶佢去睇醫生,但父母當然彩我都傻,因為睇一次獸醫生分分鐘成千蚊,買隻新龜都係一百蚊,於是我就拎晒我所有積蓄,帶埋個魚缸山長水遠咁入大圍帶佢睇醫生,之後晚晚同佢查藥膏,買過一個好大嘅玻璃缸、浮枱、暖管同UVB燈,無幾耐佢就好返,仲極速變到好大隻。

而家已經過咗十幾年,最近幾年我又固態復萌好少理佢,然後佢又再次病咗,唔食嘢,隻手爛肉,雖然發現咗之後我已經即刻帶佢睇醫生,但係驗血同照超聲波後發現原來佢仲有好多問題,例如貧血同積咗好多卵泡,醫生話個缸太細,佢想爬出去所以整損隻手,話要好似睇動物嗰張醫生枱咁大,講真,屋企邊有咁大?印象最深刻係第一晚幫佢查藥膏,睇住佢隻指甲斷咗流晒血,好心痛,但係阿Mike在場,我就死忍忍到夜晚瞓覺先偷偷地喊。

而家每日都極度自責,因為係我疏忽照顧先會搞到佢咁,如果早啲做research,換密啲水,唔好放工返嚟同佢say個hi就走咗玩電腦,佢就唔會咁,係我累咗佢,係我仆街,所以我想藉住呢件事奉勸大家:

千其唔好送動物畀人
養動物係一世,唔好三分鐘熱度,一定要好好照顧佢哋
動物嘅壽命一定畀人短,要好好珍惜同佢哋相處嘅時間
千其唔好為咗培養小朋友有責任感而養動物,因為好多時都係變咗父母或工人姐姐照顧

 

P.S. 其實同時間我隻狗都病咗兩個星期,已經睇咗五次醫生,成家人都身心疲累,希望狗狗同龜龜都可以快啲好返。

 

 

關於作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 雞之報應 by 霏子
    二零一四年嘅春天,阿海同阿琪仲讀緊Year_One,阿海仲未識到Miki,同阿琪仲係好friend。嗰一年,佢地見證咗一場悲劇,阿海稱為「雞之報應」。 …
  • 地鐵 by 李天恩
    生活在香港這樣的都市,女孩子們基本上都能從對方的衣著、裝扮、服飾及姿勢態度上得知許多資訊,從經濟狀況到住在哪一區,大致都能看得出來。我瞄了瞄自己的手腕,同時察覺那兩位女孩都偷偷督向我左手配戴著的卡地亞手錶,這隻手錶一般不是我這個年齡的女生有…
  • 我係搞手我係狗(二)——「啲女係咪處?」 by 霏子
    屌,我知你有畀錢,但都唔使咁過份,問埋我啲女係咪處㗎?我班女都係畀同一個價㗎咋,咁佢地係咪又可以要求你有超強御女術呀?呢條友真係當正我係媽媽生。最後,我冇追問佢嚟唔嚟,而佢都係嚟咗。…
  • 罷買萬寧真的可以嗎? by Terence Yun
    或者有一些參考,就是日本麥當勞的經歷。當年因為福喜事件拖累,日本人不再喜歡麥當勞,對其感觀以及服務給予堅決的說不,使日本麥當勞經歷過最嚴重的業務衰退,曾經大蝕347億日元,關掉160家門市,寫下進軍日本45年來最慘的業績。但到去年,該公司業…
  • 世上有種自虐,叫stalk男友和他的前度 by 預妍
    為左可以stalk到想stalk既嘢,可以去到幾盡?有朋友試過開Fakeaccount去加男朋友前度既Facebook同IG,有朋友試過為左搵佢地相愛的經過由男朋友Facebook2015年即係依家碌到去盤古初開,有朋友為左stalk男朋友…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。