人比人,工比工,意義何在

 

容許我係以「細路」既身份形容自己,雖然已經出身係職場游走左幾年,但係自己既爸爸媽媽眼中只係個細路,其實由細到大我都無直接咁問過佢地我應該點走將來既路,我只係估計佢地希望我有份穩定既文職工作慢慢做上去養活到自己,家用就視乎屋企經濟實際情況俾,但暫時好似未有好轉既跡像出現……

未踏入社會大學前當然會想得好理想,出到黎先知道原來自己倔強正直既性格係會好易處處碰壁,起碼係轉左兩份工後先開始習慣將自己自動轉mode,開始掌握到捉摸上司心理。中間嘗試過裸辭,心入面真係好懼怕,就好似睇過既日劇入面講有位爸爸突然失業,依然日日一早出門,去公園坐到傍晚時候先返屋企,當無事發生過一樣,唔敢同屋企人講事實。最痛苦係竟然對身邊最珍惜既人都唔可以毫無保留地講自己既感受,罪惡感揮之不去,只能急急腳搵番份工做,再編個藉口話係搵到份更好而走人,唔會提及有過真空期。

有好多網友同小熊傾訴過類似既問題,佢地情願搵個陌生人去宣洩感受,希望有人能體諒個種煎熬,唔想爸爸媽媽覺得係自己唔生性、唔識諗,而質然去做一個廢青。

比較和競爭係可以帶黎動力,但用得太過,反效果係可以嚴重到令一個人精神完全扭曲。

係每次既親戚聚會入面,就更深切體會到呢種壓力,上一代既不停搵自己既仔女黎比較,「而家做緊咩工啊?搵緊幾多啊?升職未啊?」如果唔係基於尊重長輩既禮貌,真係一早發左脾氣,講過又唔記係心,而且我份糧有幾多需要同親戚交待咩?你又憑咩去judge我份工有無前途,係咪一份荀工?以前有個表哥會考成績得個位數字,當時啲親戚係人地背後指指點點,嘲笑佢一世無出頭,娶老婆都無錢。過左幾年,表哥誤打誤撞入左行做紮鐵,以為賣勞力搵多啲,就撞正建築界需要呢類專業既人手,際遇就係咁,可能一夜之間就唔同晒!而家個個梗係改晒口風,讚佢有遠見識揀工啦!而我呢啲細個讀書考第一時就讚到飛天,而家搵得比表哥少,親戚們就不停勸喻我入政府做公務員,大惑不解我唔去選擇份油工。

聽到好厭倦,除非你成為專業人士,否則往往就標籤左做政府工先係人生羸家,佢地不停主張係為我好先特地提點我,我仲應該要笑住去感謝佢地咁寶貴既意見。腎上腺迅速飆升到一個點,都堅持要忍耐!如果我入唔到既話,就會認為我呢個細路係無本事,其他業績出色既MNC,大規模既港資公司和公營機構佢地都不屑一顧,眼界狹窄得令人悲憤。

我地呢班細路已經長大成人,唔好再待我地係棋子般指揮住要點樣走,待遇和際遇係呢個時代都變得好唔同,以你地有限既資訊將我地隨意無限咁比較,其實係一種傷害。

 

 

關於作者:HR熊

HR熊
人事部工作既小妹,見盡唔少公司既「人」同「事」,係呢個平台上一齊分享職場上既苦與樂,笑與淚。Facebook: https://www.facebook.com/hrbear.dairy

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 雞之報應 by 霏子
    二零一四年嘅春天,阿海同阿琪仲讀緊Year_One,阿海仲未識到Miki,同阿琪仲係好friend。嗰一年,佢地見證咗一場悲劇,阿海稱為「雞之報應」。 …
  • 地鐵 by 李天恩
    生活在香港這樣的都市,女孩子們基本上都能從對方的衣著、裝扮、服飾及姿勢態度上得知許多資訊,從經濟狀況到住在哪一區,大致都能看得出來。我瞄了瞄自己的手腕,同時察覺那兩位女孩都偷偷督向我左手配戴著的卡地亞手錶,這隻手錶一般不是我這個年齡的女生有…
  • 我係搞手我係狗(二)——「啲女係咪處?」 by 霏子
    屌,我知你有畀錢,但都唔使咁過份,問埋我啲女係咪處㗎?我班女都係畀同一個價㗎咋,咁佢地係咪又可以要求你有超強御女術呀?呢條友真係當正我係媽媽生。最後,我冇追問佢嚟唔嚟,而佢都係嚟咗。…
  • 罷買萬寧真的可以嗎? by Terence Yun
    或者有一些參考,就是日本麥當勞的經歷。當年因為福喜事件拖累,日本人不再喜歡麥當勞,對其感觀以及服務給予堅決的說不,使日本麥當勞經歷過最嚴重的業務衰退,曾經大蝕347億日元,關掉160家門市,寫下進軍日本45年來最慘的業績。但到去年,該公司業…
  • 世上有種自虐,叫stalk男友和他的前度 by 預妍
    為左可以stalk到想stalk既嘢,可以去到幾盡?有朋友試過開Fakeaccount去加男朋友前度既Facebook同IG,有朋友試過為左搵佢地相愛的經過由男朋友Facebook2015年即係依家碌到去盤古初開,有朋友為左stalk男朋友…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。