究竟啲人話套戲好睇就要睇多次係乜嘢心態

 

每次見到留言或者聽到有人講話「哩套戲好好睇呀,我打算入戲院再睇多一次嗚哇!」嘅時候,我腦海都會泛起林峰嗰幅「寡人笑撚左」嘅圖。其實我真係唔明究竟啲人話套戲好睇就要睇兩次係乜嘢心態。

 

 

OK,如果你話你睇緊嘅係A片,fine,係嘅,如果真係啲劇情唔錯而嗰個女優係你鍾意個類型,身材又好L正嘅話,其實睇多一次,又或者睇多N次都無可厚非。因為套甜片只係你嘅手段去從而達到你嘅目的,就係左青龍,右滑鼠。本人表示極為體諒。但試問你入去戲院睇一套好感動嘅戲,例如近排上映嘅Coco咁,我斷估你唔撚會再入去j Coco掛?

睇一套好感動嘅戲,係講緊嗰種好比山上傳黎嘅渺茫歌聲,淡淡淺抹心間,稍稍戚戚又延綿回甘。所以其實如果真係一套好睇嘅戲,例如阿甘正傳,鐵達尼號之類,好多好戲睇完之後,只要長留心中,慢慢細味,用自己甜酸苦辣嘅現實人生經歷同時間去沈澱下,其實就已經係一個美好嘅回憶。

所以我由頭到尾都唔撚明啲人究竟點解同一套戲,仲要俾真金白銀入去戲院睇第二場戲,究竟係佢哋睇第一場嗰陣時喺度瞓緊覺啊,定還是係同緊女朋友打緊茄輪上下其手所以冇睇到場戲定係你理解能力差撚到睇定完成套戲都唔知噏乜鳩,點知見到啲影評話套戲幾高質好睇,就話等我入到去睇多一次先?

其實啲講比人哋聽自己要睇多次嘅人,大概係嗰種阿頭明明叫撚左你將份word轉左pdf先至好send出去,然後你轉左做excel仲cc埋你阿頭個阿頭。

有好多時候好戲好事好經歷,其實一次就好夠,isn’t it?

 

 

關於作者:何君默

全職港奴

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 琴日我第1次約PTGF,有感而發(利申23歲男) by losing her was blue
    話說前日放假,無聊係IG到禁下ptgf呢樣野睇下。我就咁睇,行個街,睇場戲,全部都收人幾百蚊個鐘。但我見到個tag有成4萬幾個post。係個刻,我就知道,原來真係有人會幫襯。係到我想講句,多謝哂你班仆街毒撚/9公係到成日頂爛市,做壞規矩,寵…
  • 雞之報應 by 霏子
    二零一四年嘅春天,阿海同阿琪仲讀緊Year_One,阿海仲未識到Miki,同阿琪仲係好friend。嗰一年,佢地見證咗一場悲劇,阿海稱為「雞之報應」。 …
  • TVB 是大到不能倒 by 阿享
    香港有咩企業唔可執笠?公營企業,港燈、中電,煤氣?四大發展商?港鐵?港交所?你依家要我答,通通唔係。TVB先係最香港大唔能夠執笠嘅企業。…
  • 【塔羅個案】你身邊有無日日覺得自己懷才不遇嘅人? by 神婆
    你唔知道自己鍾意、擅長做咩唔緊要,起碼你要話到比我知你討厭、抗拒做啲咩,咁我先可以用最少嘅問題引導到你去較清晰嘅方向;如果你咩都「唔知呀」咁,老老實實,你可能問好多問題都問不出個究竟。 …
  • 點一根煙,記梁天琦 by 程悅
    作為投過他和梁頌恆的新界東選民,我總想找回那夜曾支持他的六萬多人,大家現在是意氣消沉得不欲說話,還是早已恨透他的「懦弱」,變成在連登為他入獄而喝采的人?我寧願相信,大家只是對現實無語,像面對抑鬱病人,了解的盡頭反而吐不出半句安慰說話。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。