互相尊重

 

同大家講兩個故事。

  1. 有茹素嘅養貓人士知道貓嘅素食已經能夠提供捉夠嘅營養而無需食肉,於是佢餵貓食素。一個月後,隻貓死咗。
  2. 有條友因為落暴雨而叫咗架的士。的士好遲先到所以鬧咗個司機一鑊,司機就嬲到好似雲迪索上身咁開快車。結果炒車,兩者皆傷重不治。

以上故事純屬虛構,如有雷同實屬不幸。不過,喺現今呢個唔講尊重嘅社會,其實呢啲同死有關嘅事都隨時隨地發生,分別只係害死人定害死自己,抑或係攬炒咁解。

大埔公路巴士翻側事件,死傷者眾。好多人都話司機抵唔住頸就出咗事,但係又有無諗過佢點解抵唔住頸?講真,乘客坐得上任何交通工具都係將生命交託俾司機,佢揸得唔順就自己條命都隨時凍過水。偏偏就會有人嫌命長,為咗時間長短同個司機嘈,咁同對面岸個死神講「勾我魂呀笨」有咩分別?

呢啲戲碼日日都有,爭在死唔死人啫。上唔到火車地鐵就屌鳩職員、飛機延誤就插爆地勤、買嘢無折就要脅唔再幫襯⋯⋯基本上「只有我負天下人,莫要天下人負我」嘅姿態想任何人事物都迎合自己。

甚至,連養隻寵物都要隻寵物附和自己。「我唔鍾意食肉,我都希望旺財可以唔食肉,培養靈性。」培養靈性?我覺得隻貓培養到食講人話,第一句應該係「我食得好無尊嚴呀」。諗起朋友講未完全消化嘅糞便都有營養,兔仔都會食返,點解人類做唔到?

寫呢篇嘢,某程度上係為咗提高讀者嘅同理心。希望喺將自己嘅價值觀套用落人哋身上前,諗下自己會唔會收唔到科先。萬一興起喺屋企養獅子老虎嗰陣都唔會因為佢哋覺得食得無尊嚴而食咗你哋嘛。

 

關於作者:純儚

就單純一個80後肥宅,無咩簡介可言...

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 人失敗到盡頭總要學會打飛機 by 田小姐
    我呢位朋友,大學畢業五年,一個月前搵到一份寫字樓工,月入唔夠一萬。早幾日成班朋友約出黎食飯,呢位朋友就話佢想辭職唔做,自己搞生意。我心諗,搞生意?你連自己嘅生活都未搞得掂喎!於是我就問佢:「你份工好哋哋做咩唔做呀?」佢「唉」左一聲,話:「我…
  • 愛男友,請愛埋佢屋企人 by 小盛女
    「有無人要食麵啊?幫你地夾。」Mike大喊。「使乜幫佢地夾,佢地無手o架?」Brenda黑面說。Mike即時怔了一怔,他從沒想過這麼簡單的舉動會令Brenda爆seed。「都係順便姐,大家一家人,我幫你夾埋喇。」Mike盡量壓抑自己的情緒,…
  • 應如何對待男友嘅朋友? by 小盛女
    晚飯後她又教大家玩大學時O-Camp的集體遊戲,很快便和Mike的朋友們混熟,特別是男性朋友。玩遊戲少不免有些身體接觸,Mike都一一看在眼裡,他最怕就是看到這些疑似抽水的行為,出聲唔係唔出聲又唔係,自己女友又鬼死咁主動,同人玩得鬼死咁盡興…
  • 「我想結婚之後先搞,有錯咩?」 by 樂人
    點會有錯呢,我覺得堅持係好事,o岩架,千其唔好俾佢得手添呀,唔係好快趙完鬆!VV,你要醒水!呢啲咁嘅臭男人,我仲見得少咩!…
  • 【年輕新貴】識打工一定係做半更保安 by 鵝鑾鼻燈塔
    看更呢樣野,做得真係好足,而且唔需要太多體能訓練,單係實踐呢方面抱負,門檻又低,已經贏左。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。