唔見血唔收口嘅係邊個?

 

日前大埔公路巴士翻側車禍,有網民揭發大台記者喺消防救人之際要求俾多三分半鐘,群起怒插。筆者有朋友插到大台刪 post 兼 report spam。

 

「大台做嘢唔洗你教」

袁花揸旗嘅大台新聞部,你仲對佢有咩期望? 佢出名以「大局為重(1)」。2010 年五區公投同政改方案通過,同記者講「大台新聞應以大局為重」,命令唔可以訪問有「有政治立場」嘅學者。咦?咁消防救人又唔見你話「大局為重」?

諗諗吓,有風骨嘅大台新聞部員工應該喺七警事件(2) 之後走得七七八八。剩低或者新加入袁花旗下嘅會係何許人也?政治偏頗由自可,原來大台而家已經淪落到「唔見血唔收手(3)」。呢兩個 attributes 結合,假如六四屠城再次發生,莫講話「俾多三分半鐘」,「啱啱著 signal 出街,可唔可以開多幾炮補返個 shot?」都講得出。

不過呢,香港人就係犯賤㗎喇,明明有其他選擇又唔睇。嫌香港電台太悶太 factual,可以睇有線新聞(4) 吖。想當日有線面臨執笠,幾多人跳出嚟盛讚有線新聞又高質又乜又物。但係實際行動呢?唔俾錢 subscribe 有線,起碼都得閒撳過去奇妙電視。少睇電視嘅,可以 like 有線嘅 Facebook page。大把 alternatives 啦。

鬧爆大台阻礙救援,唔見血唔收手嘅同時,到底係邊個「唔見血唔收口」呢?

 

註:
1&2. 袁花嘅豐功偉業早已廣為歌頌,唔知來龍去脈嘅自己 wiki/google。
3. 猶記得《導火新聞線》入面講過呢句對白,可惜呢套嘢得四百幾萬票房,電影帶出來嘅訊息亦無為社會同新聞行業帶嚟咩迴響。
4. 利申筆者唔係有線員工/打手,亦冇持有有線寬頻(1097)股票。唯一嘅嘅得利益係
屋企裝咗有線簽咗十鳩幾年約。

 

 

關於作者:弒子山下

弒子山下
啱啱瞓醒幾年嘅80後港豬,希望以自己微薄嘅力量同拙劣文筆,盡量​喚醒​大家對本土文化、粵語、同埋社會議題嘅重視。 https://www.facebook.com/HKRIP

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 愛男友,請愛埋佢屋企人 by 小盛女
    「有無人要食麵啊?幫你地夾。」Mike大喊。「使乜幫佢地夾,佢地無手o架?」Brenda黑面說。Mike即時怔了一怔,他從沒想過這麼簡單的舉動會令Brenda爆seed。「都係順便姐,大家一家人,我幫你夾埋喇。」Mike盡量壓抑自己的情緒,…
  • 應如何對待男友嘅朋友? by 小盛女
    晚飯後她又教大家玩大學時O-Camp的集體遊戲,很快便和Mike的朋友們混熟,特別是男性朋友。玩遊戲少不免有些身體接觸,Mike都一一看在眼裡,他最怕就是看到這些疑似抽水的行為,出聲唔係唔出聲又唔係,自己女友又鬼死咁主動,同人玩得鬼死咁盡興…
  • 【偽影評】 《棟篤特工》:電影的隱喻? by 馮志豪
    作為大學主修哲學的子華神,不少演出都是借故事諷時事,甚至有時直接觸及政治神經,例如他在楝篤笑中曾經說過 : 「知唔知一國兩制最偉大地方係乜?就係肯承認佢自己個制真係嚇親人!」和「全港市民熱烈慶祝『收返』!」等,令中在笑中帶來一點思考。…
  • 我可以肯定,大部分人並不適合一個人旅行。 by 達米安
    獨自一人在舉目無親的地方會令人變得緊張,因為無論遇上甚麼難題,發生了甚麼意外,都不會像在家鄉一樣有家人朋友的支援,也沒有了對公共系統的熟悉,所有後果都得自己承受。更甚者,當在語言不通的地方時,連如何向路人求助,都可以是一個難題。只要不是太缺…
  • 25歲以後 by 小盛女
    當我永世做Marketing,由assistant升到officer再升到senior又甚或是咁好彩升到manager,人工都可能只有2、3萬,日日做到隻狗咁,到頭來首期都儲唔到,真係諗起都一額汗,最後我想了十萬九千次,只有兩個辦法可以解決…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。