【塔羅個案】個客自我介紹:「我覺得我係一個情場殺手」

文教 / 最新文章綜覽

 

臨近情人節就特別多客人黎問吓姻緣感情問題,咁唔係下下都悲情慘豬嘅,有時我都會遇上啲非常搞鬼嘅客人。

Lilian 今年三十幾歲啦,佢都好直接咁同我承認「自己都唔細,唔係𡃁妹仔」,想知道自己黎緊一年到底會唔會遇到好姻緣,再順手問埋工作情況咁樣。

我一路洗牌,一路循例問下 Lilian 嘅背景。
「妳做邊行架?」

「我本身做 PR 嘅,不過⋯⋯」Lilian 有少少感慨,擺出一副準備仰天長嘆嘅模樣,「我有時更加覺得,我喺感情路上嘅身分,係一個情場殺手。」

我打咗個突,乜⋯嘢話?情場殺手?Are you serious?我個腦喺兩秒之間閃過好多念頭,仲無啦啦響起埋「女~殺~手~」嘅古早味歌聲。

到底 Lilian 何出此言呢?

「You know,感情嘅嘢無得強求,其實我唔係無人鍾意,我異性緣唔差,even Lesbian 都試過 approach 我,但係好遺憾地,佢地無一個人令到我想留低,愛我嘅人,只會受傷同失望,而每次令到佢地 upset,我就會覺得,我又 hurt 咗一個真心,I feel so sorry for them.」

雖然聽到呢度,我好想窒佢一句「喂阿姐,如果個個同妳拍拖都失望或者唔開心咁走,其實有無諗過係妳自己有問題?」但係,因為 Lilian 認為唔係自己有問題,只係自己遇唔啱 Mr. Right,所以自己先唔想花精力去愛,咁話喎。

咁我問 Lilian 喺感情上到底要咩先?妳講到為愛情咁祟高喇,咁係咪只求真愛求良緣唔睇家景成就先?

「咁我覺得人工要多過我 which is a must 囉!」Lilian 開始侃侃而談,分享佢縱橫情場咁多年嘅見解,咁當然都不乎要有樣有家底有正職要高大要年紀大過佢少少要⋯下略五百字左右嘅條件咁樣,「先可以令我覺得 I feel safe 同埋想同佢交往架嘛。」

咁我都好直接串咗 Lilian 一句,小姐,妳話自己唔細啦,但又列咁多條件;話自己唔心急,但又強調自己好需要婚姻,幾時有新對象,即係點先?

Lilian 靜咗,或者我講嘢直接 Hurt 到佢卦?不過我就唔得閒去安撫佢啦,幾十歲人,口不對心,自相矛盾,明明就因為揀擇同埋自戀所以令到一個又一個男朋友離開佢,都仲可以將件事咁理直氣壯咁解釋成自己係「情場殺手」?殺咩手呀?我對所有客人一視同仁、普愛眾生,咁我唔通話自己係「塔羅瑪利亞」呀?做咩啫而家,開高登網名咩!

無呀,聲稱自己人緣嘅 Lilian 結果今年感情上就無咩意外之喜架啦,我叫佢專心工作,佢有少少無奈,但係都好乖咁尊重牌嘅結果,呢一點要讚。

「咁睇黎今年我都係做職場女強人罷啦!」

我目送住 Lilian 離開嘅背影,個心嘅諗法只有一個:點解呢位女子咁鍾意幫自己起 Title⋯⋯⋯?

 

【塔羅牌個案分享】

後生女教友畀已婚傳教士搞大個肚唔認數

「我想分手,佢話唔好,不如去開房;然後我覺得佢仲愛我」

你話想生仔我咪唔避孕囉,我家下有咗你就叫我落?

著名大學 Year 1 學生問「我點先可以做到 Hall Queen」

名校老師婚外情的故事

 

關於作者:神婆

神婆
非典型占卜師,唔神秘,無形象,除了鐘意聽客人講故事,夜間興趣係打機睇動漫同撚貓。https://www.facebook.com/FortunaMessage

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 愛男友,請愛埋佢屋企人 by 小盛女
    「有無人要食麵啊?幫你地夾。」Mike大喊。「使乜幫佢地夾,佢地無手o架?」Brenda黑面說。Mike即時怔了一怔,他從沒想過這麼簡單的舉動會令Brenda爆seed。「都係順便姐,大家一家人,我幫你夾埋喇。」Mike盡量壓抑自己的情緒,…
  • 應如何對待男友嘅朋友? by 小盛女
    晚飯後她又教大家玩大學時O-Camp的集體遊戲,很快便和Mike的朋友們混熟,特別是男性朋友。玩遊戲少不免有些身體接觸,Mike都一一看在眼裡,他最怕就是看到這些疑似抽水的行為,出聲唔係唔出聲又唔係,自己女友又鬼死咁主動,同人玩得鬼死咁盡興…
  • 【偽影評】 《棟篤特工》:電影的隱喻? by 馮志豪
    作為大學主修哲學的子華神,不少演出都是借故事諷時事,甚至有時直接觸及政治神經,例如他在楝篤笑中曾經說過 : 「知唔知一國兩制最偉大地方係乜?就係肯承認佢自己個制真係嚇親人!」和「全港市民熱烈慶祝『收返』!」等,令中在笑中帶來一點思考。…
  • 我可以肯定,大部分人並不適合一個人旅行。 by 達米安
    獨自一人在舉目無親的地方會令人變得緊張,因為無論遇上甚麼難題,發生了甚麼意外,都不會像在家鄉一樣有家人朋友的支援,也沒有了對公共系統的熟悉,所有後果都得自己承受。更甚者,當在語言不通的地方時,連如何向路人求助,都可以是一個難題。只要不是太缺…
  • 25歲以後 by 小盛女
    當我永世做Marketing,由assistant升到officer再升到senior又甚或是咁好彩升到manager,人工都可能只有2、3萬,日日做到隻狗咁,到頭來首期都儲唔到,真係諗起都一額汗,最後我想了十萬九千次,只有兩個辦法可以解決…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。