原來喺順豐拎件,要排80分鐘

 

件事係咁,我喺博客來買咗堆書,見7-11自取平過送上門,咪揀咗7-11。點知隔幾日,順豐打嚟話我揀嗰間7仔冇位,問我介唔介意去順豐站拎,心諗都係差幾步啫,咪Okay囉。

咁就出事嘞。

一去到順豐站,目測有成40人排緊隊,條龍隊出舖頭,沿住店側邊排到落後巷,掟完彎再掟彎,龍尾轉返出嚟,成條人形蜈蚣幾乎可以駁返落個頭度,自給自足。

正能量爆燈嘅我見到有成3個店員,就當每份件都要拎2分鐘,粗略估計,40/3*2=26.67,排半個鐘乜都得喇啩(事實喺我排咗半個鐘之後,見自己仲喺一號掟彎處,先至計數)。

所以我就抱住樂觀正面嘅態度,乖乖哋行去隊尾,然後碌電話。

一啲好睇嘅FB Page永遠Reach唔到我,碌極都係無數廣告同X假期吃喝玩樂Post,仲要大部份尋晚已經見過晒,唔知點解今日仲要喺度,乜FB演算法唔係好了解我嘅咩?

IG都叫做有朋友嘅嘢睇下,但個個都Post旅行相,我有假都走咗去排順豐啦,邊有旅行去啫。

喺呢刻我覺悟真理:相對論果然講得冇錯!明明夜晚上個網碌兩碌,唔知睇咗乜嘢,都可以唔見咗一、兩粒鐘。而家排住隊,竟然碌極電話都打發唔到時間。

因為心情影響一切。我忽然覺得,想靈修嘅人,唔好打坐嘞,去排隊啦,當你排一條唔知幾時完嘅隊,都仲可以心無雜念,一聲媽叉都冇,咁你就滿師,到時你就唔駛再修行,不過依然要繼續排隊囉。

直到我開始察覺唔到時間嘅流動,我就覺得「讀萬卷書,不如排一粒鐘」真係冇錯。

然後,我聽到附近有人講電話:「我喺順豐等緊寄件呀。」我轉個頭,見到後面有一個男人,拎住一個紙箱。

一股寒意爬上我背脊,原來我企咗喺風口位。一分鐘之後,我終於迫自己面對一個難以接受嘅「真相」。

仆街!我會唔會排錯咗寄件嗰條隊,唔係有乜理由拎件要排成粒鐘?

我開始回憶一個鐘之前,我對眼望住舖面,有冇見到其實有兩條隊呀?會唔會其實有條短嘅拎件隊伍,而我偏偏敏感度不足,好似羊群咁自動行去一條明顯啲嘅長隊?

我個心無限掙扎,到底我應唔應該問下人,或者離隊𥄫下舖面係點呢?

但好快我就刮咗自己一巴,邊可能有成40人要寄件㗎。事實上,我喺唔想有另一條快隊,否則我呢個鐘係純粹因為自己On9而白費咗。

為咗唔想柒、唔俾人笑,就算離隊可以即刻取件,我都寧願企返原地跟大隊,做個乖乖嘅香港人。

前面仲有6個人啫,好快到我。

但邊有可能取件都要咁耐㗎?乖啦,排啦,你唔排多十分鐘,之前嗰一個鐘就真係白費㗎嘞,啲大白象超支工程都係咁說服全世界嘅啫。

喺掙扎之下,原來時間會快好多,我終於見到舖面。原來真係得一條隊,我冇蠢到,真係好開心!

拎完件,同班FD呻,佢哋笑到卡卡聲,仲潤我咁得閒排隊,點解唔應幾時Gathering喎。

我忽然間如雷貫耳,茅塞頓開,可以用80分鐘排隊拎份件,原來我都真係好得閒,唔應該再用忙嚟做藉口喇!

多謝順豐,令我今日學到好多嘢!

胡鬧Mode完,鬧多幾句:

其實而家啲人網購分分鐘仲多過喺實體店買嘢,物流業理應賺到笑,好心就咪鬼賺到盡,租間細到好似劏房咁嘅舖頭,搞到員工連企都冇位企,貨架爆晒棚,要周地劈啲件,搵份件都難啦大佬。

拎件同寄件點解會同一條隊處理?

理得你啲件由外地運到嚟香港有幾快咩,要人親身落街排隊嗰啲時間,先至喺真真正正上心嘅時間。

奉勸大家以後博客來買書,俾多少少錢送上門。

 

(完)

 

 

關於作者:余該隱

余該隱
以小說、散文和歌詞,書寫世界的荒謬和美麗,書寫人生最想被看見和躲起來的時刻。

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 愛男友,請愛埋佢屋企人 by 小盛女
    「有無人要食麵啊?幫你地夾。」Mike大喊。「使乜幫佢地夾,佢地無手o架?」Brenda黑面說。Mike即時怔了一怔,他從沒想過這麼簡單的舉動會令Brenda爆seed。「都係順便姐,大家一家人,我幫你夾埋喇。」Mike盡量壓抑自己的情緒,…
  • 應如何對待男友嘅朋友? by 小盛女
    晚飯後她又教大家玩大學時O-Camp的集體遊戲,很快便和Mike的朋友們混熟,特別是男性朋友。玩遊戲少不免有些身體接觸,Mike都一一看在眼裡,他最怕就是看到這些疑似抽水的行為,出聲唔係唔出聲又唔係,自己女友又鬼死咁主動,同人玩得鬼死咁盡興…
  • 【偽影評】 《棟篤特工》:電影的隱喻? by 馮志豪
    作為大學主修哲學的子華神,不少演出都是借故事諷時事,甚至有時直接觸及政治神經,例如他在楝篤笑中曾經說過 : 「知唔知一國兩制最偉大地方係乜?就係肯承認佢自己個制真係嚇親人!」和「全港市民熱烈慶祝『收返』!」等,令中在笑中帶來一點思考。…
  • 我可以肯定,大部分人並不適合一個人旅行。 by 達米安
    獨自一人在舉目無親的地方會令人變得緊張,因為無論遇上甚麼難題,發生了甚麼意外,都不會像在家鄉一樣有家人朋友的支援,也沒有了對公共系統的熟悉,所有後果都得自己承受。更甚者,當在語言不通的地方時,連如何向路人求助,都可以是一個難題。只要不是太缺…
  • 25歲以後 by 小盛女
    當我永世做Marketing,由assistant升到officer再升到senior又甚或是咁好彩升到manager,人工都可能只有2、3萬,日日做到隻狗咁,到頭來首期都儲唔到,真係諗起都一額汗,最後我想了十萬九千次,只有兩個辦法可以解決…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。