【Audit 文化】陪坐

 

 

路人甲問:「你返工平時做咩?」

我:「平時返工咪賣下笑,陪下坐,陪下人食飯,有時俾人抽下水(言語上)咁,我俾一個大組織控制住,好多時佢都要我加鐘,佢一想加鐘,我係無得say no,唉」

路人甲:「你做PTGF 架 ?」

我:「其實都係,as long as 我都係出賣啲嘢,不過PTGF 出賣肉體,我出賣時間姐。」

你唔信我會返屋企做,你要我留到半夜, 到我遲過你放工,你問我係咪啲嘢唔識做。大佬呀,遲放工又唔得,早放工又唔得,你想我點。你想我不遲也不早,剛剛好早你小小放工。

公司俾notebook 我地,因為可以隨時隨地都做嘢,如果根據你的邏輯,不如全部轉晒desktop 啦。

總有啲人係office 做唔到嘢,不是搵人吹水,就係fing 緊,到收埋自己係密室,先可以concentrate 到,咁你姐係想人地永遠做唔完啲嘢姐。

其實陪坐同拍拖一樣,你留得住人哋個人,但留唔住人哋個心,I physically sit in here, but I am fing ing lol。我可以坐好耐,但hea 緊你,亦可以零progress。

我唔明,我從來都唔明,點解個個都唔明留人係無用架。 we are not kid,urgent 嘅我哋會自動自覺去做架啦。

其實問題的重點係信任。 你信我返屋企會做嘢,你會放我走。如果無信任,不如你release 我好過。

你知道嗎?一條team,最重要係咩?最重要唔係你能力有多強,最重要係信任,最重要係team work ar。 就算你幾叻都好,你都做唔晒啲嘢,但together 嘅時候,我哋就可以做晒啲嘢。

我信如果我地氣氛愉快啲,你會willing 同我講你面對嘅問題,你睇到嘅issue。 有咩爆獲,我地都可以一齊面對,錯咪錯,仲未announce ,你怕咩。 becoz we are a team。

我信我嘅team, 雖然我成日玩x佢地,有時會凌晨假扮陌生女仔add 佢地Facebook,傾啲horny 嘢,玩下佢地。當然我teammate 係有啲嬲嬲「oh, why u work so late to sell london gold to me. Dun work too late la sic」

做左幾年,我真真正正的發覺team work 好重要,信任都好重要。就算隻job work,但至少你emotionally 唔work。

 

 

關於作者:FAKE 文青

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 如果你令女兒相信自己係公主…… by Dr. T
    我們先不要討論好男仔存在與否,姪女我見過,全面每部位都有幾粒暗瘡另加單眼皮/扁鼻/冇眉娘呢個組合相信好難歸類為大美人。特別的地方是姪女非常了解自己是叻女這個道理,所以亦對號入座地認為自己不是張愛玲就是林燕妮,最愛用organic香薰油自硏手…
  • 劣質調情 by 文士琛
    當初我一直以為他們都是單身的。為什麼?因為他們每天都在肆無忌憚地打情罵俏。我公司陰盛陽衰,眾女的焦點都落在一個叫阿臣的男同事身上。阿臣二十多歲,外形普通過普通,而他的確是那種日夜碌著手機追趕潮流玩意一有空就睇波賭波的典型港男。作為一個adm…
  • 「我老豆叫我delete左個facebook account」 by 宇治金時
    「老豆其實都係一個月前先知道有facebook呢樣野。佢根本跟唔到個時代,更加唔知我諗乜,或者呢d就係所謂既generationgap啦,唔了解,唔願意去了解,郁d就想將d野由有變無,佢話無左就無發生過,即係唔存在喎。煩野點可以唔存在,唔s…
  • 【辦公室之男親女愛】如果有人匿名打上公司 HR 爆料揭發奸情,你會點做? by HR 扮工週記
    話說有一日小編收到一個電話,電話另一邊嘅男人自稱係匿名嘅爆料男。佢話公司嘅家英哥同道德妹有奸情,仲話家英哥已經有家室,係唔應該咁做,所以想我哋人事部阻止佢哋繼續錯落去,仲話家英哥個老婆都知道左,隨時會上黎公司捉奸………
  • 偷食的人有難了:我用GPS追蹤男友(一) by B612
    從來都唔會主動講密碼俾我聽,就連喺我面前解鎖手機都會遮遮掩掩。唔係身有屎嘅,怕咩俾人知?佢越係神神秘秘,我就越覺得佢想要嘅,唔止係私隱咁簡單。果然,一齊咗未夠兩年,就發生咗一連串令我哋無辦法繼續一齊嘅事………
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。