【轉載】Hysan 柒事懶人包

 

 

近日,香港大學利希慎堂傳出迎新營醜聞, Gööp HKU Talk會員毛毛蟲提供懶人包,並歡迎各方轉載。故筆者一字不改,將其內文轉載至輔仁媒體。

 

Hysan柒事懶人包

2018年03月06日

Gööp出現post「有冇人知Hysan Hall O發生左咩事」,Gooper老鼠頭表示兩名Hysan人被quit hall。

 

2018年03月07日

Goopers老鼠頭及6901no1指出,喺2017年Hysan hall o,疑有oc誤導fm,叫佢地喺在已故Professor Sir David Todd嘅弔唁冊寫上不尊重字句。部分Goopers要求hall莊交代事件,並公開道歉。

 

2018年03月08日

Gooper黑色月亮頭再指出另一事件,有女fm在做任務時,被人摸身。開始有同學質疑事件的可信性。Gooper笑喊貓頭表示「成件事根本鳩噏老作」,6901no1話笑喊貓頭是Hysan的打手,雙方一度互相指罵。

 

2018年03月09日

黑色月亮頭指非禮事件嘅女fm已quit hall,男事主則被屌,甚至要跪地叩頭(好似係)。

同日,《薄扶林速報》跟進,Hysan hall莊承認塗鴉弔唁冊事件屬實,涉事嘅兩名Hysan 人已quit hall(屌究竟係被誤導嘅fm quit定仆街oc quit冇講清楚 )。

 

2018年03月10日

《薄扶林速報》報導,Hysan hall o迎新期間有同學涉嫌非禮,但未有任何正式處理;而仆街current多番希望其他同學不要舊事重提。笑喊貓頭此日起開始沒有留言。

Hysan hall莊於凌晨發表聲明,為事件致歉(屌你老母好學唔學學港共政府)。

 

2018年03月11日

Hysan hall莊再次於凌晨發表聲明(識玩呀ching),指事件未得到證實,懇請大眾停止在網上討論,以避免對相關同學造成不必要的二次傷害(如果冇事怕咩人講?)。《薄扶林速報》以「利希慎堂學生會深宵聲明避重就輕 去屆主席群組疑曾留言『當無事發生就好』」報導事件(屌佢老母啦直接)。

《東方(白X)(X粉)日報》以「塗鴉弔唁冊 港大生冇品格」為頭條,大幅報導事件,又指Hysan舍監張德輝教授對事件並不知情(是咪on9)。

 

笑喊貓頭相信正在馬里亞納海溝深潛

 

註:馬里亞納海溝(或稱馬里亞納群島海溝)為目前所知最深的海溝。該海溝地處北太平洋西方海床,位於11°21′N 142°12′E,即近關島的馬里亞納群島東方。此海溝為兩板塊輻輳之俯衝帶,太平洋板塊於此俯衝於菲律賓海板塊(或細分出的馬里亞納板塊)之下。海溝底部於海平面下之深度,遠勝於珠穆朗瑪峰海平面上的高度。

 

以上懶人包乃毛毛蟲之言論,如有錯漏,望各位指正,筆者將代為告之,謝謝。

 

資料來源:https://goop.ai/topic/7jdr/歡迎轉載-Hysan柒事懶人包?ref=goopapp

 

關於作者:霏子

霏子
Fayly .Party Host .不務正業、自甘墮落 .香港大學主修文學及文化研究

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 如果你令女兒相信自己係公主…… by Dr. T
    我們先不要討論好男仔存在與否,姪女我見過,全面每部位都有幾粒暗瘡另加單眼皮/扁鼻/冇眉娘呢個組合相信好難歸類為大美人。特別的地方是姪女非常了解自己是叻女這個道理,所以亦對號入座地認為自己不是張愛玲就是林燕妮,最愛用organic香薰油自硏手…
  • 劣質調情 by 文士琛
    當初我一直以為他們都是單身的。為什麼?因為他們每天都在肆無忌憚地打情罵俏。我公司陰盛陽衰,眾女的焦點都落在一個叫阿臣的男同事身上。阿臣二十多歲,外形普通過普通,而他的確是那種日夜碌著手機追趕潮流玩意一有空就睇波賭波的典型港男。作為一個adm…
  • 「我老豆叫我delete左個facebook account」 by 宇治金時
    「老豆其實都係一個月前先知道有facebook呢樣野。佢根本跟唔到個時代,更加唔知我諗乜,或者呢d就係所謂既generationgap啦,唔了解,唔願意去了解,郁d就想將d野由有變無,佢話無左就無發生過,即係唔存在喎。煩野點可以唔存在,唔s…
  • 【辦公室之男親女愛】如果有人匿名打上公司 HR 爆料揭發奸情,你會點做? by HR 扮工週記
    話說有一日小編收到一個電話,電話另一邊嘅男人自稱係匿名嘅爆料男。佢話公司嘅家英哥同道德妹有奸情,仲話家英哥已經有家室,係唔應該咁做,所以想我哋人事部阻止佢哋繼續錯落去,仲話家英哥個老婆都知道左,隨時會上黎公司捉奸………
  • 偷食的人有難了:我用GPS追蹤男友(一) by B612
    從來都唔會主動講密碼俾我聽,就連喺我面前解鎖手機都會遮遮掩掩。唔係身有屎嘅,怕咩俾人知?佢越係神神秘秘,我就越覺得佢想要嘅,唔止係私隱咁簡單。果然,一齊咗未夠兩年,就發生咗一連串令我哋無辦法繼續一齊嘅事………
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。