向世界出發

 

阿燦雖然係向世界出發既片段俾人製成左圖集流傳網上而且歷久不衰,但係大多數人都係集中拎佢啲對白黎白搭取樂一番就算。其實佢講成功同失敗,部份亦有佢既道理。

佢認為不斷失敗唔緊要,而係係每一次既過程入面,都識得檢討係啲乜,學得用唔同既角度去睇件事,而且下一次又可以嘗試用另一個辦法。『第一個辦法唔得,第二個辦法再入黎,第二個唔得,第三個再入黎』每一次試驗既失敗,係為下一次既可能成功做準備。換句話說,佢認為失敗只要敗得其所,自己係學到野既,係成功發生之前既若干投資。

印象中亦都記得,阿燦認為『成功既方法就係要消解怨氣既方法』,唔係每次失敗都只係識得諉過於人,只係識得搵野黎賴,甚至又好似怨婦咁樣周圍搵D昔日戰友係度互屌。『否則你永遠不會成功』,好似就係咁樣黎。阿燦曾經做過傳銷,佢認為企係消費者最前線,一定要學識晒同群眾面對面既演講技巧,『要識得用唔同角度去睇問題』,清晰了解佢地既需要。

係好多人眼中十幾年前既阿燦,已經係一個生意半失敗既過氣諧星。呢啲道理真係聽落好簡單,但究竟有無人做,學做,嘗試做到?真係無人知。我只係知道今次好明顯,有啲人根本係無睇過向世界出發,而所以佢地既堅持既路線,廿幾年都係原地踏步,尺無寸進,仲要一路樂於內鬥,打到新生代一派,失敗左每一次都怪晒每一個人,講到每一個毛孔都關事。

唔怪得之佢地可以失敗完真係再失敗,而中間係無所謂成功可言。呢種失敗,係永遠唔會邁向成功既。

 

關於作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 樣貌協會 by 文士琛
    采兒不算奇醜,可也真算不上漂亮:眼睛是單眼皮的;鼻子不算塌,但鼻翼太寬,不好看;兩唇有點厚;下巴有點突出。雖然如此,采兒一直不以為忤,這大概是因為讀女校的緣故吧,沒有了男生在場,同學間對外貌的競爭就沒有那麼慘烈。采兒從不覺得自己有什麼不足。…
  • 插入之後,先至係惡夢嘅開始…… by 巫堃泰
    人類總是重複同樣的錯誤,雖然我插錯過好多嘢之後依然繼續插錯。 最近嗰次,更加恨錯難返………
  • 【塔羅個案】少婦的苦水:老爺話古人死忌就唔搞得喜慶活動呀! by 神婆
    「即係咁,原本小朋友呢排要擺百日宴,咁就揀日子啦,之前話唔搞,又話唔體面,到我同老公話好啦,搞啦,諗住揀18號啦,吖,你知唔知我老爺講咩?」…
  • 一起嗎?隨便吧。 by 毛言地
    男生每天陪她聊電話直到深夜,假期陪她到不同地方,甚至為她而苦練自己拍照技術,希望這段關係能為她帶來甜蜜的回憶。只是對女生而言卻沒有半點感動,畢竟自己本來就對這個男生沒多少心動的感覺,與男生會走在一起只是剛好在自己失戀時男生出現在自己面前然後…
  • 偷食的人有難了:我用GPS追蹤男友(一) by B612
    從來都唔會主動講密碼俾我聽,就連喺我面前解鎖手機都會遮遮掩掩。唔係身有屎嘅,怕咩俾人知?佢越係神神秘秘,我就越覺得佢想要嘅,唔止係私隱咁簡單。果然,一齊咗未夠兩年,就發生咗一連串令我哋無辦法繼續一齊嘅事………
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。