海邊

 

(photo via cc Flickr user Toshihiro Oimatsu)

 

一個人行海邊,
兩個人行海邊,
一樣是行海邊,
一樣吹著海風,
兩者的分別是,
我不在你身邊,
你不在我身邊。

我們這一生裡,
會遇到很多人,
有人漸行漸近,
有人漸行漸遠。
曾經最親近的人,
變成陌生人一樣,
曾經走近了,也都走散了。
以後各走各的路,
再沒任何相交點。
曾經的兩個人,曾經的兩顆心,
曾經用心相處,曾經彼此相愛,
那份真摯的心意,
都跑到哪裡去了?
是在那塵封的時光裡嗎?
就連最愛的那個他/她,
也只能出現在那時光裡。
人的無奈是只能懷緬過去,
卻回不去從前單純的時光。
年少時說愛情,長大後說實際。

看著遼闊的海面,
看著起伏的波浪,
看見海鷗飛過,
看見飛機經過,
長大過,經歷過,
精彩過,低潮過,
確信過,懷疑過,
挫敗過,迷失過,
走了很久很久,
到頭來才發現,
在我們人生裡頭,
失去的比得到的還要多。

 

 

關於作者:Fiona Sin

Fiona Sin
我喜歡寫作、繪畫、書法及攝影;希望能用我微小的力量感動別人,讓我的文字喚醒人心。https://www.facebook.com/Fiona.Cinderella.Art/

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【又變身】LEGO 大笨鐘變高尚餐飲店 by 阿九
    將啲大型 LEGO 建築大變身都唔係第一次介紹比大家,仲記得之前將倫敦塔橋變成法國巴黎展覽館嘅 AMOC。今次 […]…
  • 沉船 by Echo
    佢叫Cici,點解咁叫?我估係因為佢有C_cup啦。嗰對波渣上手的確幾滑溜,第一次同佢上床嗰陣,望住對波,我就不行了。四秒合體,三秒射咗,夾埋七秒。…
  • 廢青屌完政府都係買唔到樓,公屋妹畀有錢佬屌到有加拿大籍 by Jason仔
    有時候見香港好多廢青,冇空間屌女就去屌政府真係好戇鳩架。乜政府為你服務架咩?你交咗幾多稅呀?講真,響香港做份萬零蚊撚屎工住公屋,咁嘅窮酸樣,深圳樓你都買唔起啦!所以話呢?啲老人家話班後生廢青係真架!人地班老嘢後生都扔吓菠蘿燒吓巴士,班撚樣又…
  • 【真人真事】對唔住,我上左你朋友 by 熱豆腐仔
    因為飲醉酒所以上床,呢一個因果關係簡直侮辱緊你智慧。酒唔會令人亂性,而係你想藉酒令自己亂性。因為係生理上如果你真係醉到郁都郁唔到,根本無可能係床上「作戰」。其實從你一錫落去個下,你就正正親手毀左一段愛情、一段友情。呢一個烙印,將會永存係大家…
  • 【真人真事】你個場啲_?連你自己都唔屌啦~ by 鵝鑾鼻燈塔
    狗也不屌,很多只能放入玩具槍自己放一下閃光射線玩玩,除了有點吵兒的音樂,就沒有太多其他用途。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。