【塔羅個案】個客分手兩個月後,驚覺男友小三已懷孕半年

文教 / 最新文章綜覽

 

Susan 黎搵過我幾次,每次都係問工作、投資方面嘅問題,至於感情方面,佢曾經笑笑口咁同我講,「我同男朋友同居,生活好穩定,所以我好信任佢架。」

好多未黎過搵我嘅朋友,可能覺得對我黎講,「梗係個客問得越多越好啦!」,其實答案是 No 的,一來我習慣會幫客人問一條最「精簡而直接」嘅問題(因為時間有限 orz),二來,當客人抱著疑問黎搵我,我嘅目的就係要幫你解決呢啲疑問架啦!如果我比你亂咁問、問到個人亂哂、甚至根本唔記得自己問過啲乜咁,咁又何必呢~

咁 Susan 既然話自己感情上唔需要問,我當然為佢開心,點知開心唔夠一陣,當我隔一排再見 Susan 嘅時候,佢已經同男朋友分咗手了。

我有少少愕然,因為 Susan 表情好平靜,不慍不火;但同時我亦清楚記得,佢以前講起男朋友時,臉上滿滿都是信心和溫柔。

「簡單黎講,佢出軌、佢偷食、佢出面有第二個。」Susan 一路食住買上黎同我分享嘅蛋糕,一路將自己呢幾個月經歷嘅事講比我聽,語氣平靜到好似事不關己咁。

「嗯……佢係一時意亂情迷,定係已經有穩定發展對象?」我小心翼翼地問,因為我唔知道 Susan 係「真係無嘢」定係「故作平靜」。

不過,當我聽完 Susan 嘅故事之後,我苦笑,唔怪得佢已經唔識嬲、唔識喊,因為件事都真係幾荒謬。唔知大家有無試過經歷一啲事情,荒謬到了一個點,或者除咗冷笑,就真係唔識比其他反應了。

Susan 半年前同男朋友同居,間屋係 Susan 屋企人本來放租的,後來用一個廉宜嘅價錢租比 Susan 同男朋友,諗住幫輕下年輕人經濟負擔;不過,Susan 份工係輪班制的,有時夜晚唔會喺屋企瞓,基本上只有星期六日,先會係喺屋企對住男朋友。

而呢位男士,原本喺一間中小企業工作,不過因為公司比人收購,內部重組,男朋友覺得新職位好廢,於是辭咗職無做,但又怕比女朋友睇唔起,於是就扮自己有返工,但係其實就成日去咗啲 Cafe 度坐同打機渡日。

因為悶,又未搵到工,呢位男士經由交友 app 識咗個女仔,原本人地係 PTGF,點知一玩就上癮,仲搞大埋對方個肚。

男士同 Susan 喺兩個月前講分手,原因係「同居之後覺得大家唔夾」,Susan 當時死求爛求,甚至同公司講話肯減人工轉去一個唔駛輪班嘅部門,諗住陪返多啲另一半。當然,男士拍拍屎忽就走咗,頭也不回,Susan 原本好擔心對方,「佢同屋企關係唔好,佢一走,我唔知佢可以住邊。」

「當然,我後來先知我擔心都多餘,佢去咗同個新女一齊住。」Susan 嘆咗一口氣,「我之所以會知,係因為個女仔打比我,佢話佢已經有咗 BB,6 個月架啦,叫我千祈唔好搞咁多嘢、諗住搶返個男朋友。」

「你乜都無做,佢做咩話你想搶返個男朋友?」我好驚訝之餘,仲有少少嬲。

「個男人喺人地面前充大頭鬼,到而家無錢,佢居然老屈係我生活唔掂,要佢接濟,搞到佢無錢。」Susan 講到呢度自己都笑咗出聲,「你明唔明,件事發展到呢一步,我真係唔嬲,我嬲唔落,亦無必要嬲,因為件事真係太核突了。」

我嘆咗一口氣。呢種故事發展,其實我都聽過好多次類似嘅個案,但係每聽一次,我都係不禁嘆氣,然後個心問一句「呢個世界發生咩事」。

Susan 算冷靜算 Tough,佢黎搵我,並唔係問感情事,而係幫屋企人問投資方向而已,「事已至此,仲花錢問佢嘅問題咩!我黎問下而家住緊個單位,繼續放租好定係賣好架咋!」

啱呀。對於唔珍惜自己嘅人,花幾多錢問問題,佢都唔會珍惜返你的;抽身是難,但沉淪更痛,慶幸見到 Susan 及早清醒,在此希望你生活過得更好:)

 

【塔羅牌個案分享】

後生女教友畀已婚傳教士搞大個肚唔認數
「我想分手,佢話唔好,不如去開房;然後我覺得佢仲愛我」
你話想生仔我咪唔避孕囉,我家下有咗你就叫我落?
名校老師婚外情的故事
四年入面,我睇住個客拍拖、結婚再離婚。
中環高薪厚職女強人求愛篇:我一覽眾山小,但係⋯⋯
有種客人的確可以活得 Single and Fabulous
女人就黎三十歲仲係 A0 係咪就叫有問題?

 

關於作者:神婆

神婆
非典型占卜師,唔神秘,無形象,除了鐘意聽客人講故事,夜間興趣係打機睇動漫同撚貓。https://www.facebook.com/FortunaMessage

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 如果你令女兒相信自己係公主…… by Dr. T
    我們先不要討論好男仔存在與否,姪女我見過,全面每部位都有幾粒暗瘡另加單眼皮/扁鼻/冇眉娘呢個組合相信好難歸類為大美人。特別的地方是姪女非常了解自己是叻女這個道理,所以亦對號入座地認為自己不是張愛玲就是林燕妮,最愛用organic香薰油自硏手…
  • 劣質調情 by 文士琛
    當初我一直以為他們都是單身的。為什麼?因為他們每天都在肆無忌憚地打情罵俏。我公司陰盛陽衰,眾女的焦點都落在一個叫阿臣的男同事身上。阿臣二十多歲,外形普通過普通,而他的確是那種日夜碌著手機追趕潮流玩意一有空就睇波賭波的典型港男。作為一個adm…
  • 「我老豆叫我delete左個facebook account」 by 宇治金時
    「老豆其實都係一個月前先知道有facebook呢樣野。佢根本跟唔到個時代,更加唔知我諗乜,或者呢d就係所謂既generationgap啦,唔了解,唔願意去了解,郁d就想將d野由有變無,佢話無左就無發生過,即係唔存在喎。煩野點可以唔存在,唔s…
  • 【辦公室之男親女愛】如果有人匿名打上公司 HR 爆料揭發奸情,你會點做? by HR 扮工週記
    話說有一日小編收到一個電話,電話另一邊嘅男人自稱係匿名嘅爆料男。佢話公司嘅家英哥同道德妹有奸情,仲話家英哥已經有家室,係唔應該咁做,所以想我哋人事部阻止佢哋繼續錯落去,仲話家英哥個老婆都知道左,隨時會上黎公司捉奸………
  • 偷食的人有難了:我用GPS追蹤男友(一) by B612
    從來都唔會主動講密碼俾我聽,就連喺我面前解鎖手機都會遮遮掩掩。唔係身有屎嘅,怕咩俾人知?佢越係神神秘秘,我就越覺得佢想要嘅,唔止係私隱咁簡單。果然,一齊咗未夠兩年,就發生咗一連串令我哋無辦法繼續一齊嘅事………
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。