【真人真事】條件唔錯但十年冇拖拍(三)——不如你試下貼波?係打波

 

(圖文不符)

 

「吓⋯⋯咁我係咪要del晒啲相?」Ada有啲傷心咁問。

「咁又唔係,呢啲係你嘅歷史,冇必要刻意抹去。你而家開心,做人正面啲就得啦。如果有心stalk你,由你第一張相睇返上嚟,見到你嘅改變,都幾impressive呀。」講真,作為一位朋友,我都想Ada正面啲。

「好啦,Sam真係有道理嘅。但我以後up咩相好?」

「佢話過,佢stalk人係想了解人多啲。你可以諗下,你想人地了解到你咩?」

「呃,其實我嘅生活好枯燥,冇咩值得講⋯⋯上次同Sam食飯,我都係聽佢講多⋯⋯」Ada有啲慚愧咁答。頂,怪唔知得佢之前一識Gary,就講工作嘅是非啦,原來佢冇咩好講。

「有嘅,我地發掘下!」我拎咗張白紙出嚟,畫咗個mind map。

我喺白紙中間寫咗「Ada」,再拉咗三條線出嚟,分別寫上「ACO」、「樹仁」、「排球」,以我認識嘅Ada,至少有呢三方面可以分享。工作上,Ada係做ACO嘅,咁又真係好悶,冇咩值得分享,我先略過。學習上,Ada喺樹仁主修英文,佢話過學校太細,冇咩好玩,所以再略過。

「咁排球有啦掛?」我問。

「有嘅,打咗十幾年,雖然大學冇入校隊,但中學攞好多獎㗎。我有入球會,打過下乙組囉。同埋有做球證,有睇開女排賽。」Ada大概都講到啲嘢,我喺「排球」拉咗四條線出嚟,寫上「中學」、「乙組」、「球證」、「女排賽」。

「嗱,就咁睇你都有嘢講啦。有時打完比賽,可以share下啲相,鼓勵下隊員㗎嘛。如果撞到條仔都打開波嘅,一定有計傾啦。」我記得Ada話過,佢好鍾意自己隊波,咁share下都無妨呀。

「係就係,但得排球又好似太少⋯⋯」Ada諗咗一陣。

「你平時做開咩?有冇咩想學?」我再問。

「冇咩呀,買下衫、睇下戲、蒲下囉。冇咩想學。」Ada嘅生活同一般女仔冇咩分別,難搞啲。不過,我照拉多兩條線,寫上「電影」、「clubbing」。

「電影好呀,share啲你鍾意睇嘅戲啦,我諗冇咩人完全唔睇戲掛?去clubbing未必個個都受,你去都係想飲下酒、識下仔喞,調酒會唔會有興趣?」講真同人講你鍾意去蒲,大部分男人都會卻步,要包裝下。

「調酒?得喎。我都有睇過書,跟住調過一兩杯。」Ada好似搵到啲方向,拎起筆,刪去「clubbing」,改為「調酒」。之後,我地兩個越寫越多,Ada唔止搵到好多Instagram素材,仲發掘到新興趣。

後來,Ada 逐漸改變自己,Instagram記多咗開心嘢,成個頁面多咗色彩。同佢打波時,我睇得出佢個人都開心咗。佢之後仲因為打波,識多咗一兩個potential boyfriends,有發展下,雖然未成功,不過都叫有進步呀。

其實,好多奇女唔係冇桃花,只係佢地有問題,又唔知問題喺邊,先會成為奇女。如果真係搵唔到問題,不妨同男士交流下,問下佢地意見,或者會有幫助。同時,必須認識自己,愛錫自己,先有人錫你㗎嘛。

奇女加油!

 

【真人真事】條件唔錯但十年冇拖拍

(一)二十五歲眉清目秀身材豐滿性格爽朗,A0?

(二)——你ig 日日放負?

(三)——不如你試下貼波?係打波

 

關於作者:霏子

霏子
Fayly .Party Host .不務正業、自甘墮落 .香港大學主修文學及文化研究

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 如果你令女兒相信自己係公主…… by Dr. T
    我們先不要討論好男仔存在與否,姪女我見過,全面每部位都有幾粒暗瘡另加單眼皮/扁鼻/冇眉娘呢個組合相信好難歸類為大美人。特別的地方是姪女非常了解自己是叻女這個道理,所以亦對號入座地認為自己不是張愛玲就是林燕妮,最愛用organic香薰油自硏手…
  • 劣質調情 by 文士琛
    當初我一直以為他們都是單身的。為什麼?因為他們每天都在肆無忌憚地打情罵俏。我公司陰盛陽衰,眾女的焦點都落在一個叫阿臣的男同事身上。阿臣二十多歲,外形普通過普通,而他的確是那種日夜碌著手機追趕潮流玩意一有空就睇波賭波的典型港男。作為一個adm…
  • 「我老豆叫我delete左個facebook account」 by 宇治金時
    「老豆其實都係一個月前先知道有facebook呢樣野。佢根本跟唔到個時代,更加唔知我諗乜,或者呢d就係所謂既generationgap啦,唔了解,唔願意去了解,郁d就想將d野由有變無,佢話無左就無發生過,即係唔存在喎。煩野點可以唔存在,唔s…
  • 【辦公室之男親女愛】如果有人匿名打上公司 HR 爆料揭發奸情,你會點做? by HR 扮工週記
    話說有一日小編收到一個電話,電話另一邊嘅男人自稱係匿名嘅爆料男。佢話公司嘅家英哥同道德妹有奸情,仲話家英哥已經有家室,係唔應該咁做,所以想我哋人事部阻止佢哋繼續錯落去,仲話家英哥個老婆都知道左,隨時會上黎公司捉奸………
  • 偷食的人有難了:我用GPS追蹤男友(一) by B612
    從來都唔會主動講密碼俾我聽,就連喺我面前解鎖手機都會遮遮掩掩。唔係身有屎嘅,怕咩俾人知?佢越係神神秘秘,我就越覺得佢想要嘅,唔止係私隱咁簡單。果然,一齊咗未夠兩年,就發生咗一連串令我哋無辦法繼續一齊嘅事………
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。