【神婆雜談】擁抱創傷嘅中年大叔 Hank X 笨拙直率天然呆 Connor

 

話說我最近沉迷緊玩《Detroit: Become Human》,如果你想睇我正經版嘅感想,麻煩你稍移玉步去【呢一度】;因為以下呢篇文,充滿住我對遊戲中「Hank 副隊長 x Connor 初出茅廬精英 Android」呢條路線嘅濃濃 BL 妄想喔~

我剛剛開始玩 Connor 路線嘅時候,其實真係無諗咁多,本來呢個遊戲好鬼正經,我亦抱住一個好認真嘅心情去玩;不過,我斷估唔到,去到後期,佢地嘅情節同埋啲對白真係……唔腐對唔住自己(掩面)

簡單講兩句故事背景:Connor 嘅角色可以話係 Android 界嘅精英,又聰明又身手敏捷又心思細密,面對住底特律市入面越黎越多 Android 突然變得異常,Connor 就接到 Order,要去同底特律市警局副隊長 Hank 合作去搵出案件真相。

 

 

咁但係,Connor 雖然係業界精英,不過喺人情世故上面就非常笨拙,又唔識幽默,又不解風情,成日開口得罪人;而偏偏 Hank 大叔唔知點解,一黎就好唔鍾意 Connor!同一時間,Connor 諗唔明,明明 Hank 理應係一個好出色嘅警察,但係點解眼前呢個大叔,成日躁底又掛住飲酒?

「OK,所以呢個設定係冤家宜結不宜解。」我抱住呢種心情,開始用不一樣嘅眼光遊玩呢條路線。

Connor 唔知自己邊度得罪 Hank,所以好努力地想去了解大叔,想知道點解佢對 Android 有偏見,心底,好想同 Hank 變得親近;而佢亦同時好清楚,唔係拍住 Hank 大叔嘅話,自己一個係解決唔到啲案件的。

Connor 利用自己高超嘅分析能力,一步一步走進 Hank 嘅世界:你有養狗嗎?我也很喜歡狗!你喜歡聽 Death Metal?我不認識這種音樂,但我願意為了你去聽,如果這音樂能為你提供力量的話,我願意去聽。

Hank 瞇起了雙眼,看著眼前這個「理應不是人類」的 Connor,心裡冒起了異樣的情感與好奇。

這個人與自己認知的「冷冰冰不近人情」的 Android 似乎有點不同。

 

 

雖然口裡說不,不過,一直獨往獨往嘅 Hank,隨住與 Connor 相處時間越長,除咗開始適應「身邊總有 Connor 陪伴」嘅生活之外,亦慢慢發現 Connor,其實比好多人類都要體貼細心。就算自己不願意承認,但係,Hank 內心是寂寞的,自己曾經熱愛自己警探的工作,但自從兒子離世後,Hank 根本找不到生存下去的依據。

討厭 Android 是因為,自己兒子當時進行手術,是 Android 操刀的;Android 失誤,令兒子離世,這是一輩子的恨。不過,之所以要搵 Android 黎操刀,卻係因為本為醫生嘅人類沉迷吸毒,離開了崗位。

其實這並不是 Android 的錯。Hank 明白的。他同時明白自己一直將 Connor 嘅好意拒於千里之外,係一件好殘忍嘅事。

 

 

在一次又一次大家共歷患難之後,Hank 開始承認自己對 Connor 心中按捺不住的好奇:你那張一板一眼的呆臉背後到底在想些什麼?你為什麼想要了解我?你為什麼要對我這麼好?

 

 

這些,都不要緊了。Hank 唯一知道的,是自己無論如何也不想要讓 Connor 受傷,不想讓他離開自己。

 

 

Hank 希望的,與其是破案,倒不如話係……想知道 Connor 的內心,或者應該咁講:Hank 想 Connor 面對自己真正嘅內心。

 

 

雖然 Hank 和 Connor 的任務是去找出城市裡所有「異常的 Android」;但所謂異常,也只是因為 Android 有了自己的情感和想法而已。這是罪嗎?這是錯嗎?違背人類錯誤的命令,就等於是罪惡嗎?

Hank 不知道。但是,也許自己心底裡,寧願 Connor 也是異常的一份子,因為唯有這樣,自己的心才值得為其悸動。

我們還能共渡多少時光?沒有人知道。但是,只要你還在我身邊的話……

我想帶你去看我認為漂亮的風景。

 

 

神婆腐女 Mode 全開終極妄想 Play 全文完 orz。

 

【塔羅牌個案分享】
【塔羅問事業】

 

 

關於作者:神婆

神婆
非典型占卜師,唔神秘,無形象,除了鐘意聽客人講故事,夜間興趣係打機睇動漫同撚貓。https://www.facebook.com/FortunaMessage

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 如果你令女兒相信自己係公主…… by Dr. T
    我們先不要討論好男仔存在與否,姪女我見過,全面每部位都有幾粒暗瘡另加單眼皮/扁鼻/冇眉娘呢個組合相信好難歸類為大美人。特別的地方是姪女非常了解自己是叻女這個道理,所以亦對號入座地認為自己不是張愛玲就是林燕妮,最愛用organic香薰油自硏手…
  • 劣質調情 by 文士琛
    當初我一直以為他們都是單身的。為什麼?因為他們每天都在肆無忌憚地打情罵俏。我公司陰盛陽衰,眾女的焦點都落在一個叫阿臣的男同事身上。阿臣二十多歲,外形普通過普通,而他的確是那種日夜碌著手機追趕潮流玩意一有空就睇波賭波的典型港男。作為一個adm…
  • 「我老豆叫我delete左個facebook account」 by 宇治金時
    「老豆其實都係一個月前先知道有facebook呢樣野。佢根本跟唔到個時代,更加唔知我諗乜,或者呢d就係所謂既generationgap啦,唔了解,唔願意去了解,郁d就想將d野由有變無,佢話無左就無發生過,即係唔存在喎。煩野點可以唔存在,唔s…
  • 【辦公室之男親女愛】如果有人匿名打上公司 HR 爆料揭發奸情,你會點做? by HR 扮工週記
    話說有一日小編收到一個電話,電話另一邊嘅男人自稱係匿名嘅爆料男。佢話公司嘅家英哥同道德妹有奸情,仲話家英哥已經有家室,係唔應該咁做,所以想我哋人事部阻止佢哋繼續錯落去,仲話家英哥個老婆都知道左,隨時會上黎公司捉奸………
  • 偷食的人有難了:我用GPS追蹤男友(一) by B612
    從來都唔會主動講密碼俾我聽,就連喺我面前解鎖手機都會遮遮掩掩。唔係身有屎嘅,怕咩俾人知?佢越係神神秘秘,我就越覺得佢想要嘅,唔止係私隱咁簡單。果然,一齊咗未夠兩年,就發生咗一連串令我哋無辦法繼續一齊嘅事………
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。